hategame logo
Epic Games Store с 680 милиона долара приход
пуснато на 15 януари 2020 от pseto
epic games store
Epic Games Store е записал приходи от 680 милиона долара в рамките на миналата година. Тези числа ни биват споделени от Epic, като любопитно е отбелязано и колко от тези пари са дошли от външни игри (тоест такива, които не се казват Fortnite).

А именно – 251 милиона долара. Число, което определено не звучи впечатляващо. Ако направим бърза сметка с базова 60-доларова цена на игра, то излиза, че за цялата година са били продадени малко над 4 милиона игри на пълна цена в магазина. От тези 251 милиона долара приходи Epic си прибира 12% - или около 30 милиона долара.

Но това не е чиста печалба, понеже от сумата трябва да се извадят подкупите, които Epic раздава на разработчиците за временна ексклузивност в магазина им. Миналата година най-големите игри, влизащи в тази категория, бяха Red Dead Redemption 2, Borderlands 3, Metro Exodus, Ghost Recon Breakpoint и The Division 2. Дали финансовата мотивация към разпространителите на тези игри е надвишила 30 милиона долара? Не би било изненадващо.

Все пак формата на Fortnite изглежда солидна – 429 милиона долара само за PC. Като добавим конзолите и мобилните устройства – то очевидно battle royale-ът носи солидни, солидни пари на Epic. Може би милиард долара годишно?

Рано е обаче да спекулираме какво бъдеще има Epic Games Store. Все пак само за година на пазара няма как да очакваме чудеса. Но колко време ще мине, преди услугата да започне да носи пари на Epic?

Коментари
nightwarrior avatar
nightwarrior
15 януари 2020
Минават 30 според мен и то с бая. За стартираното през кикстартер инди Phoenix point дадоха 2 милиона, за Conrol излезе, че са дали 10 милиона. Смятай за какво става въпрос при Бордерлендс, RDR2 и Метро. Да не говорим, че има още един тон индита, които лапнаха по тая схема. Според мен и 50 може да надхвърлят без проблем.
pseto avatar
pseto
15 януари 2020
Хах, Control-ът и официалните там 10 милиона съвсем ги забравих като писах тази статия. Значи със сигурност са на минус, да. Интересно.

Не че очаквах, че няма да са на минус, по-скоро ме изненадва този приход от 251 милиона. 4 милиона продажби на пълна цена е... много скромно число за гейм магазин.

nightwarrior avatar
nightwarrior
16 януари 2020
Лол, ся четох самите епик че се хвалят и че за ваучери(раздаваха -10 евро ваучери и по Коледа) и намаления, били дали на потребителите неща на стойност 23 милиона.

А аз се замислих, че и игрите дето ги раздават "безплатни" то те ги плащат. Тия са много на минус, добре че са милионите заблудени по фортнайт.

pseto avatar
pseto
16 януари 2020
Ако трябва да сме честни плащането на разработчици, чиито игри са безплатни за някакъв период, си е добро дело, както и даването на отстъпки за геймърите. То така трябваше реално да почнат Epic и тогава нямаше да има толкова негативен отзвук. Когато ми даваш (и даваш на разработчика) съм съвсем окей с теб. Когато ми взимаш... не съм.
BundyBari avatar
BundyBari
16 януари 2020
Честно да ви кажа разбирам негативните коментари по Epic, защото се бъркат в навиците на всички геймъри образно казано, но аз ако бях шефче там, щях да приложа още по-агресивна политика към ексклузивите. Защото от приходите на Fortnite стигат, че и остават за избиване на минусите през първите години, но създадеш ли веднъж твърда потребителска среда, после парите сами си влизат. За да е по-ясен примера ми, от 6-те цитирани ексклузива (временни) бих предпочел да имам само 2-3 , но с цената на големи разходи, да са твърд PC ексклузив само за там, даже ако нямат конзолни версии по-добре. Таргета не трябва да им е феновете на Steam, а феновете на Fortnite, които са достатъчно много и достатъчно щедри, както е видно от статистиката. Тъпото е, че не влагат труд, да си оправят stora, толкова ли е трудно да копират всички функционалности от конкуренцията и да ги добавят, не е като да нямат средствата да го направят, но явно не им е приоритет към момента.
nightwarrior avatar
nightwarrior
16 януари 2020
@pseto, аз не казвам, че е лошо, а че загубите им са доста по-сериозни. Раздаването на безплатни игри би ме привлекло, ако вместо за ексклузиви, си бухнеха пари да си оправят платформата. Да правиш много по-inferior платформа и да държиш заложници, това ме вбесява.

@BundyBari, няма как да го направят. Сам видя, за Control са бухнали 10 милиона. Играта макар не лоша, нямаше как да е систем селър така да се каже. А да я задържат за повече време... Ще е е много скъпо. Казваш повече от парите от фортнайт да бухнат но не могат, защото висят инвеститори на вратовете им, които искат final growth на всяко тримесечие. Затова и RDR2 беше само за месец. Отделно не просто ексклузив им ги има на конзоли, с изключение на инди игрите ексклузивите им са налични и на РС, просто не в Стийм. И пак им излиза скъпо. Грешно тръгнаха. Първо си оправи стора (имаш 14 години Стийм опит, от който да се възползваш), пускай безплатни игри, конкурирай Стийм с цени, но не, то решаваш да бухаш пари и да минеш на пряко, като хората не купуват от теб, няма нужда от изненада.

Няма как да фокусират фортнайт хлапетата. Проблемът на подобни игри, като и ФИФА и НБА е, че имаш една Мейн игра, в която бухаш пари. Това че бухат пари в Мейн играта, не значи, че ще го правят и за други.

Вярно че личните анекдоти не са много сериозен пример. Но имах един (нека кажем бивш) познат, дето набиваше по 50-100 лева седмично в цс - ключове, скинове и тн., но като му се спомене за купуване на игра ми казва "луд ли си, има я в Замунда".

BundyBari avatar
BundyBari
16 януари 2020
Хахахаха примера ти ме развесели... твоя познат значи не му се свиди да даде пари за различна на цвят виртуална дреха да речем, а му се свиди да си купи любима игра, за която хем ще подкрепи разработчика, хем няма да чете 100-200 коментара под торент, как да я подкара и тн. Не че аз не изкарах бедните си младежки години в Zamunda, но пък никога не съм давал кинти за онлайн валута.
nightwarrior avatar
nightwarrior
16 януари 2020
Аз затова му се нервех, ако нямаше пари, щеше да ми е по-все тая. Просто начина на мислене беше увреден.
BundyBari avatar
BundyBari
15 януари 2020
По логично ми звучи 251 милиона да са приходите от тези 12%, трудно ми е да си представя, че изброените в статията игри + всички индита са генерирали само 4 милиона продажби, особено RDR2 за PC. Все пак основните продажби стават първия месец. Ако сметнем 4 милиона само за Red Dead Redemption 2, Borderlands 3, Metro Exodus, Ghost Recon Breakpoint и The Division 2 и Control, излиза че са продали средно само по 660 000 бройки, което малко ми се вижда, при положение, че повечето се играят удобно с мишка и клавиатура и не е да кажеш, че Sony са обрали каймака
nightwarrior avatar
nightwarrior
15 януари 2020
Не е толкова странно с оглед на факта, че Red Dead излезе едновременно и в Рокстар стора, а чакането между Епик и Стийм беше само месец. Същото важи за Breakpoint-a и Девизията, които си излязоха и на вътрешната платформа, на която ти трябва регистрация дори и да си купиш играта е Епик. А точно на Юплей цената почти постоянно е по-ниска, да не говорим при намаления.

Отделно като включим, че до един момент преордърите за Метро бяха уважени(аз си я играх в Стийм) и възела почва да се разплита.

Charcharo avatar
Charcharo
15 януари 2020
Тъпото на RDR 2, е че в Steam пак използва тъпия Rockstar Social Club боклук. И в Epic било така.
Това е много bloat.
pseto avatar
pseto
15 януари 2020
"$251 million spent by players on third-party PC games on the Epic Games Store" гласи официалният текст. Тоест със сигурност става дума за общия приход, не 12-те процента на Epic.

Иначе продажбите са скромни, да. Но от друга страна имаше една статия: Red Dead Redemption 2 с 408 000 продажби в Epic Games Store?
Обикновено съм скептичен, когато става дума за неофициални данни, но тук май изследването е право в десетката.

BundyBari avatar
BundyBari
16 януари 2020
Благодаря за уточнението, така вече няма съмнение дори цифрите да изглеждат прекалено малки
Miro avatar
Miro
15 януари 2020
Ако това е с коледните продажби при които имаше наистина доволни намаления , значи нещата са зле и едва ли ще изплуват даже и да са предвидили поне 2г на минус
lyubohar avatar
lyubohar
15 януари 2020
Не знам, но с кеф си добавих всички безплатни игри и до момента са 60+
pseto avatar
pseto
15 януари 2020
Играй бързо всичко, докато не фалира магазина.
Charcharo avatar
Charcharo
15 януари 2020
И да фалира, имаме торенти.
Знам, че е уж неморално, но the issue of ownership има отговор именно в пираството. Не ми харесва този отговор, но е смислен.
lyubohar avatar
lyubohar
16 януари 2020
Дори няма да ме е яд ако закрият магазина, наясно съм че няма никакъв шанс да изиграя повече от 5 от тия 60 игри някога, няма да е реална загуба Но ме кефи моментът с трупане на безплатна колекция от сравнително читави игри. Иначе да, към торенти и аз нямам особени скрупули
LiquidSnake avatar
LiquidSnake
15 януари 2020
Донякаде ги разбирам Епик ,те също като Валв не обичат да правят игри и разчитат на няколко хита.Епик също бая параи направиха и от енджините си,но определено не са фирма която може да се издържа от игри,защото интереса на Fortnite рано или късно ще спадне.Затова брутално инвестират в магазина си ,но като гледам цифрите засега наливат от пусто в празно.Вярно е че за една година трудно ще надминат Steam ,но дали не беше по рационално всичките тези милиони да отидат за друг бизнес?Само времето ще покаже.
igra4 avatar
igra4
17 януари 2020
Само епик може да спаси Пеце гейминга.
nightwarrior avatar
nightwarrior
17 януари 2020
Стига го напъва тоз тъпомер, бе, ще го счупиш пак!
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл