hategame logo
Epic Games Store - не е ли това гейм магазинът на богатите студия?
пуснато на 07 април 2019 от pseto
epic games store
Epic Games Store беше обявен само преди няколко месеца. Първоначално услугата бе приета с овации - Steam определено има нужда от конкуренция днес. Но съвсем наскоро стана ясно как Epic ще се опита да се установи - чрез агресивни ексклузивности. Компанията в момента раздава пари наляво и надясно, за да дебютират игри първо в Epic Games Store, а чак след половин или цяла година - в Steam. Която практика разделя геймърите и води до някои доста негативни реакции и към компаниите, приели "рушвета", и към самите Epic за цялостния им подход.

Не на това ще е посветена тази статия. А на една мисъл, която се върти от известно време в главата ми - че Epic Games Store практически е обратното на онова, което се рекламира. Шефове в компанията като Тим Суини постоянно говорят, че с процента от приходите, който услугата прибира - 12% (наместо 20%-30% в Steam - делът намалява при покачване на приходите на заглавие) се цели подпомагането на малките компании. Онези, които едвам оцеляват. И които на теория трябва да се чувстват най-ощетени от 30%, които си прибират в общия случай Valve.

Но истината е друга. Epic Games Store към момента е магазин, работещ в услуга на титаните в гейминга. На компаниите с приходи от стотици милиони и милиарди. На богати дружества като 2K (наскоро Borderlands 3 бе обявен като Epic Games Store ексклузив). Но не и на малките.

Защо?

Най-важното нещо за едно малко дружество и първата им игра е то да бъде забелязано. Или дори не първата, изобщо всяко заглавие, което се прави. Това е нещото, което стотици индита повтарят отново и отново, когато техни разработчици дават интервюта. Не знам дали съм чел и една статия, в която някой да каже - "Фалирахме заради Steam и 30-те процента от приходите, които си прибират". Във всички случаи, в които студио е изпаднало в затруднение, независимо дали е прескочило някак трапа или е и загинало, проблемът е един и същи - тяхна игра не е била забелязана! Тя се е потопила в океана от индита днес. Понеже сега е по-лесно от всякога човек да си направи игра, дори и да няма дълбоки знания на програмист. Двигатели като Unreal Engine и Unity са безплатни, имат титанично количество asset-и и колкото човек може да иска tutorial-и YouTube. С достатъчно постоянство не е нужно човек да е Джон Кармак, за да пусне някаква игра. Ако щете и поредния платформър или пиксел арт.

Не е задължително да говорим за качествени игри, естествено! Те може да се пълни болкуци. Но са много. Много са, поради която причина шансът наистина качествените заглавия да бъдат видени и купени намалява.

Така когато едно студио фалира - то не фалира заради 30-те процента на Steam. То фалира, защото са му били нужни 10 000 продажби, но са били записани 1000. Дори и Steam да взимаше 20% (от малките компании), дори и 10% да бяха - резултатът щеше да е същият. Фалитът не идва за "провал на милиметър", идва за комерсиален провал на километър.

Няма как Epic да не са наясно с тези реалности. Което означава, че те манипулират мнението на геймърите, когато се говори за оцеляването на малките студия. Не, те няма какво толкова да видят в Epic Games Store днес. Може да ги привлече рушветът, който дават от компанията сега. Но те далеч няма да дадат няколко милиона на всяко едно инди, което дойде при тях. А само на по-големите, по-установени студия или на вече готови игри с очевидно добро качество. Ако няма рушвет - какво може да намери малка компания в Epic Games Store?

Може магазинът да има 85 милиона акаунта, но всички знаем, че болшинството са такива с единствено Fortnite в тях. Дали децата, които цъкат battle royal-ът на Epic ще се хвърлят да да купуват ретро платформъри, стратегии в реално време, тактически заглавия, куестове и тъй нататък? Не. Тази аудитория е в Steam.

При положение, че най-важното за малко студио е то да бъде забелязано, то е логично, че ще иде на мястото за това. Steam.

Което е едно на ръка. Другото е, че Epic Games Store няма нищо в подкрепа на индитата. Няма алтернатива на Early Access. Тоест трябва да имаш изцяло, сто процента готова игра. А колко бяха супер хитовете на Steam, дошли именно от Early Access... не мога да ви кажа. Десетки. Такива прекрасни игри като Darkest Dungeon, Grim Dawn и какво ли още не. В Epic Games Store те няма как да възникнат.

Но и конкурентът на Steam няма ревюта. Няма как човек да се ориентира кое инди е измама и кое - не. Окей, Epic твърдят, че внимателно ще преглеждат игрите, които одобряват за ползване в магазина им. Но това от друга страна здраво мирише на потенциална цензура, каквато в Steam няма.

От друга страна настоящата стратегия на Epic работи много добре в полза на гигантите.

Защо?

Много просто - когато говорим за Borderlands 3, когато говорим за Metro Exodus - това са големи, популярни серии. С множество фенове. Те нямат нужда да бъдат "забелязани". На разпространителите на подобни игри малкия мащаб (на не-Fortnite играчи) на Epic Games Store не им прави впечатление. Компании като 2K знаят, че геймърите все пак ще си купят Borderlands 3 през септември от магазина на Epic, въпреки заканите им сега. Далеч не всички. Вероятно ще бъдат изгубени колебаещите се. Която е важна аудитория. Но феновете? Те ще си купят Borderlands 3 от Epic Games Store. Може и да издържат един ден. Може би и три. Или пък пет. Но когато почнат хвалебствените ревюта, когато почнат хората в Reddit да пишат колко е велико заглавието (щото Epic Games Store може и да няма ревюта тогава) - тогава можем да сме сигурни, че всички ще извадят моменталически дебитните си или кредитни карти и с пълна сила ще си купят шутъра.

А когато говорим за приходи от 100 милиона долара да кажем - тогава разликата между това разпространител да прибере 88 милиона и 77.2* милиона не е малка. Особено и когато си представим, че Epic вероятно дават едни хубави 10, 15 милиона долара за ексклузивност на серия като Borderlands 3. И има слухове, че могат да се договарят неща като например това да не се взима процент от DLC-та, от които Steam също прибира 20%-30%. Тогава нещата се променят, защото говорим за десетки, потенциално и стотици милиони. При нещо като PUBG с милиарди долари приходи - разликата между Steam и Epic е осезаема, това са си стотици милиони долари вече. Дори и да смятаме по новите ставки на Valve.

(*Числото от 77.2 идва от новата схема на Steam за приходите - прибират се 30% за приход до 5 милиона долара; 25% за приход над 5 милиона и под 50 милиона; 20% от приход над 50 милиона.)

В интерес на истината поне аз известно време се чудех защо някои големи разпространители скачат на Epic Games Store, въпреки хейта на геймърите и въпреки сигурната загуба на потенциални продажби. Но след това извадих калкулатора и бих казал, че математиката работи. Дори и без рушвета на Epic достатъчно голяма игра е на далавера в Epic Games Store. Специално когато има "готова" аудитория. А като добавим и рушвета - нещата заспиват. Особено и като имаме предвид, че става дума за временна ексклузивност. С други думи след известно време може да се ползва и популярността на Steam за още приходи.

Друг е въпросът докъде ще го докарат Epic. Понеже от един момент нататък ще трябва да убеждават компании с различни методи, освен парични, да идват при тях. Понеже ако приемем, че Epic са дали едно десетина милиона или повече на 2K за временна ексклузивност на Borderlands 3 - то означава, че от 100 милиона приход те ще приберат или 2 милиона долара, или 0, или дори ще са на минус. А дори при 200 милиона долара приход печалбата за Epic може да е само 10-12 милиона. Подходът е рисков и не е ясно кога ще излезе на сигурна печалба. Epic общо взето влиза като инвеститор в игрите на Epic Games Store и поема част от риска, докато Valve ги боли фара - те не дават нищо от собствената си каса и ако нещо е успешно, хубаво. Ако не е - Steam не генерира загуби.

От друга страна Epic има милиардите на Fortnite. Тъй че евентуални загуби на Epic Games Store могат да се покрият известно време. Остава да видим колко сериозни са от компанията в опитите си да надвият Steam.

Но каквото и да се случи - струва ми се абсурдно Epic Games Store да се рекламира от когото и да е като "магазин в полза на малките компании". Някой ден може и да бъде такъв. Но днес? Epic Games Store е разработен единствено в полза на големите в гейминга.

Коментари
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
07 април 2019
Изтрит коментар
Charcharo avatar
Charcharo
07 април 2019
Rockstar ще използват Epic Store явно.

Charcharo avatar
Charcharo
07 април 2019
Не вярвам, че е само за богатите. Много инди игри отиват там защото в Steam нямат шанс заради прекалено много излизащи игри, много от които са шит а малоумните PC геймъри избраха Steam пред GOG.

Както и да е, "Jedem das Seine".

pseto avatar
pseto
08 април 2019
В Steam е по-трудно да се пробие, но ако се случи - таванът за продажби на инди отива към милиони. Таванът на Epic Games Store може би е десетки хиляди в момента, ако е и толкова. Говоря за някоя произволна малка игричка, де, не за някое качествено направено инди с няколко милиона бюджет, което от една гледна точка може да е инди, но от друга си отива по-скоро към среден клас заглавие.


А не мисля, че някой е избирал Steam пред GOG, просто Steam си го има открай време и туйто. И е трудно да бъде бутнат.

God avatar
God
07 април 2019
Разбира се, че не е само за богатите. За всички е. Ерic не искат да вземат от Стийм парче от баницата, те искат цялата баница.
pseto avatar
pseto
08 април 2019
Според мен в момента и в близките години ги интересува предимно AAA баницата. От нея падат големите пари и големите компании са по-склонни да скочат на ексклузивност, понеже имат готова аудитория. Също така аудитория се гради с AAA, не с индита. Магазини за индита има колкото щеш и повечето си кретат там някакси, но това е. Ето, че и GOG съкращаваха хора наскоро.

Мисля, че индитата и "ние го правим за малките компании" са хубави слогани, които резонират в геймърите, щото не е същото като да кажеш "ще дадем на 2K още повече приходи, за да имат повече бонуси за шефовете", понеже 2K практиките си няма да променят, ако печелят повече пари. Бюджетите ще са все същите, само дето акционерите ще са по-доволни...

igra4 avatar
igra4
08 април 2019
Инди боклуци изобщо не трябва да има, повечето са някакви тъпи малки игрички, дето и за губене на време не стават.

Go Go Epic store

Charcharo avatar
Charcharo
08 април 2019
"Видео игрите са боклуци като цяло. Изобщо не трябва да съществуват. Дори и за губене не време не стават.

Go go literature "

^Моето поне е донякъде вярно.

voxy avatar
voxy
10 април 2019
30% е абсурден процент и е такъв заради монопола на стийм, който по всичко личи скоро ще бъде разбит.
Естествено че в началото епик ще трябва да наливат пари за ексклузивност, как иначе да вземат някакъв пазарен дял или да добие популярност магазинът им.
pseto avatar
pseto
10 април 2019
30% е стандартният процент - Sony взимат толкова, Microsoft също, Google, Apple... GOG също прибират 30% от приходите.

И не мисля, че Steam имат монопол, както и други хора са споменавали по темата - за PC никой не те спира да си направиш един уебсайт и да си продаваш играта от него. Даже помня една игричка - Game Dev Tycoon - си я купих от някаква най-обикновена страница на девовете и даже не знам дали не ми пратиха някакъв архив по мейла. Тъй че не мисля, че имаме монопол, виж, монопол е в PS4 и Xbox One, щото там няма как да заобиколиш Sony и Microsoft, върти го, сучи го - 30-те процента ги даваш.

voxy avatar
voxy
14 април 2019
Steem е едно сайтче + смешно екзенце.
Съвсем различно нещо са Android, iOS, Playstation, Xbox....
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
14 април 2019
Изтрит коментар
Charcharo avatar
Charcharo
14 април 2019
Android е операционна система. iOS е операционна система. Playstation е конзола, както и Xbox...

Voxy, ретардирал ли си? Пък и Steam е де факто по-голям от магазина на Sony или Microsoft Xbox.

igra4 avatar
igra4
14 април 2019
Стеам 90 милиона активни юзъри, а всеки има ПеЦе доста слабичко, докато пс плюс потребителите до 2008 са 80 милиона.
Charcharo avatar
Charcharo
14 април 2019
Сиренарското образование иска да спори с данни и статистики.

Колко сладко.

Art3mis avatar
Art3mis
14 април 2019
Steam е също мястото, където който не е разбрал смисълът на решението на даден пъзел може да напляска отрицателно мнение за играта под формата на неоспорим факт, или да си закупиш азиатска игра, преведена с гугъл транслейт...но да, не е луд кой яде баницата, а който я дава.
pseto avatar
pseto
15 април 2019
Реално хората не се интересуват толкова за подобни неща, ти се замисляш после за нещата, които липсват. И тогава си казваш - "А, това едното все пак е доста по-добро от другото".
nightwarrior avatar
nightwarrior
15 април 2019
Ревютата навсякъде трябва да се четат с филтър. Да, може някой да плясне минуса за пъзел, но обикновено същия оставя и аутистки коментар(като пичовете изненадващи се от трудността на Секиро). В смисъл информацията обикновено е достъпна, ако не я потърсиш/ползваш, вината си е твоя.

Същото и за преведените с Гугъл игри. Първо вероятно някой ще го е споменал, второ имаш два часа за рефънд. Ако за двата часа не ти е пречил превода, явно всичко е ок.

Не ме разбирайте погрешно, стийм не е идеален. Трябват му доста подобрения(относно стора най-вече, но не само). Един реално приличен конкурент би бил добре дошъл, само че тоя шит дето го предлагат епик не е това. Не ги конкурират с фийчъри, със сървис, а с ексклузивити. В тази среда Валв няма защо да си мърдат пръста да подобрят платформата си. Онези льохмани поне още година едва ли ще ги стигнат, камо ли застрашат(говорим като какво предлагат на потребителя). Най-лошото, което може да се случи е Стийм също да ударят пачка в масата за ексклузиви, което пак ще е в ощърб на нас, крайните потребители.

При всичко това казано, не проумявам как наличието на фийчъри е аргумент срещу Стийм, само щото някои ги ползват не както трябва.

pseto avatar
pseto
17 април 2019
Не мисля, че има шанс Valve да започне да дава пари за ексклузиви. Реално погледнато тези няколко игри, които Epic Games Store "открадна" от тях няма да променят нищо толкова много в глобален план. Steam ще загуби някакви приходи, но те ще са сигурно в рамките на 1% или нещо такова. Или няколко. Все им е тая. Вероятно EA като обяви Origin и изкара всичко от Steam ги удари доста по-сериозно, отколкото Epic могат да си мечтаят и дори въпреки това не се промени нищо в общата картинка. Origin не успя да се установи като "истински" конкурент на Steam, каквито бяха надеждите, и Steam пак си печели камиони с пари.

Реално това, което може да стане е Valve да намали още процента приходи, да сложи една стъпка примерно след 100 милиона, след която да прибира 15%. Но това ще стане само ако Epic наистина започнат да ги застрашават, което не е ясно дали ще се случи или не, че тепърва предстои да виждаме каква е реалната популярност на магазина.

nightwarrior avatar
nightwarrior
17 април 2019
Не това ми беше идеята, мисълта ми беше, че в тази среда дори Валв да предприемат нещо, то няма да е подобряване на Стийм. Защото срещу тях не стои конкурентен стор, а лайно, дето не си знае парите(засега).
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл