hategame logo
Call of Duty WW2 – нищо ново за поредна година... изненадани?
пуснато на 14 ноември 2017 от pseto
call of duty ww2 cover
Ако сте очаквали нещо различно от Call of Duty WW2 ще останете разочаровани. Повече от същото - толкоз. Но при положение, че формулата работи, можем ли да виним Activision, че всяка година пускат еднообразни помии?

grafika 3
Activision някак крепят античния енджин на Call of Duty жив. Доколкото физиката за пореден път е потресаваща, а "модерни" екстри като разрушения са изпълнени по грозен начин, то поне откъм текстури и особено лицеви анимации ситуацията е добра.
zvuk 3
Звукът е професионално направен. Добър саундтрак, нелоша гласова актьорска игра - въпреки катастрофално лошия сценарий.
gameplay 1
Повече от същото. Във всеки един аспект. Обичайната копи и пейст кампания, която по нищо не се отличава от тези в предишните 3, 4, 5 заглавия от серията. Просто скинът е различен. Мултито? И то.
ocenka 1
Не очаквайте някаква фундаментална промяна в Call of Duty. Тя вече е практически невъзможна. Но при положение, че всяка година идват нова порция 11-годишни, които да цъкат CoD - нито Activision имат причина да променят каквото и да е, нито да се страхуват, че продажбите ще намалеят. Открили са перфектната формула и ще я цедят бог знае колко години още.

call of duty ww2 3

Тази година се замислих дали да не си направя един експеримент – да напиша ревюто за Call of Duty WW2 преди да играя и една минута от играта. За да видя дали онова, което излезе изпод пръстите ми ще съответства с реалността. И като поиграх се уверих, че да, наистина щеше. Като вероятно догодина ще изпълня този експеримент.

Сега имах нещастието да поиграя известно време Call of Duty WW2 и мога спокойно да кажа, че това е поредната слаба игра във франчайза. Преди някакво време почти ми се понравиха заглавия от него – дело на Treyarch. Единственото студио от онези, правещи Call of Duty, което що-годе сътворява нещо читаво. Но Infinite Ward и Sledgehammer, отговорни и за последния WW2, са тотална черта.

Call of Duty се завръща към Втората световна! Колко страхотно, Activision послушаха феновете си, радост и аплодисменти в залата! Ходи, купувай, народе, половин милиард приходи в рамките на броени дни. А резултатът какъв е?

call of duty ww2 6

Копи и пейст, клише върху клишето. Във всички възможни аспекти.
EA и DICE успяха да направят нещо различно с Battlefield 1. Който предложи не само силна сингъл кампания, но и достатъчно добро мулти, връщащо ни в Първата световна. Activision, от своя страна, играят на възможно най-сигурно. Прицелвайки се в 11-годишната американска аудитория с пълна сила.

Сингъл кампанията? Естествено започва с десантът в Нормандия. Понеже някой чувал ли е преди 1944 година да е имало каквито и да е сражения във Втората световна война? Всичко започва с D-Day, разбира се.

За десетохиляден път ние се запознаваме с отряд изключителни янки, които са колкото смели, толкова и безлични. Начело е Роналд Даниелс – или накратко Ред. Той гордо може да се присъедини към плеядата основни персонажи в Call of Duty, които забравяме още преди да сме изключили играта.

call of duty ww2 7

Самата кампания се развива в абсолютно обичайното за серията русло от последните години. Всичко е толкова линейно, че ако случайно кривнете без да искате от правилния път в някое полуоткрито пространство и виждате как вашите противници се раждат буквално от нищото, влизайки в бойното поле (и тотално игнорирайки ви, заставайки зад прикритие, сякаш сте невидими). Мисиите са до такава степен скриптирани, че ако трябва да застанете зад статична картечница и да убиете определено количество врагове... няма начин да продължите, ако не направите точно това.

В една ранна мисия не бях разбрал какво трябва да правя и се скатах в един ъгъл, убивайки сигурно 50 германци, а те продължаваха да си изскачат по двойки без да им мигне окото току пред мен. В който момент осъзнах, че мога да си продължа така с часове, понеже Call of Duty WW2 очаква друго от мен.

За престрелките едва ли има какво да говоря. Удоволствието от тях е нулево. За пореден път. Отново противниците пуцат с извънземна точност от всякакви разстояния, независимо от оръжията, които имат, което прави цъкането на по-високи трудности предизвикателство за нервите. Структурата на мисиите е обичайната – ходите малко, случва се някакво QTE, после в полуотворено пространство нахлуват много нацита, убивате ги, повтаряте упражнението няколко пъти и хоп – мисията приключва.

call of duty ww2 8

Разлика спрямо... не знам колко Call of Duty-та вече – практически няма. Пластът боя е различен, но всяка година просто имаме един рескин. Преизползван сценарий, преизползвани нива, сцени, всичко. По дяволите, ако някой ден изкуственият интелект се развие до момент, до който е способен да сътвори игра сам – то несъмнено тя ще е поредното Call of Duty. Имам чувството, че с всяка следваща година се появява все по-уродлив Франкенщайн, в който биват слепвани все повече парчета от минали заглавия.

Примерно ако говорим за сценария. Толкова клиширан и безумен, че почти почувствах физическа болка от него. В много моменти знаех буквално дума по дума какво ще кажат главните герои. Самите персонажи, които освен безлични, както споменах горе, са и отвратително банални. Но все пак играта е предназначена за 11-годишните, които може би не са чували десетки пъти клишираните диалози и не са виждали десетки пъти клишираните сцени, които има да покаже Call of Duty WW2. Тъй че Боби Котик може спокойно да си угои още гушата с поредната порция стотици милиони приходи от серията.

А само като се сетя за прекрасната, запомняща се уводна сцена в кампанията на Battlefield 1… допълнително се уверявам какъв бездарен буламач е Call of Duty WW2.

call of duty ww2 9

Мултиплейър? Естествено все същите гадости, с които така и не мога да свикна. Играта е twitch шутър в пълното значение на думата. Онова, което е от ключова важност е кой ще натисне първи спусъка. Концепции като „реализъм“ – дори на съвсем минимално ниво – са далечни за Call of Duty WW2. От 100 метра някакво опикано узи пуца с унищожителна точност (само дето щетите са по-ниски, но нищо друго).

Ако тръгнете да стреляте с единични куршуми, за да е по-висока точността – то почти сигурно ще загинете като миндили! Тактиката е една и задължителна – вижда противник, задържаш спусъка и стискаш палци! Те това е. Дистанцията няма значение – особено и като се има предвид, че концепцията на отката е тотално чужда, далечна и фантастична за Call of Duty WW2.

Естествено почти всяко оръжие убива с 2-3-4 куршума, поради което битките обикновено траят и секунда. В повечето време – и за пореден път – основната ви цел е да минете някак изотзад на противниците, по възможност докато се раждат, и да избиете няколко в гръб, без да знаят откъде им идва. Да натрупате точки за killstreak награда и обсипете бойното поле с експлозии за "безплатни" фрагове.

call of duty ww2 sales

Тактиките както винаги включват търчане, по възможност безмозъчно, а ако някой противник ви види (или вие него) – задължително се опитвате да го заобиколите. Никога не трябва да заставате на едно място, освен ако не сте каширани на сигурно – винаги се намира някой да ви мине изотзад.

Всъщност се сещам за един момент, в който бях в някаква сграда, първо дойде мой съотборник, противник го уби, аз убих противника, веднага след това дойде още един мой човек, който беше убит от противник, който уби мене, който беше убит от друг мой човек, който се роди след това зад врага. Ей това е цялата простотия, безумни прераждания, смърти, които в 90% от случаите карат човек да си зададе единствено въпросите „Как, откъде?“.

Друг ташак, който изисква специално внимание са нивата в Call of Duty WW2. Включващи американски самолетоносач, улиците на Лондон и някаква шибана плевня в нищото. Чудите се защо не са включени повече пейзажи от популярните места, развивали се битки във Втората световна?

call of duty ww2 4

Понеже картите трябва да се преизползват! Що за реторичен въпрос! Какво значение има къде се развива действието. Нищо ново не може да се разработва, трябва да се взима старото и да се преправя.

Самолетоносачът – който е с размера на кенефа на яхтата на Роман Абрамович – съм го виждал поне два пъти в предишни Call of Duty-та откъм архитектура с леки промени. Другата карта, която представлява някаква винарна в някое от безкрайните полета на Франция, също е копи и пейст ниво. Също както и улиците на Лондон, които съм ги играл поне един път в единия Black Ops.

Всъщност и други карти са преработки, но пък поне се вписват повече в концепцията на Втората световна война. Докато тези няколко са продукт на очеваден мързел. Лондон, по дяволите!

call of duty ww2 10

Разбира се и оръжията си остават общо взето същите. Скиновете може и да са различни, но останалото е непроменено. Все същите узита, помпи, снайпери, леки картечници, пистолети. Обичайните приставки за тях. Супер забавно е да видиш примерно оптиките от научнофантастичните Call of Duty-та в игра, която уж се развива по време на Втората световна.

Като цяло мултито е съвсем идентично. Предполагам, че ако си на 11 години или ако си се напукал здраво с някакви наркотици и/или алкохол може и да донесе някакво удоволствие. При мен такова нямаше.

Разбира се Call of Duty си има своите фенове, които са щастливи всяка година да пълнят гушата на Боби Котик. Нека си дават пари за повече от същото... отново, отново, отново и отново. Защо не? Макар че конкретно тази серия ме изумява, понеже във FIFA поне има някакви малки подобрения и ако примерно си пуснеш издание отпреди 5 години виждаш колко неща са се натрупали. Докато освен текстури в по-висока резолюция аз не виждам какво различно можеш да видиш в Call of Duty.

call of duty ww2 11

Физика, модерна такава, все още няма. Специално в мултито. Войниците се изсипват като чували с бетон на земята. В сингъла за повече кинематичност са добавени някакви сцени, които обаче граничат с нелепото и водевила. Activision продължават да държат на системи един античен графичен двигател, макар че поне като не е нужно нещо като свободното движение в кенефи тип Infinite Warfare сега енджинът горе-долу се справя.

А, да, още нещо – сървърите са на покъртително ниво. Понеже нали 500 милиона долара не са особено много пари, та явно горките Activision нямат кинта за нещо по-читаво. В единия ден през уикенда мултито дори не благоволи да зареди, а в момента или лагва постоянно, или ме дропва, или не може да намери игра.

Сървърите както обикновено пък не са dedicated, което означава, че зависите от интернета на някой обикновен Бай Хуй като вас, който се пада хост играта да върви както трябва. Което не се случва чак толкова често, колкото ви се иска.

call of duty ww2 12

Да, окей, има нов режим – War. Който е сериозно вдъхновен от Battlefield серията. Идеята е да изпълнявате цели на някоя карта, вместо да търчите като мухи без глави и да правите фрагове. Трябва да превземате бункери, строите мостове и т.н.

Доколкото идеята е добра, то има някои основни проблеми. Размерът на картите отново е метър на метър и далеч от този на Battlefield. В резултат има choke-ове, които задължително трябва да се минат, които сериозно окуражават снайпенето. Което е в промишлени количества в War.

Другото е, че Call of Duty обществеността продължава да цъка в 99% от времето отборния и стандартен Deathmatch, а останалите режими са общо взето пустини. Екстремално често като пробвах да играя War срещах безкраен екран на мачмейкинга, което ме караше чисто и просто да се откажа и да се впусна в поредния безмозъчен детмач, който поне зарежда моментално.

call of duty ww2 13

А и в крайна сметка – не става просто жабата да подаде крак за подковаване. Примерно един от класовете войници – Soldier, има възможност да се засили със своя щик към противник. Което движение е почти нелепо със своята неефективност точно в Call of Duty – заглавие, в което битките протичат за секунда и всяко оръжие нанася титанични щети. Единственият шанс да убиете опонент с него е ако се промъкнете в гръб или на някакъв див шанс докато тичате с щика и завиете да наденете неочакващ опонент на него. Което не се случва супер често. Ама защо да не се взаимства нещо от Battlefield 1 (където засилката с щика беше далеч по-ефективно и полезно движение).

И... горе-долу тук мисля да поприключвам с ревюто, понеже Call of Duty WW2 не заслужава по-дълга статия. Не искам за пореден път да губя ненужно много време, за да пиша за заглавие, за чиято разработка не е губено достатъчно време... Поради което ще отделя малко редове за графиката и звука.

Макар и античен, енджинът на Call of Duty WW2 все пак се справя добре. Чисто визуално. Като за игра във Втората световна, в която не се тича по стени. Кампанията не изглежда зле – проблемът е малкият мащаб и отвратителната физика. Но все пак – оценка зелено.

call of duty ww2 14

Звук – също адекватно представяне. Няма какво особено да разкритикувам. Нелош епичен саундтрак, който не се вписва в картите метър на метър, ама – бива. Гласовата актьорска игра е адекватна – сценарият е пълен ужас, но не хората зад микрофона са отговорни за него.

Финалните думи? Call of Duty WW2 не се различава по нищо от своите предшественици. Не се залъгвайте по положителните ревюта. Говорим за копи и пейст, говорим за още от същото, само че с по-различен скин. Целият геймплей е еднообразен, никаква разлика от година до година.

Ако сте фенове на серията – направо вадете дебитната карта и купувайте. Няма да се разочаровате. Но пък ако сте очаквали нещо повече – например завръщане към първите Call of Duty заглавия... няма да водите подобно нещо тук.

Коментари
vldir avatar
vldir
14 ноември 2017
Голям шит е играта. Аз си мислех, че ще се завърне към корените си пък то завръщане към тъпотията.
Macks avatar
Macks
15 ноември 2017
Дори не съм се замислял дали да я играя. Затова пък ревюто ми донесе страшно голямо удоволствие
Veluvian avatar
Veluvian
15 ноември 2017
Такива са игрите, човече. Такива са филмите на Холивуд днес. Посредствени, търпят критики и пак /не всички, но повечето/ са на печалба. Такова играят и гледат хората: удобното, старо познатото, да има носталгия по нещо, без иновация. Ето - ще пускат и сериал "Властелинът на пръстените", чакаме поредното насиране и доене. Независимо от критиките, потреблението и търсенето растат. Затова и ще се правят глупости. Call of Duty е сигурно един от най - наболелите примери днес въобще. Да се трепят там немци и да се движим през скриптираните сцени, въобразявайки си, че играем игра или имаме въобще някакъв избор. В общи линии предполагам хората си го взимат заради мултито, свикнали са да го играят по определен начин, имат нужда от освежавания на онлайн режима, само че вместо пачове на Близардски игри или някои моба игри, Боби Котик май ги надминава по алчност всичките и вместо нова мета с пачове и кръпки, пуска направо по нова игра всяка година. Разбира се, не важи само за Call of Duty това, да не кажат че съм от другия лагер, примерно Battleflied, че нали преди години се водеха едни безсмислени епични спорове
pseto avatar
pseto
15 ноември 2017
Да, хората искат да играят едно и също, искат веднага като почнат да играят уменията им автоматично да се пренесат. Именно това ми е проблемът и с новия Tekken - не съм пипал серията от цифра време и още с хващането на джойстика си играя с общо взето същата ефективност, с която и преди. Call of Duty - няма разлика, то ако се добави някакъв реален откат тип Battlefield сигурно всички деца ще писнат в един глас.

Аз все пак смятам, че причината за успеха на Call of Duty е фактът, че всяка година идват нови 9 и 10-годишни, които си взимат серията и логично е нещо "ново" за тях. Докато предполагам, че нормалните тийнове, които я цъкат 3-4 години поред им омръзва и се отказват от нея. Ама колелото си се върти. И Activision са уцелили някаква G-точка, която им е баси златната мина.

П.С. Не че EA и DICE са цвете за мирисане, ама Battlefield 1 и Call of Duty WW2 ако трябва да ги сравнявам... то няма никаква база в нищо. Вижда се, че в едната е вложено въображение и страст, докарана е баси яката атмосфера, а другото - рескин. Макар че и на мен по прицнип геймплеят на Battlefield като цяло ми допада повече - оръжия с откат, карти, които не са метър на метър и т.н. Така е нормално да клоня към нея.

bojosan avatar
bojosan
16 ноември 2017
Изключително точно ревю,не мога да добавя и една дума към него.Аз съм потресен....Просто не мога да повярвам,че игри като Call of Duty Modern Warfare 2/3,Black Ops 1/2 са направо на светлинни години пред тоя боклук.Тая игра просто не се търпи,толкова е воняща.
lyubohar avatar
lyubohar
16 ноември 2017
Според мен "фундаментално новото" е, че играта се завърна към WW2, където мен ако питате й е мястото. Това само е достатъчно да е класи над последните няколко. Историята в кампанията наистина е смешна иначе, а мулти не съм играл (и не смятам).
pseto avatar
pseto
16 ноември 2017
То хубаво се завърна към Втората световна Call of Duty, ама как? Без капчица въображение и страст. Старт с D-Day, после малко колко е велика Америка и айде дотам. В мултито - абсолютно същите оръжия от последните пет игри с рескин.

EA заслужават да ядат лайна заради куп свои криминални практики, свързани с Ultimate Team и подобни режими, но Battlefield 1 беше хубаво замислена и още по-добре реализирана игра. Последната от серията Call of Duty, в която имаше парченце душа беше Black Ops II преди 5 години...

...просто Activision са си намерили модела и не виждат причина да го променят. То и трябва да си луд - щом ти носи по половин милиард годишно гарантирано приход за седмица, а сигурно и още 100-200 след това...

Charcharo avatar
Charcharo
17 ноември 2017
BTW Pse, от Advanced Warfare насам е нов енджин
vldir avatar
vldir
18 ноември 2017
Infinity беше зле, но тази е още по-зле. Предната поне запомних нещо и то мисията на Титан. WW2 запомних шибаната мисия с танка. Жалко за похарчените 100 кинта деба.
voxy avatar
voxy
19 ноември 2017
играта е добра, нареждам я след Black Ops 3, Black Ops 2 и Modern Warfare 3
прогрес системата е зле и нарочно е направена такава за да си пробутват луутбоксовете на по-късен етап
Изобщо не може да се сравнява с боклука Infinity Warfare.
pseto avatar
pseto
19 ноември 2017
Аз буквално не правя разлика между Call of Duty-тата. Всичко е еднакво, скинът е различен. Но както писах многократно - щом работи схемата... значи супер. Има търсене, има предлагане, бизнесът върви.

@Charcharo - това с новите енджини е просто рекламен ход, аз не виждам какво е новото на двигателя в последните години. Физика все още няма, престрелките са едно към едно с онова, което винаги са били. Единственото нещо, което се сещам да е супер подобрено са лицевите анимации.

Charcharo avatar
Charcharo
19 ноември 2017
Physically based renderer, CHS, SSAO+, По-добра теселация, deffered rendering, Native DX11 support... може да използва повече от 6 ядра.

Сравни CoD WW2 с Black Ops примерно, на Ultra. Разликата е гигантска. А пък и новия CoD харесва нишки повече, демек след време даже и ще върви по-добре от старите. Да не е технологично чудо като DOOM или Wolfenstein 2 или каквото 4A правят но е нова технология. Изцяло. Вече не е Quake 3 енджина.

Това за физиката е избор на създателите, не е грешка на технологията.

voxy avatar
voxy
19 ноември 2017
pseto, много по-различна е от Black Ops 3, няма ги героите, но като цяло не знам какво се очаква от шутър, никой от тези които го играем не иска големи карти /справка - провалът с Ghosts/ нито превозни средства. Играта си е шутър на малки карти, оръжия без откат и тва е, CS:GO да са вкарали нещо ново? освен скиновете си?
pseto avatar
pseto
19 ноември 2017
Ами това е разковничето - щом на феновете им харесва, купуват я всяка година и я хвалят - значи всичко е наред. Няма как да съм на противоположно мнение. В крайна сметка нещо не може да запише половин милиард приход, ако не се харесва от никого. Аз ежегодно виждам козметични промени - всичко опира пак до шепата еднакви оръжия без откат с нов пласт боя. Като си спомня последните 4 Call of Duty-та - два пъти по-еднакви са ми от Assassin's Creed, толкова ми се размиват. Разделям ги на "онея с двойния скок и другите", въпреки че и при двойните скоци и "свободно" движение битките... пак си бяха същите.

Но да, ако се замисля Infinite Warfare беше по-голямо порно от WW2. Много, много по-голямо порно.

@Charcharo - едва ли някой умишлено е избрал да няма никаква почти никаква физика в игра от 2017 година и когато се вкара някое хвърлящо се тяло - скриптирано, сякаш е 2000 година - в кампанията да изглежда водевилски нелепо. Физика няма, защото вероятно трябва да се пренапише целия античен двигател, което очевидно няма как да се случи. Понеже това означава Activision да плаща пари, което няма как да стане.

А че се добавят ефекти - да, факт е. Замазва се недъгавостта на енджина. Но колкото и красиви да са текстури и ефекти - когато видиш как изглежда една престрелка в Call of Duty осъзнаваш, че това си остава игра от 2009 година или нещо подобно.

Charcharo avatar
Charcharo
19 ноември 2017
Това си е избор. Също като статичните карти. Не е толкова трудно да вкараш физика в игра днешно време, поне на някакво ОК ниво. Не говоря за балистичен калкулатор или мулти-нишкова симулция на флуиди... това вече ще е трудно и впечатляващо и западно студио не би могло да го направи. Но това, за което говориш самия енджин го може и то лесно. Реално почти всеки енджин от 2011та насам го може това. И да, това включва дори този енджин.

Реално дори модъри на RTCW могат това за без пари с технология от 2001ва и то в свободното си време. Raven (доказано кадърни още от Hexen) и другите гейове може и да не са класа id или 4A, но поне толкова могат.

"пренапише целия античен двигател" От CoD MW2, дори старият Quake 3 базиран IW енджин може това, което искаш. Просто създателите поради някаква причина не го правят. Не знам каква е, аз вече не се интересувам от CoD много а WW2 ме тригърна като видях US и SS войници със съветско оръжие на западния фронт, викащи, че 50mm оръдия са чудовища (1944...). За мен е край. Просто от технологична гледна точка не е както го казваш, че е

"А че се добавят ефекти - да, факт е. Замазва се недъгавостта на енджина."
Тези ефекти не работят без енджина да ги подържа. Заради това е и нов енджин, PBR ти сменя цялата технологична база. А DX11 и CHS са скъпи добавки, камо ли SSAO+. Доста по-скъпи от средно ниво на физика.

"че това си остава игра от 2009"
Че то до излизането на Wolfenstein 2, разликата между Particle ефектите във Wolfenstein 2009 и модерните игри... беше малка и не винаги в полза на новите . Един вид ако COD е на ниво физика и Particle Effects - 2009 значи е над средното
*Не е

pepito avatar
pepito
08 януари 2018
Незнам що BO и разните му там MW вeрсии имат някакъв култов статус, не виждам разлика между това и тях, КОД го уби комерса и още старите версии за WW2 издишаха
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл