hategame logo
Хардуерът на Xbox One не носи пари на Microsoft
пуснато на 26 ноември 2013 от pseto
xbox one razglobqvane
Хардуерните компоненти на всяка една бройка от Xbox One струват 471 долара, твърди традиционно изследване на IHS. Кратко след дебюта на конзолата, компанията я разглобява на съставните й части и прави справка колко струва всеки чарк.

Така се оказва, че Microsoft печели само по 28 долара от всяка бройка на Xbox One. Но защо защо тогава казвам, че Microsoft губи пари?

В случая говорим единствено за производствената цена. А в нея не влизат разходите по доставка, процентът от печалбата за локалните дистрибутори на Xbox One и парите, които Microsoft са инвестирали в разработката на платформата. Заедно с това, компанията хвърля и големи пари за реклама.

Както бихте се досетили, скромните 28 долара не покриват всички тези внушителни разходи. Напротив, като се тегли чертата и излиза, че Microsoft губи пари от хардуера на Xbox One.

Всъщност, положението при PlayStation 4 е подобно. Конзолата струва 381 долара за производство при 399 долара препоръчителна цена. Доколкото уж има малка печалба на пръв поглед, като сметнем същите фактори, които описах горе... и виждаме, че самият хардуер не носи пари на Sony. Също както и на Microsoft.

Но нека се върна Xbox One и компонентите му. Най-скъпият от тях е чипът на AMD, съчетаващ графичен ускорител и процесор – 110 долара. Любопитно, това е с 10 долара по-скъпо, сравнено с PlayStation 4. А засега има консенсус, че конзолата на Sony има по-мощен чип на AMD.

Напълно очаквано, сензорната камерка Kinect е адски скъпа – струва 75 долара. Тази джаджа е задължителна част от комплекта на Xbox One.

8-те гигабайта DDR3 RAM пък струват 60 долара на Microsoft – с 28 долара по-малко, отколкото GDDR5 паметта на PlayStation 4. Чарковете в контролера на Xbox One пък струват 15 долара – тези на DualShock 4 са 18 долара.

Общо взето, голямата разлика е Kinect. Тези 75 долара, които струва сензорната камерка правят цената на Xbox One от 499 долара напълно задължителна.

Но най-интересен засега е фактът, че и двете конзоли не носят пари на Microsoft и Sony. Което ни показва защо тези гиганти залагат толкова сериозно на софтуерните услуги. Сред които продажба на музика, филми, сериали, телевизия и т.н. Това е нещото, чрез което се опитват да балансират загубите от дистрибуцията на хардуера.

Естествено, редно е да отбележа, че цената на производството ще падне сериозно в близките години. Но засега хардуерът на Xbox One и PlayStation 4 е на съвсем мизерна печалба.

Коментари
undefined
Теодор Петев
27 ноември 2013
Не печелят пари от американските си клиенти но в България и (останалата част от Европа ще си избият парите. Да вземем на пример Playstation 4 на американците им струва 399 $ което обърнато в лева е 575 а конзолата ще се продава за 799 лева (или 849 със стартов пакет ) 225 лева разлика и два месеца закъснение . :X :@
undefined
pseto
27 ноември 2013
Прав си, из Европата вероятно ще имат някаква къса печалба заради валутните курсове.

Иначе това директно конвертиране от долари в евро го има при почти всички технологични джаджи и си е жив ташак... ама никоя компания няма да пропусне да се нагуши с парички. Заради това имаме регионално заключване, използване само на един вид мобилни мрежи при смартфоните и т.н.

П.С. То на теория и от САЩ могат да се купят конзолите на по-ниски цени, нали уж няма регионално заключване. Ама никой не иска да рискува без гаранция.

undefined
Mutanta
27 ноември 2013
Не печелят пари? Търсих малко, но не успях да намеря точните парт номера на нещата в тия конзоли, но... цените в статията нещо ми бият на retail цени за отделни компоненти, което е крайно нереалистично щом си говорим за M$, $ony и pre-order-нати конзоли в порядъка на милион-милион и половина бройки (не съм проверявал цифрите, гадая, a тепърва ще поръчват и още чаркове за производството). Това е сигурен пазар за производителите на отделните компоненти, съответно цените на съставните части в никакъв случай не могат да са близо до retail цените. Трябва да се вземе под внимание че като с всяко производство вероятно е имало конкурс и lowest bidder-a е спечелил. Представи си как M$ отиват примерно при Crucial и заявяват че искат 2 милиона пръчки РАМ за launch-a на конзолата, съответно Crucial отварят сайта си и показват цената, която е там и би важала за теб и мен . Не ги мислете, печелят си
undefined
Anon
27 ноември 2013
Без да съм много сигурен за точните цифри, когато нещо е произведено извън ЕС и се внася в ЕС задължително се плаща мито (при стойности над 150лв), а за някои неща се налага да се плаща и ДДС (дори в САЩ да е платено +VAT, при стойности над 30лв). Митото е между 20 и 50(!) процента от цената на продукта, в зависимост от типа на стоката.. Принципно и аз дълги години се чудих за разликата в цената на нещата тук и в САЩ, но чак наскоро попитах роднина, който работи на митницата на ЛетищеСофия. Е, това категорично не оправдава разлика в цените на дигиталните продажби на игри Беше писал, че в Бразилия PS4 ще струва някакви невероятни 1800 долара, но разликата отива в държавната хазна, а не в Sony.

Докато не започнат да се произвеждат конзоли в Европа цената ще си е значително по-висока от тази в САЩ. В Европа труда е по-скъп от този в Китай естествено.. Но все си мисля, че заплатите по тея фабрики в Азия няма да са по-ниски от средните български - да отворят заводи в България!

undefined
pseto
27 ноември 2013
Честно казано, нямам идея как IHS си правят сметките. Ама все пак те си правят реклама на бизнеса с тези изследвания, пък и от доста години ги цитират широко за това колко струват компоненти на iPhone-и, Galaxy-та и т.н. Мисля си, че би трябвало да сметнат някаква корпоративна отстъпка при големи поръчки. Но всичко е в сферата на спекулата, спор няма - само MS, Sony и партньорите им знаят финансовите параметри.

Все пак ми се струва, че е напълно възможно дори и тези компании да продават на малка загуба. В крайна сметка, самият хардуер на конзолите никога не е носел големите пари. Най-вероятно когато чарковете поевтинеят - почти сигурно това ще се случи първо с чиповете на AMD при навлизане на нов производствен процес - то и цената ще бъде свалена. Софтуерът интересува Sony и Microsoft в момента, това носи големите пари. Да си накупят хората абонаменти за музика и филми през конзолата, да си купуват 1-2 игри месечно или през месец, да купуват експанжъни и DLC-та - чиста работа.

П.С. Между другото едно шефче на Sony беше казал, че PlayStation 4 няма да се продава на особена загуба като хардуер, но пак Sony ще е на минус. Пък и като помним какви загуби записваше Sony в началото при PlayStation 3, няма да се изненадам. http://bit.ly/1cNTYHh

@Anon - http://zd.net/LbmAMK Какво да говорим повече? Наистина спокойно могат да си отворят фабрика тука Foxconn... другият вариант е Индия, ама каквото и да става, пак ще сме по-работливи от индийците.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл