hategame logo
EA с глоба, Ultimate Team окачествен като хазарт
пуснато на 30 октомври 2020 от pseto
fifa 20 packs
Съдът в Холандия е потвърдил наложена миналата година глоба на EA. Тогава хазартна комисия в страната обяви, че режимът Ultimate Team във FIFA е хазартен.

В резултат EA са заставени да променят последните три игри от футболната си серия. А именно - FIFA 19, FIFA 20 и FIFA 21. В тях микроплащанията в Ultimate Team трябва да бъдат елиминирани. EA дължи по 500 000 евро седмично за всяка седмица, в която не са приложени промените. Максимално глобата може да достигне 10 милиона евро.

Electronic Arts обявяват, естествено, че имат намерение да обжалват. За тях проблем е не толкова глобата – дори и 10 милиона са нищо за подобен гигант. Проблем е, ако в ЕС започват да се поставят подобни прецеденти, които могат да бъдат последвани и от други държави. Което би означавало евентуално премахване на Ultimate Team, съответно и солидно намаление на приходите за EA.

За последната си финансова година режимът – наличен и в други спортни серии като Madden NFL и NHL – е донесъл близо 1.5 милиарда долара.

Засега Белгия и Холандия са най-строги срещу микроплащанията – не само ако става дума за FIFA, но и купи други игри. Те обаче не са най-големите европейски пазари. В държави като Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания хазартните комисии единствено изследват Ultimate Team, но не са го окачествили като хазарт засега.

Коментари
igra4 avatar
igra4
31 октомври 2020
Дано ЕА спечелят. Никой не ги задължава баламурниците да наливат кинти. Сега ще кажете ама повечето са деца с на татко картата. Е тогава и родителите им са за бой, че са боклуци и не си гледат децата.
LethianDream avatar
LethianDream
31 октомври 2020
Напълно съгласен съм тук, никой не ти стои с нож на главата и да те кара да наливаш пари. Това е същото като да спрат всички скъпи скинове по другите игри.Ще кажете, че там знаеш какво получаваш, а тук наливаш без да знаеш. Описали са го към всеки пак какво можеш да получиш, така че това е. Много ме дразни това масово мислене, че ужас, край, хазарт.. По-добре децата ви да играят UT и да наливат пари вътре, отколкото да се друсат или да пият като кучета с приятелчетата си. А който е разумен човек, няма как да пусне и един лев в UT.
pseto avatar
pseto
01 ноември 2020
Не мисля, че Ultimate Team ще спре някой от това да се надруса или напие. Не мисля и че ако го нямаше, някой с проблеми с хазарта нямаше да намери къде да си ги избие. Дали ще е близкото казино, дали ще е bet365, дали ще е някоя друга игра с луут кутии.

Мен ме дразни, че с успеха си Ultimate Team повлича и целия гейминг, защото всеки се чуди как да направи криминални луут кутии, от които да изкарва по милиард-два годишно, както се случва с EA. Ако най-накрая малоумните регулатори и правителства се усетят, че Ultimate Team си е чист хазарт и започнат да го третират като такъв (луут кутиите също), тогава ще стане... доста по-интересно. Ясно е, че EA не може да функционира в регулирана среда, едно на ръка са ти данъци, друго ти е 18+, трето почти навсякъде има задължителни опции за поставяне на лимити и самоограничаване от залагане, четвърто регулаторите си имат всякакви изисквания. EA ще лапнат дедовия здраво.

BossOfGermany avatar
BossOfGermany
02 ноември 2020
Преди 2 години съм имал "заличка" с плейстейшъни и джага в двора на село. За едни 10-12 лв оборот на ден колко циганки са ме заплашвали че ще се оплачат на полицията, защото съм взимал парите на децата (пускал съм ги да играят за левче на час)... Веднъж трябваше да се обяснявам на една проста мангалка която има 5-6 чавета, че аз нямам вина за лапетата й които са идвали да си харчат парите и да си ги контролира, тя ми повиши тон и ми вика "Ааааа, аз ли трябва да ги контролирам тия деца!?". Всичко си е написано в EULA-то на играта и ти доброволно приемаш условията им.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл