hategame logo
Diablo II: Resurrected обявено официално
пуснато на 20 февруари 2021 от pseto
diablo 2 resurrected
Diablo II: Resurrected беше обявен на BlizzCon. Първо видео от играта можете да видите под статията, а добрата новина е, че тя ще излезе скоро - до края на 2021 година.

Но какво имаме в Diablo II: Resurrected? Докато заглавието бива окачествявано като "ремастър", то всъщност е доста по-близко до римейк. За разлика от оригиналното Diablo II, което е 2D игра, ползваща спрайтове, римейкът Resurrected ще е 3D. Така ще имаме съвсем нови модели на героите и противниците, по-лъскави магии, изцяло преработена и много по-детайлна околна среда.

Хубавото е обаче, че Resurrected всъщност е слой над оригиналната игра - тоест не се променя нищо в логиката на Diablo II. Също така във всеки момент ще можем да превключим между преработената версия и оригинала.

Това е доста важно - за феновете на Diablo II е от ключова важност да не се променя нищо по луут системата, логиката на битките и т.н. И изглежда този път Blizzard са чули какво се очаква от тях.

Има и някои други интересни детайли. Diablo II: Resurrected ще се появи и за конзоли. Играта ще е оптимизирана за игра с джойстик - макар че още не сме видели геймплей от нея. Също така ще можем да цъкаме с един и същи герой на различни платформи - прогресът ни от PC версията ще може да се пренесе към тази за конзоли и обратното. Няма обаче да има кросплатформен мултиплейър.

От второто видео под статията, което е по-дългичко - 46 минути, можете да чуете един от най-популярните Diablo II стриймъри - MrLlamaSC, и трима от водещите дизайнери на Resurrected. Клипчето е интересно, като в него се говори за желанието преработената версия да е възможно най-близка до оригинала. Видеото може да вдъхне вяра и в по-скептичните, защото този път, за разлика от Warcraft III: Reforged, виждаме, че фенове на дадено заглавие са отговорни за неговото възраждане.

Diablo II: Resurrected все още няма дата на премиера. Платформите на заглавието са PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X и Switch.

Коментари
BundyBari avatar
BundyBari
20 февруари 2021
Това ще е най-скъпата ми игра в колекцията, защото ще я взема заедно с Nintendo Switch, за да я цъкам и като пътувам, а също и PS4 версията. PS: Е това се казва "хайп" ))
HighFist avatar
HighFist
20 февруари 2021
JakePaulKOsConor avatar
JakePaulKOsConor
20 февруари 2021
39.99 EUR

https://eu.shop.battle.net/en-us/product/diablo_ii_resurrected

Което най-вероятно значи, че няма да има кутия...

Жалко

HighFist avatar
HighFist
20 февруари 2021
pseto avatar
pseto
21 февруари 2021
Те така са го направили, че основната игра си върви отдолу. Тоест теоретично няма какво да издънят в самата логика на геймплея - говорим за луут, битки, баланс и т.н. Проблемите несъмнено ще са от техническо естество с този 3D слой, преработващ цялата игра. Там можем само да гадаем какво ще е положението. На трейлър изглежда добре, ама на трейлър всичко изглежда добре.

Окуражителен е този deep dive и това, че в него показват доста кадри. Ама пък е интересно, че не са показали нищо от акт 5. Може би не са стигнали до него още?

JakePaulKOsConor avatar
JakePaulKOsConor
20 февруари 2021
1:05 на Анонс трейлъра
FPS drop ли виждам?
pseto avatar
pseto
21 февруари 2021
Мисля, че без такива неща няма как да се мине. Имаме 3D слой, вървящ с 60 фрейма в секунда, върху гейм логика, вървяща в 25 фрейма в секунда. Аз изобщо не знам Vicarious Visions как са направили това нещо да работи. Тези са абсолютни изроди, наистина. Иначе и аз забелязах този срив. Даже не съм гледал видеото - говориш за излизането на магьосницата от Лут Голейн, нали?
Caprice avatar
Caprice
21 февруари 2021
Графично подобренията са просто смешни. Не виждам нищо повече от по-висока резолюция на текстурите. Същите дървени анимации. И за това нещо ще искат 40 евро. За един texture patch 40 евро. Но да не се учудваме, след като скиновете в някои игри гонят тези суми.
JakePaulKOsConor avatar
JakePaulKOsConor
21 февруари 2021
"Не виждам нищо повече от по-висока резолюция на текстурите."

Ако това беше вярно играта щеше да изглежда така:

https://pbs.twimg.com/media/DaQhlo_U0AIf7ow?format=jpg&name=small

Подобрени са графиката, звука, анимациите и всички cinematic-и по начин, който не нарушава главната естетика и усещане на играта.

Явно ти търсиш remake на играта, а не remaster, точно затова има Diablo IV.

Според мен истинските любители на Diablo II ще харесат remake-a, защото ако нещо работи, то не бива да се променя

pseto avatar
pseto
21 февруари 2021
Caprice, не става дума просто за "по-голяма резолюция на текстурите". Най-вече защото Diablo II няма никакви текстури, защото няма никакви модели. Става дума за 2D игра. Анимациите на геройчетата, които виждаш, са примерно 10 статични картинки, които бързо се сменят. Всички сгради, цялата околна среда - те са статични 2D картинки в резолюции 640 на 480 или 800 на 600 пиксела.

Ето ти цялата графика на Diablo II, буквално.

Това е една от причините толкова години да не е имало преработка на Diablo II - прерисуването на всички тези картинки ще е прекалено времеемка задача. Това, което са направили Vicarious Visions, е че са направили отделен 3D слой върху стандартното 2D Diablo II, който подменя тези 2D картинки, които линкнах, с истински 3D модели. Загледай се във видеото - героите се движат във всякакви посоки, не само 16-те в Diablo II. Загледай се и в динамичното осветление - в Diablo II такова няма, там са ползвали различни трикове, за да пресъздадат ефекта от реално осветление (наскоро гледах едно видео за това, доста интересно между другото).

Та работата, която са свършили Vicarious Visions, е невероятна, най-вече защото не говорим за нищо лесно. Още по-тегавото е, че Diablo II върви точно в 25 кадъра в секунда. И цялата логика на играта е обвързана с този фреймрейт. Включително и кога да започне и кога да завърши анимация. Примерно анимацията започва в 1/25 от секунда и завършва в 10/25 от секунда. Когато увеличиш скоростта си на удар - тогава анимцията започва в 1/25 от секунда (примено) и завършва в 7/25 от секунда.

Всичко в Diablo II функционира по този начин - просто защото имаме куп картинки, които се прерисуват 25 пъти в секундата. Магията лети за еди колко си 25-ти. И т.н.

Съответно и заради това изглежда "дървено" - защото Vicarious Visions е трябвало да запазят оригиналната логика на играта. Те трябва да адаптират новите 3D анимации, за да започват и завършват точно в определен момент, който момент да е същият както преди.


За мен лично играта е невероятно осъвременена. Не мисля, че може да се направи много повече от това, без да се променя гейм логиката на Diablo II. Което е най-важното за мен - да няма свободни съчинения с луут системата, с баланса, с бойната система и т.н. Не мисля, че някога съм искал нещо повече от Diablo II римейк. Ясно е, че няма да е мега модерен... ама ако трябва да съм честен, това, което са направили VV, ми допада много повече от "истинското" Diablo IV.

П.С. Между другото анимациите на движението са 100% различни от оригиналното Diablo II. Не знам дали това е плюс или минус за мен, още не мога да определя.

Caprice avatar
Caprice
21 февруари 2021
Аз също искам цялостно запазване на атмосферата и както ти се изрази естетиката на играта, но е несериозно след 20 години да излизат с римейк ала инди студио. Очаквах съвременни анимации, движение на героя и ефекти. А не нещо, което изглежда смешно и абсурдно. Аз също съм огромен фен на D2, но играта визуално си е доста архаична, тя и за времето си не беше нещо кой знае какво в този аспект. Но ще видим крайния резултат. Може и аз да греша.
LethianDream avatar
LethianDream
21 февруари 2021
Могъщо съква новото Резъректед, само фенове като Псето могат да се изкефят на този архаизъм, напълно подкрепям мнението на Каприс. По-скоро ще си купя Диабло 4, отколкото да дам 40 евро за един лейър подобрение. Или правиш римейк, като тотално променяш всичко и не те ебе какво ще кажат феновете (на които никога не можеш да угодиш), или правиш римастър да им прибереш кинтите, които ще дадат от носталгия, не от нещо друго
pseto avatar
pseto
21 февруари 2021
Какъв е смисълът да се правят свободни съчинения върху една класика, които ще бъдат охулени като Warcraft III: Reforged? Абсолютно никакъв. Правиш това, което феновете искат да видят. Този римейк/ремастър е точно за тях. За онези, които не са маниаци на тема Diablo II си има Diablo III или Diablo IV.

Моите поздравления към Activision Blizzard, че послушаха феновете и представиха онова, което искат да видят. А не дилетантите, отговорни за Diablo III/Diablo IV да се опитват да правят римейк на игра, която е много отвъд таланта им.

lyubohar avatar
lyubohar
21 февруари 2021
@pseto +1
Caprice avatar
Caprice
21 февруари 2021
@pse, благодаря за изчерпателния отговор. Не се занимавам в тази сфера и нямам познанията как точно се прави римейк или ремастър. Разбирам, че има доста ограничения в конкретния случай. Просто аз винаги съм се надявал да получим римейк тип Resident evil 2. Цялостно запазване на перспективата на играта в случая, както и запазване на геймплея, луута, уменията, класовете и т.н. но цялостно съвременно графично обновление в духа на D2, със всякакви визуални благини. Винаги съм искал да видя една съвременна ревизия на земите на D2.

Може би и заради това съм разочарован от видяното до този момент.

pseto avatar
pseto
21 февруари 2021
Проблемът е, че ако трябва да се прави абсолютно цяла нова игра от голата нула (както са пълните римейкове на Resident Evil заглавията) - тогава ще се загубят едни 30% от оригиналното Diablo II, ако не и повече. А това е нещо, което хардкор феновете не искат. Хардкор феновете няма да се задоволят дори и с 10% липсващо вероятно.

Ясно е, че това, което беше показано, няма как да се хареса на всички. Най-вече защото в своята есенция Resurrected си е Diablo II - всичко се развива на невидим грид като за походова игра, заради това и заклинания като Firebal и т.н. си функционират като в оригиналната игра - виждаш как се взривява леко дървено пред противник и той умира след това. Мисля, че хард феновете са доволни, а това е игра за тях.


Иначе като каза Resident Evil - в случая на Diablo II го има това, че играта все още се играе и днес. Съмнявам се, че особено много хора редовно преиграват Resident Evil 2 примерно. Именно и заради това изискванията към един римейк са различни. Ако е нещо, което си стои нейде в прахта и някой го изтупва и казва - "Ей, вижте това, сега ще ви го предложим горе-долу същото", тогава ще мине този номер. Но при Diablo II няма как да се залага само на носталгията. Просто защото играта е наистина актуална и днес. Съответно всяко липсващо нещо ще се набие на очи.

Освен всичко друго един "истински" римейк (изграждане на играта из основи) ще струва много по-скъпо от това, което правят Vicarious Visions. Като цяло не е имало причина Activision Blizzard да изберат различен подход и много се радвам, че са направили нещата точно по този начин. Не че не е възможно нещо да се прецака, винаги е възможно... ама ако ми бяха казали, че ще променят нещо по Diablo II щях да кажа само едно ДГД и толкоз.

the HEAD avatar
the HEAD
21 февруари 2021
На мен лично ми хареса това, което видях. Цената която са определили на ми харесва, и едно 20€, ако бяха сложили щяха според мен да продадат 3 пъти повече. Но Псето за мен доста добре описа как са нещата. 4ката също много ми хареса и според мен гонят атмосферата на 1вата част не знам колко от вас са я играли, а компютъра ми беше Pentium I 133Mhz, 900mb hard, 16mb RAM,1mb video. На мен ми се стори с невероятна за времето си графика, музика и т.н.
Freenod avatar
Freenod
21 февруари 2021
Хареса ми видяното ,въпреки че никога не съм бил супер фен на Diablo 2-не си падам много по грайнд фестове Освен това имам някакви бледи спомени ,че 3 и 4 акт ми се струваха малко като кръпки навремето-сякаш правени по различно време и от различни екипи,но най-вероятно може и да греша.Diablo 1 и Hellfire за мен си остават най-доброто и като атмосфера и консистентност.
Rostik79 avatar
Rostik79
22 февруари 2021
Харесвам Д2, но не бих казал, че съм от най-големите фенове. Този римейк/римастър иначе ме радва. Едва ли ще тръгна да го купувам, но може да погледам малко стриймове за носталгия
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл