hategame logo
Google Stadia и подходът с ексклузивностите – има ли проблем и какъв е точно той?
пуснато на 22 май 2020 от pseto
google stadia
По-рано тази седмица научихме кога в продажба ще се появи Serious Sam 4 – през август тази година. Но това само по себе си не бе чак толкова интересно събитие – колкото обявяването, че шутърът ще бъде бъде забавен за PS4 и Xbox One. Причината? Google, които в опит да промотират своята стрийминг услуга Stadia са решили да отрежат клона на платформите, които явно ще се явяват основния конкурент – конзолите на Sony и Microsoft.

Да, не говорим за абсолютна ексклузивност – Serious Sam 4 ще има и PC версия. Освен това по някое време през 2021 година шутърът ще дебютира и за PS4 и Xbox One. Така в крайна сметка и конзолните фенове ще имат възможност, макар и със закъснение, да играят заглавието. Ако наистина имат чак толкова силно желание.

Но поне аз виждам няколко големи проблема в действията на Google. Които не бих могъл да подкрепя, точно както не подкрепях и тези на Epic Games Store. (Към който магазин, някой би казал, хората вече се затоплят – което е самата истина, но защо хората се затоплят? Не заради откупените ексклузивности, ами заради предлагането на хубави, високопрофилни игри безплатно, например GTA V, а в момента и Civilization VI – нещото, което поначало трябваше да е основният подход на Epic, а не да влязат с бутоните и след година и половина да тръгнат да гонят дивото.)

Нека обаче се върна на Google Stadia. Кои са основните проблеми при подходът с откупуване на ексклузивности, които виждам аз? Основните акценти – и съответно разлики с Epic Games Store – са няколко.

Epic Games Store не отрязва никой цял хардуерен сегмент. Ако си PC фен, на теб не ти е нужно да си осигуряваш нещо различно откъм желязо, за да ползваш магазина на Epic. Проблемът за мнозина беше предимно принципен – за отрязване на правото на избор. Но не и практически.

При Stadia ситуацията е съвсем различна. В момента за милиони геймъри има пречки от един или друг тип, в резултат на които те не могат да ползват услугата.

Първо – чисто и просто фактът, че Stadia не е налична на всички световни пазари! За разлика от Xbox One и PS4. С други думи с ексклузивността на Serious Sam 4 от Google чисто и просто отрязват възможността на определен брой хора да играят заглавието (приемайки, че те нямат PC-та за игри). Вероятно от интернет гиганта биха се измъкнали, че „Ама то един ден ще стане глобална услугата“ и т.н.

Да, ама все пак – тук говорим изобщо за лишаване на немалък брой геймъри от дадена игра. Която в момента може да е Serious Sam 4, но след няколко месеца могат да са още 5, 10, 20 заглавия – към някое от което все някой от нас ще има сериозен интерес. Което за мен е тотална недомислица от стратегическия екип на Google, отговарящ за популяризирането на Stadia.

Това далеч не е всичко. Още по-лошо е, че Stadia има и още едно изключително важно изискване. Бързия интернет. Да, ние, българите, сме привилегировани поне откъм това. За едни 20 лева получаваме приличен откъм скорост, а за 30 – съвсем бърз интернет. Дори и за едни мижави 10 кинта месечно сме си съвсем окей. Само че в много големи държави положението е много по-различно. Бързият интернет е доста скъп. И не всеки би искал да плаща немалко пари всеки месец, само и само да може да използва услуга от типа на Stadia.

В резултат Google не само отрязват цяла категория геймъри от игрите, за които ще купят ексклузивност – но и поставят нови препятствия към тях. Като скоростта на интернет. Но и също така – фактът, че Stadia е стрийминг услуга. И няма как да се цъка офлайн. А едва ли има по-досадно нещо от това да си цъкаш нещо в сингъл и нетът по някаква причина да се забави, с което да започне накъсване, намаляване на качеството и т.н.

Друго нещо, което е по-скоро детайл, но все пак си струва да се спомене – Stadia е нова услуга, неустановена, която дори не знаем колко време ще я има. Окей, това е Google. Ама същата тази компания е отговорна за не една или две брутално провалили се услуги. Та ние можем да си купим игра за 60 евро днес, която след 5 години да е изчезнала, изпарила се заедно с евентуално спиране на Stadia. Да, може и Steam да хлопне кепенци утре, теоретично е възможно. Но в реалност – съмнявам се. А пък при конзолите, които Google така смело отрязва с ексклузивностите си, ситуацията е още по-различна – практически всички игри, които можеш да играеш днес, ще са налични и след 15 години (стига да са на физически носител). Вкарваш диска и цъкаш. Няма да изчезнат никъде. Дори и да е спряла поддръжката и да не можеш да свалиш последните пачове – пак ще имаш версия 1.0.0. Която може да е бъгава, може да е много бъгава, ама поне съществува. Ако Stadia се провали – игрите, които си купил се изпаряват.

И като последно – всъщност на кого реално е конкурент стрийминг услугата на Google? На PS4 и Xbox One? А дали наистина?

За мен това е една съвсем различна гейм ниша, която тепърва ще се отваря. Хората тепърва трябва да видят дали изобщо имат нужда от Stadia. В момента Google се опитва да им навре стрийминг услугата си в гърлата им. Сякаш сме в детската градина и лошата лелка ти бута лъжицата в устата и казва – „Яж“. Без да се замислят, че Stadia е нещо различно. Нещо различно, което не е задължително да попадне на всеки.

А когато се налага чрез купени, изкуствени ексклузивности - тогава човек единствено може да се настрои негативно към компания.

Предстои да видим какво ще се случи. Но ако трябва да предсказвам - мисля, че с подобна стратегия Google няма да стигне далеч.

Коментари
igra4 avatar
igra4
23 май 2020
Аз ги подкрепям, имат пари, имат си и игри. Към тях ще прибягват малки и финансово несигурни студия, като Croteam, заради кихнатите им предварително пари. Хърватите ако бяха сигурни, че играта ми ще се харчи добре, нямаше да я заключват в стадиа. Не виждам др големи студия като Рокстар, Юбисофт, Еа да последват примера им. Ще се помъчат малко стадийката и ще замре като онова onlive ли кво беше. Пък ако имат успех който иска ще им плаща и ще играе, нарича се конкуренция. Забелязъл съм, че всички плюете, не само тук, а навсякъде почти комунизма, а мислите по комунистически, само БКП(СТЕАМ) и никой друг. Който плаща той поръчва музиката, такива мантри, нека всичко е за всички са утопии за глупаци. Капитализъм див, какъвто е по света, такъв ще става и е, и в гейминга. Другото което ще пишете е развиване на локуми.
pseto avatar
pseto
23 май 2020
Имат пари, имат игри, ама им трябват потребители. С тези стратегии не е сигурно какъв брой ще си докарат.
igra4 avatar
igra4
23 май 2020
Това си е работа на Гугъл, като видят, че не стават нещата, ще дръпнат шалтера, но по малки студия ще могат да облажат. Вече колко им дават никои не знае, но сигурно сумата е повече от добра.
rosniak avatar
rosniak
23 май 2020
А геймърите да го духат, нали така? Дееба, така както Google се не прави...
Miro avatar
Miro
23 май 2020
Още изначало си беше ясно че ще е само цокане на пари , и това е естеснвено развитие.И разбира се първи падат разработчици които никога не са имали кой знае какви продажби , особенно пък на конзолния пазар.
Не случайно маса издатели се махнаха от GFN , едно много добро решение , но там няма как да караш хората да купуват за n-път същата игра , съответно "някой" ги посъветва къде е правилната услуга за раята.
pseto avatar
pseto
23 май 2020
Таке е, таймингът на масовото изтегляне от GeForce Now беше... интересен. Но най-якото е, че и в миналото се видя, че само с пари и надуване на мускули не става. Google добре го показаха. Трябва и достатъчно адекватна стратегия.
LiquidSnake avatar
LiquidSnake
24 май 2020
Само грешни пари харчат тея гугъл,богати богати ама тва струва милиони,да ги раздадат за благотворителност от колкото за такава глупост
pseto avatar
pseto
25 май 2020
Те парите за благотворителност нямат възвръщаемост (само ти намаляват данъците до някаква степен). Докато със Stadia може и да изскочи заек, може и да не изскочи. Ама такива титани могат да си позволят 1-2 милиарда рискова инвестиция. Ако стане - стане, ако не стане - здраве да е. Като си спомня Microsoft колко кинти потроши за своите провалени опити за навлизане в мобилните телефони... първо бяха тези дебилни устройства Kin, после беше и купуването на Nokia, което си беше тотален фейл. Това общо струваше... май 10 милиарда. Които ги зачеркнаха и това беше, боли ги фара (въпреки че при Nokia купиха много патенти, тъй че не бяха изцяло назад).
LethianDream avatar
LethianDream
28 май 2020
Много интересен дебат се заформя. Да се поставим на мястото на Гугъл като начало- искаш да вкараш нова услуга, съответно ти трябват игри, които да закачиш на нея. Естествено, ако е мултиплатформа, го издухваш мощно. Затова няма как да се сърдим на Гугъл, това е начина, както каза и Играча, няма как всички да са радостни и щастливи. Добрата вест е, че някакви дребни помийни студия засега се облажват. Като искаш играта, купуваш стадията или чакаш, никой не ти слага нож на гърлото, плюс това това не е храна или вода, да не можеш без нея. Относно дигиталните игри, Псе, мисля, че преувеличаваш- смисълът на дигиталните колекции е да ги играеш, утре като пуснат кепенците на Стийм или Стадия, продължаваме напред. Взех си за рождения ден Xbox One, да се похваля малко, и съм мега впечатлен от Game Pass-а им, това е нещо много по-яко от двете опикани игрички с Плюса. С гейм паса си цъкаш всичките топ игри, без да ги притежаваш, само че библиотеката е от 100+ игри, а не 2 игрици на месец. Това е бъдещето, пичове, всичко да ти идва като наем, защото няма смисъл да набиваш едни яки пари за дигитални игри, само и само ДА СА ТВОИ, и ако се случи нещо- някой ти хакне профила или магазинът затвори да останеш с пръст в уста За какво ми е дам 40 евро в Стийм за Halo:Master Chief Collection, като мога да давам 12 евро на месец и да играя Халото с още 100 игри (повечето от които чисто нови, а примерно Minecraft Dungeons и Wasteland 3 още на премиерата си влизат в пас-а), които постоянно се променят? Така че много силна точка за Microsoft, четох, че и за новата им конзола през зимата очакванията са много да разчитат на game pass-а.
pseto avatar
pseto
28 май 2020
Напълно съм съгласен, че подобен тип дигитални услуги са бъдещето - имам предвид, че конкретно Google Stadia днес може да я има, утре да я няма. Защото е нова услуга, която не се е установила и за която не е ясно дали има толкова голямо търсене поначало. Ако съдим по предишни подобни стрийминг услуги - малцинство са хората, които се интересуват от тях.

Аз поне не мисля, че нито Steam ще затвори врати утре, нито пък PlayStation Network или пък Xbox Live. Това са услуги на десетки години, установили са се във времето, стотици милиони хора ги ползват ежедневно. Но Stadia, особено и с оглед на немалкото провалени услуги на Google, може и да просъществува няколко години, да затвори врати и после всеки, който си е купил игри там да го издуха.

А ташакът е, че Stadia не следва модела на Xbox Game Pass или на услуги като EA Access или Uplay+ (ако така се казваше) - да получаваш куп цели игри срещу месечен абонамент, включително и най-новите такива на даден разпространител. В Stadia игрите си се купуват на пълна цена. А месечната такса, която плащаш, си е отделна, за да получиш игри в 4K качество (което всъщност се оказа, че не е "истинско" 4K, ама за това не били виновни Google, ами разработчиците, но от друга страна Google си прибира месечни такси за тази услуга).

Ей заради такива неща Stadia изглежда яко недомислен в куп аспекти и човек трудно може да му се довери. Ясно е, че Google имат пари колкото искаш, ама ми е някак абсурдно да лансираш така агресивно услуга, която дори не си дооформил изцяло.

Miro avatar
Miro
30 май 2020
Става интересно , сега ще се разбере дали онлайн потребителите имат мозък и ще си защитят интереса и ще плащат само за това което искат да ползват или са безмозъчно стадо и ще снасят яките китни на гоогле и гейм разпространителите по няколко пъти.
Valve announces Steam Cloud Play, is in beta phase, works with NVIDIA’s GeForce Now service.
pseto avatar
pseto
01 юни 2020
Това ще е интересно. Съвсем могат да резнат крилата на Google бързо-бързо. С пари всичко става, ама и трябва да си имаш ясна идея къде навлизаш и какво правиш. Вероятно Google ще хвърли едни грешни десетки/стотици милиони със Stadia в тоалетната и това ще е. Не че ще ги заболи изобщо.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
30 май 2020
Гугъл просто избързаха с година, две. Ако самата услуга беше читава при стартирането, малкото игри в началото нямаше да са фактор. Можеха да стартират с малък брой потребители, които с разширяване и подобрение на услугата да е увеличат. Но стартът на Стадия беше толкова осеян с проблеми от всяко естество, че за нула време се превърнаха в меме. И нещата няма да се подобрят просто като добавят няколко игри. Просто избързаха и пуснаха услуга със съмнително качество.
pseto avatar
pseto
01 юни 2020
Дам. За мен Google просто рискуват, хвърлят някакви милиони долари, колкото да видят дали нещо ще стане. Ако нещата не се развият достатъчно бързо ще кажат - "Хуу, пробвахме се, не стана, дърпаме шалтера и това е".
sauron93 avatar
sauron93
10 юли 2020
Гугъл никога не са били на загуба.
Panthers avatar
Panthers
27 юли 2020
Аз съм от няколко дни на GeForce Now. Да си призная съм доволен. Нямам проблеми със стриймването и всичко върви гладко и на телевизор, лаптоп, компютър и на таблет. Като цяло нямам забележки. Ако се задържи услугата в този вид, значи оставам и аз. Доста игри се махнаха, някои започнаха да се връщат (като Square Enix), но да видим. Пари за игри не съм давал, тъй като ги имам вече от Steam, Epic и Ubisoft. Там е голямата разлика за мен между GFN и Stadia. Google искат да плащаш абонамент и да си купиш играта (нищо, че я имаш вече някъде другаде), а в GFN просто си синхронизираш акаунтите и готово. Предполагам за това и се махат много компании. При google 100% взимат голям дял от наново продадената игра, докато при GFN не знам как взимат. Може би на стрийм, както при музиката. За това се опъват според мен и не искат игрите им да са в GFN. Като цяло много ми харесва идеята на NVidia, но едва ли ще просъществува дълго.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл