hategame logo
Официално: PlayStation 5 с 8K, SSD и обратна съвместимост с PS4
пуснато на 16 април 2019 от pseto
playstation 5
В последните седмици слуховете за PlayStation 5 стават все повече. Поради която причина Sony реши да се намеси и официално, давайки първите официални детайли за онова, което можем да очакваме от новото поколение на супер успешната им конзола.

За какво иде реч?

Най-интересното е едно – PlayStation 5 явно ще има обратна съвместимост с PS4 игри! Да, точно така. Една от големите критики за PS4 беше фактът, че нямаше как да цъкаме PS3 заглавия. Но това ще се промени при следващото поколение. Което означава, че купувайки PS5 ние можем спокойно да пенсионираме нашата PS4-ка, а пък ако има някое интересно заглавие за нея – просто да играем на петицата.

На хардуерния фронт PlayStation 5 се очаква да включва SSD. Което е особено добра новина – в днешно време твърдите дискове са общо взето реликва, ако става дума конкретно за игри. А с SSD ще се гарантира по-бързо зареждане (да, теб гледам, Anthem…).

Откъм процесор и графичен ускорител знаем, че PS5 отново ще е базиран на AMD чипове, точно както и PS4. Или по-конкретно – CPU-то ще е трето поколение Ryzen, базирано на Zen 2 архитектурата, произвеждано по 7nm процес. Графичният ускорител ще е от Radeon Navi фамилията и ще поддържа ray tracing.

Като цяло хардуерът на PS5 се очаква да поддържа 8K резолюции – които в момента за мнозина са екзотика, но пък вероятно след няколко години ще има повече подобни телевизори в домовете ни.

Уточнява се също, че PlayStation 5 ще продължи да ползва Blu-Ray дискове. В контраст със слуховете за новото поколение на Xbox, което е възможно да залага единствено на дигитални игри.

Но кога конзолата ще е налична в продажба? Знаем, че премиерата със сигурност няма да е през 2019-а. Може би 2020-а? Или след това?

Коментари
pepito avatar
pepito
17 април 2019
SSD-то е много добра новина, въпроса е колко ще е голямо и т.н. Може да измислят нещо малко ССД за операционната система и обикновен хард за останалото? кой знае. Ако е много голямо ще скочи цената драстично. Иначе 8к е overkill, то 4к едва едва навлиза, да не говорим че няма как да е истинско 8к ами някакъв измислен ъпскейл.
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
17 април 2019
Изтрит коментар
logout avatar
logout
17 април 2019
Въпреки, че ще пазаруват на едро, според мен ще излезе когато паднат на приемливи за тях нива цените на компонентите, т.е. 2021 г., да не говорим, че RayTracing-a тепърва навлиза и в момента гледат да оберат "каймака" от потребители, които са готови да плащат за да имат най-доброто и най-ново. (Radeon все още не са пуснали карта с подобна опция. Последното което четох беше, че се очаква 2021 да навлезе масово в гейминга, понеже и играта трябва да е написана специално за опцията)
voxy avatar
voxy
18 април 2019
рей трейсингът е глупост, с която nvidia лъже потребителите си да си сменят картите, никакво навлизане на никой не му трябва, нито някой ще го чака, да не говорим че повече пречи при компетитив шутърите
Charcharo avatar
Charcharo
18 април 2019
Това е един от най-тъпите коментари на всички времена.

DXR е технология на MS и Kronos Group. Nvidia не лъже за нея и *ще* е стандарт искаш или не искаш.

Не всички играят компетитив шутъри и DXR не им пречи.

nightwarrior avatar
nightwarrior
17 април 2019
Поредното изхвърляне и мятане на бъзуърдс. Вместо да направят система на която всичко да върви с поне 60 кадъра, те ми се изхвърлят с 8к, пък кадрите кучета ги яли. DS3 и Блъдборна и ся имат спадове под 30 на обикновената 4ка... На прото не могат да стигнат 60.
Charcharo avatar
Charcharo
17 април 2019
С този процесор няма да имат проблеми и за 100+ кадъра.
nightwarrior avatar
nightwarrior
17 април 2019
Дано.
igra4 avatar
igra4
17 април 2019
Най-важно е обратната съвместимост с пс4, с това първоначалните продажби на пс5 ще са още по големи сравнени с пс4. Погромът над ексбокс ще е епичен, Сони ще превличат още нови потребители, за мижавите 1000 лв получаваш целия каталог на пс4 и предстоящите разбиващи игри на пс5. Още мн пецеджии ще си оставят пецетата и ще минат в отбора на Сони, четворката постави началото, апогея ще е при пс5. Как звучи конзола валидна минимум до 2028 година разполагаща с огромен каталог от игри на пс4 и пс5. Все пак да не бързаме, касто каза Токсик има още малко хляб в пс4, но както вървят нещата очаквам пс5 септември-ноември 2020.
Charcharo avatar
Charcharo
17 април 2019
До 2028 ще можем да емулираме PS4...

Реално се радвам за CPU ъпгрейда, но DDR5 Zen 3 следващата година пак ще постави PCто много над конзолите. 240 кадъра чак няма да видим на PS5.

logout avatar
logout
18 април 2019
Това с оставянето на PC и минаване на конзола още не мога да разбера какво се коментира. Не виждам как сериозен геймър ще предпочете конзола пред РС при положение, че има вероятност да се измисли технически още нещо, което при излизането на конзолата някам да може да се въведе технически и тя пак ще е технологически изостанала. Реално ако удариш чертата на първоначалните разходи за конзолата и цената на игрите ще видиш, че се хвърлят повече пари от РС-джиите за съмнително качество (имам и конзола и мога да направя сравнение на качеството). И преди да се спомене препродажбата на игрите - Сони ако си направи каталога дигитален и не можете да си препродавате физическите копия на игрите става още по-неизгоден вариант.
nightwarrior avatar
nightwarrior
18 април 2019
Остави го, робското му мислене не може да възприеме, че няма нужда да робуваш на платформа (стига да можеш да си го позволиш).
toti avatar
toti
18 април 2019
tova dali shte si na PC ili na konzola za men nqma,ama absolutno nikakvo zna4enie daje sa pulni gluposti...predi 10 godini bqh PC manqk WOW,CS tui-unui,no si kazah q da si vzema edna konzola da go vidime kvo e...i ot togava ps2,ps3 sega ps4 malko po malko minah na konzoli i stanah CONSOLE PEASANT deto se vika estestveno si cukam na PC-to LOL,DOTA,CS no konzolata si mi stana po lubimata i predpo4itana platforma za vsi4ki igri...sega nqkoi shte kaje 4e sum neseriozen geimur ama kakvo da se pravi taka se slu4iha neshtata,no tova si e za men estestveno taka vidqh neshtata
Charcharo avatar
Charcharo
18 април 2019
Проблемът, е че това винаги е емоционален аргумент. Никога не чета нещо солидно и логично, доказуемо с проста математика в полза на конзолите.

Радвам се на това, че ти се кефиш. Просто не мога да разбера защо. То е като компютър, само че по-лошо и по-скъпо.

LethianDream avatar
LethianDream
18 април 2019
Понякога логиката отстъпва при избора между конзола и компютър. Как да ти кажа, аз след 2000 година десетина години играех от време на време на PC, никога не бях имал конзола преди, само сме цъкали като малки Контра при едно приятелче. Реших да си взема PS3 през 2011. Ами голяма грешка- при мен стана зверско зарибяване- начинът, движението, контролера, спокойната позиция пред телевизора, нищо общо с компютъра. Да, всичко е емоционално, но смело мога да кажа, че конзолата ме върна обратно с пълна сила в гейминга- много игри, започнах да се интересувам от компании, релийзи и т.н. И парите не са ми проблем- като не изкарвах пари, свалях от замунда и се радвах, сега дори не припарвам, само сийдвам две-три мега велики класики като So Blonde и Midnight Nowhere. И не ме вълнува дали е 30 кадъра или 130 кадъра
Charcharo avatar
Charcharo
18 април 2019
Но и контролера и телевизора са неща, които работят без проблеми на PC. Не мога да разбера, не намирам логика.
toti avatar
toti
18 април 2019
moqta 4-ka si q vzeh za 300 leva i ve4e 3 godini mi vurshi chudesna rabota,polzvam go po 7-8 4asa na den,a prez po4ivnite dni ne go i izklu4vam i e 4uk vse oshte...cukam si kakvoto poiskam i si mi e dobre...to i az ne se vulnuvam ot 30,60,120 fps...no pak nqma da e losho sega s novata konzola da po4nat da gi pravqt v 60...za men ne e zaduljitelno no ima hora pak koito iskat zavetnite 1080p 60fps taka 4e trqbva da pomislqt
nightwarrior avatar
nightwarrior
18 април 2019
Точно така минах първия ми плейтру на Секиро - на телевизора във фотьойла с PS4 контролера в ръка. И двете вързани за РС-то. 1 към 1 преживяване с конзолата, с разликата, че кадрите ми са двойни и имам достъп до модове(изненадващо много текстурни кустомизации има за Секиро в нексуса).

Аз пак казвам, казвал съм го и преди, всеки може да си го чувства и играе както иска(идеалният вариант е ако можете и искате да имате и двете, щото тогава е чисто и просто въпрос на избор, а и на сделка ако щете). Дразня се когато някой седне и ми обяснява, че конзолата е обективно по-добра заради субективните му чувства.

@toti Освен ако не е била втора ръка, това е била ебаси сделката. Аз моята я взех за 600 (вярно бъндъл с GoW), и беше най-евтиното към момента.

Не разбирам как някой може да "не му пука за кадрите", но предполагам хора всякакви. Аз предпочитам дори по-ниска графика/резолюция, стига кадрите да са стабилни 60(разбира се, 1080p с прилична графика и стабилни 60 ще е идеално, но). Ще видим какво ще предложат. Вероятно ще продължа със схемата конзола+компютър, но да видим.

LethianDream avatar
LethianDream
18 април 2019
Ами, ето мен не ме вълнуват кадри, графики и т.н. За контролера си прав, даже тези дни си намерих контролер и ще си цъкам някои игри в Steam, че съвсем не мога с клавиатура да играя, тотален конзолен селяк съм станал Нямам никаква идея как да си свържа компа с тв-то, а и дори да знаех, не ми се занимава. Приемете, че има и такива хора като нас с играча, които сме създадени за конзола Може да ни обиждате колкото искате
Charcharo avatar
Charcharo
18 април 2019
Но кадрите са част от това колко игруема е една игра. Ако дойдеш и поиграеш на 165 кадъра и после се върнеш на конзолата ще усетиш, че не е същото. То дори 60 кадъра мен ме дразнят вече, но поне се играе.ol


Също така самите игри се променят заради фокус на конзоли. НЯМА как да имаш голям и жив свят на PS4ка. Затова се радвам, че ще използват Zen 2 с 16 нишки, ще има шанс за прогрес не в графика а в симулация. Сигурно няма да стане де, да направиш един The Last of Us или God of War е много по-лесно от това, което аз искам. Но все пак, поне ще има шанс.

Иначе графиката също има поне някакво значение за атмосфера или дори гаемплей (рядко).

"ямам никаква идея как да си свържа компа с тв-то, а и дори да знаех, не ми се занимава."

По същия начин както свърза конзолата с телевизора. Няма разлика.

Не те обиждам, просто е трудно да го разбера. Не може човек като мен да постъпи като теб поне в този случай.

lyubohar avatar
lyubohar
20 април 2019
Не винаги е удобно да гледаш PC на телевизора. Може, но трябва да инвестираш време и пари да си направиш правилния сетъп. На мен например телевизорът ми е далеч от PC-то и мишката и клавиатурата не ловят добре от дивана. А контролер не върши работа за всички PC заглавия. Да, има решения много; не казвам, че няма, но не винаги и за всяка ситуация нещата работят out of the box.

Освен това позата излегнат на дивана с мишка не е особено удобна - мишката е за бюро. Ръката ти стои неестествено на дивана и се уморява. Съответно трябва ти някаква поставка, която всеки път трябва да взимаш с теб и да си слагаш на коленете. После трябва да връщаш всичко на мястото му. Защото следващия път мишката ще ти трябва до компа, не на дивана. Или ти трябва втори комплект мишка + клавиатура. Малко повече занимавка е отколкото да вземеш контролера, да натиснеш едно копче и да седнеш. После го хвърляш на дивана и ставаш.

Освен това аз например вече играя на лаптоп (по много причини, които нямат отношение в случая). Лаптопът ми е в другата стая. За да го вържа към телевизора трябва да го преместя, а през останалото време да ми виси откачен HDMI кабел и да стои така през цялото време. Или да мисля за скъпи безжични решения. И затова играя на 15 инча, вместо на 65

Не ме разбирайте погрешно - имам и PS4 и PC и играя 90% на PC-то. Игри, които ги има и за двете платформи, ги играя на PC. Предимствата се неизборими. Дори и само модовете да споменем е достатъчно. Нексус ми е стартова страница. Просто казвам, че с конзола е по-мързеливо и това е. Не само за момента, в който решиш да седнеш да играеш, но и откъм инвестиране на време и пари в подготовка преди това.

Освен това PC игрите често имат проблеми, които нямат отношение към хардуера, а по-скоро се дължат на факта, че ги играеш на система, която не е мислена само за игри. Даже най-малко за това е мислена. Например имах грижи с DS3, което доведе до дни наред четене, пробване на различни неща, писане на .bat файлове и какво ли още не. Сега е чук. Аз обичам винаги всичко да върви и изглежда перфектно и съответно се вкарвам в подобни филми доста често. Да не ви описвам колко време отделям да си модифицирам старите игри да са wide screen и да ми запълват екрана. Но на много хора просто не им се минава през това, което е супер нормално. Моето не е

На някои хора просто не им се занимава с такива неща. Аз например сега ще си сглобявам HTPC, въпреки, че има готово, по-лесно, по-евтино и по-компактно решение. Защо? Защото самият процес по четене и взимане на решения и поръчване и после събиране на нова машина ми доставя пълен душевен оргазъм. Но други хора се възбуждат от други неща

nightwarrior avatar
nightwarrior
20 април 2019
Steam има съпорт както на Xbox, така и на PS4 контролер. Толкова добре работи, че дори като играя Ориджин игра с контролера, я добавям в Стийм.

За други контролери не съм пробвал, но знам че има опция за емулация на xbox/ps контролери и другите твърдят че е ок.

20 метра hdmi кабел ти е малко под 50 лева.

Ако решиш да играеш като на конзола, контролера + big picture mode-а на Стийм са ти напълно достатъчно. Ако искаш и други РС благинки - безжична мишка(евентуално и клавиатура).

63 лева ми струва кабела(само 5 метра ми трябваха) плюс лоджитек клавиатура и мишка. Това е еднократно и дефакто можеше да се мине по-тънко.

Сега ако говорим за РС експириънс от фотьойла пред тв-то, това е съвсем друга тема. Тук сравнявахме дали конзолния експириънс е постижим лесно и смятам, че отговорът е да.

Пак казвам, всеки има правото да играе и да се кефи на каквото си иска. Но нека не смесваме обективни факти с лични усещания.

Играя на конзола щото ме зарибява повече и там ми е забавно - ОК, нищо лошо в това.

Играя на конзола, щото на РС не мога да си играя от фотьойла, пред телевизора с контролер - не е ОК, щото обективно не е вярно.

Простичко, нали?


lyubohar avatar
lyubohar
20 април 2019
"Играя на конзола, защото е по-лесно/мързеливо отколкото на РС от фотьойла".

Това е което казах. Повечето от нещата в поста ти сигурно са коментар към някой друг, за щото не присъстват в мнението ми. И няма нужда от снизходителния тон, не сме в детската градина.

nightwarrior avatar
nightwarrior
20 април 2019
Не съм се опитвал тона да е снизходителен, ако така е излязло, съжалявам, не това беше целта.
Отговорът ми е провокиран от твоя, но не бих казал, че ти отговарям директно (поне не за всичко), един вид обобщавам какъв ми е проблемът.
lyubohar avatar
lyubohar
20 април 2019
ОК, и аз се извинявам, че реагирах. Все пак сме от един и същ лагер
Charcharo avatar
Charcharo
20 април 2019
"Освен това PC игрите често имат проблеми, които нямат отношение към хардуера, а по-скоро се дължат на факта, че ги играеш на система, която не е мислена само за игри."

OK но това, че не е само за игри е колосално предимство.

"Даже най-малко за това е мислена."

Windows 10 е мислен немалко и за игри...

"Например имах грижи с DS3, което доведе до дни наред четене, пробване на различни неща, писане на .bat файлове и какво ли още не. Сега е чук."

Евалата, имал си проблем и си могъл да го оправиш. На конзола няма оправяне.

"Аз обичам винаги всичко да върви и изглежда перфектно"

Демек не играеш на конзоли?


"Да не ви описвам колко време отделям да си модифицирам старите игри да са wide screen и да ми запълват екрана. Но на много хора просто не им се минава през това, което е супер нормално. Моето не е "

OK а колко стари игри ще играеш на PS4?

Ебати нечестното. На PC можеш нещо да правиш, което на конзола изобщо не можеш, обаче това е проблем защото може понякога и ти трябва да вложиш усилие...

Излиза, че обратната съвместимост e проблем.

BundyBari avatar
BundyBari
20 април 2019
Казуса е малко излишен като цяло, като "яйцето и кокошката". Истината е, че времето е ограничено, а с годините остава все по-малко време за игра, затова конзолата е добро решение за тези, които искат бързо и лесно да са "в час" с игрите, без да задълбават в резолюции, кадри, драйвери, видеокарти и тн. Аз около 10 години играех само на комп/лаптоп, теглих всичко, което ми харесваше и вървеше на машината ми от торенти с което не се гордея, но малък келеш без средства такива бяха времената. И въпреки че, целия свят (нет) беше мой образно казано, пак играех 4-5 игри не повече, а съм имал инсталирани над 50. От почти две години имам PS4, колекцията ми вече с последната MK11 стана от 108 игри, но съм врътнал само 14 от тях, а най-тъпото е, че сега играя само една и при това безплатна, по няколко часа през уикенда. За мен извода е, че няма да живеем 200 години, а и че човек трябва да има много интереси и да ги редува, иначе е зомбиране, така че нека всеки цъка, каквото и на каквото му е кеф и да сме живи и здрави най-вече ))
lyubohar avatar
lyubohar
20 април 2019
@charcharo: почти не играя на конзолата, да; казал съм го доста ясно. И доста ясно съм казал, че предпочитам PC и защо. Това с какво променя факта, че конзолите вероятно са по-удобни и "мързеливи" за хора, различни от мен, на които просто не им се занимава с нищо от изброеното?

@BundyBari: Именно. Не разбирам какво е толкова трудното за разбиране и още по-малко разбирам какво е толкова дразнещото в тази позиция. Не било "обективни факти". Няма факти тук. Има личен избор. Макар че, както се видя, лесно могат да се намерят и факти в двете посоки, ако е толкова важно. Но не е.

toti avatar
toti
20 април 2019
i az ne vijdam problem...ima konzoli,ima i PC-ta...koito iska si vzema konzola,koito puk predpo4ita PC da si cuka na PC,a pak koito iska moje i dvete,no vsi4ki znaem 4e e po dobre bez tqh shtoto sa pulna zaguba na vreme
igra4 avatar
igra4
20 април 2019
Няма факти и простотии, всеки играе на това което го кефи и каквито игри го кефят. Философите са от пеце страната, затова и пецеджийчетата не ги харесвам, с изключение на нормалните. Няма как някакъв льольо да дава наклон на хората, кое е по-добро, всеки сам си избира.
Charcharo avatar
Charcharo
20 април 2019
"Казуса е малко излишен като цяло, като "яйцето и кокошката"

Там има отговор. Яйцето и то с 310 милиона години.

Не вярвам, че реалността е чак толкова субективна. Даже напротив, обективна и логична е.

"почти не играя на конзолата, да; казал съм го доста ясно. И доста ясно съм казал, че предпочитам PC и защо. Това с какво променя факта, че конзолите вероятно са по-удобни и "мързеливи" за хора, различни от мен, на които просто не им се занимава с нищо от изброеното?"

Разликата от гледната точка на мързелив човек е нищожна. Пък и с това колко бавно зареждат конзолите, дори мързеливите биха си спестили времето на PC

Пък и защо да толерираме мързел не разбирам...

"Няма факти и простотии, всеки играе на това което го кефи и каквито игри го кефят. Философите са от пеце страната, затова и пецеджийчетата не ги харесвам, с изключение на нормалните. Няма как някакъв льольо да дава наклон на хората, кое е по-добро, всеки сам си избира."

За разлика от теб аз съм инженер. Със сигурност знам повече философия от теб, но работя главно с обективната реалност.

nightwarrior avatar
nightwarrior
20 април 2019
И това ми го казва "човекът ФАКТ". Факти има, но не ти изнасят. Вие ми давате примери, защо конзолите ви кефят, аз ви давам примери(с факти), че на РС не е по-различно и ти ми говориш за философстване...

Прав си за едно, всеки да си играе каквото и на което му носи кеф. Но не трябва да бъркаме субективни мнения и факти.

lyubohar avatar
lyubohar
20 април 2019
Истинска исотия, случва се в момента: жена ми е на тиймбилдинг, детето при баба си и дядо си, поканил съм мъжка компания на бири. Я да взема докато ги чакам да си пусна една бърза игра на PC-то и да поцъкам 10 минути Civ на дивана пред телевизора, че се изморих от търчане цял ден и искам нещо меко под гъза си. О, чакай, не мога...Нямам кабел под ръка, лаптопът е в другата стая, мишката не лови от дивана, а магазинът за мишки не работи. Май ще ми е ПО-УДОБНО да си пусна Bloodborne на конзолата за бърза сесия - с контролера, който УДОБНО ми дойде с конзолата и с кабела, който УДОБНО също беше вътре и, о, чудо - вече е УДОБНО закачен за телевизора! I rest my case.
Charcharo avatar
Charcharo
20 април 2019
Немалко видео карти и повечето монитори идват с HDMI/DisplayPort кабели.

Some long term thinking, as well as planning, goes a long way .

lyubohar avatar
lyubohar
20 април 2019
Така си е, играенето на игри трябва да е трудно, сложно, свързано с мислене и планиране, все пак не е да кажеш нещо за разпускане.
Charcharo avatar
Charcharo
20 април 2019
Ако това е трудно... абе значи евгениката май е била добра идея.

ПС: В другите изкуства се очаква да има мислене.

lyubohar avatar
lyubohar
21 април 2019
Много ценна и дълбока мисъл, остави ме без думи и мисля да се оттегля.
Charcharo avatar
Charcharo
21 април 2019
Като нямаме общ аксиом, няма как. За мен мързел е равно на лошо. А разликата между конзола и компютър е нищожна. Просто не мога сериозно да приема този аргумент.

Признавам, по-добър е от техническите, които някои конзолни изкарват, но според мен пак е прекалено абсурден за да е сериозен.

lyubohar avatar
lyubohar
21 април 2019
Напротив, много общи знаменатели имаме. Аз също предпочитам PC като платформа. Години наред се интересувах силно от хардуер и overclock, обичам да човъркам по PC-то. Тези неща бяха доста видни от постовете ми.

Фактът, че не ги забелязваш и твърдиш, че нямаме общ аксиом, показва само, че предварително си решил да не отстъпваш дори и сантиметър, независимо от аргументите.

А можеше просто да кажеш: "да, конзолите понякога може да са по-удобни, но за мен това не е достатъчно". Щеше да е необорима позиция. Вместо това - отричане на всеки аргумент и самочувствие на последна истанция. Веднъж ти бях казал, че с дървени философи нямам намерение да споря; моя грешка си е, че снощи се вързах да споря, който не желае да изправя позицията си срещу външна информация/аргументи. Определено няма да се случи отново.

Charcharo avatar
Charcharo
21 април 2019
"Напротив, много общи знаменатели имаме. Аз също предпочитам PC като платформа. Години наред се интересувах силно от хардуер и overclock, обичам да човъркам по PC-то. Тези неща бяха доста видни от постовете ми."

Това не е достатъчно.

"Фактът, че не ги забелязваш и твърдиш, че нямаме общ аксиом, показва само, че предварително си решил да не отстъпваш дори и сантиметър, независимо от аргументите"

Ако смятам, че едната страна греши почти напълно, и че един от двата и валидни аргумента изисква IQ под 60... защо да отстъпвам?

Не може човек да се гордее, че е тъп или мързелив или прост.

"А можеше просто да кажеш: "да, конзолите понякога може да са по-удобни, но за мен това не е достатъчно". Щеше да е необорима позиция. Вместо това - отричане на всеки аргумент и самочувствие на последна истанция. Веднъж ти бях казал, че с дървени философи нямам намерение да споря; моя грешка си е, че снощи се вързах да споря, който не желае да изправя позицията си срещу външна информация/аргументи. Определено няма да се случи отново."

Ти си по-дървен философ от мен. Основаваш се на простотии като субективност за всичко. Но ОК, ето ти поправка:

"Да, конзолите понякога може да са съвсем малко по-удобни, но ако наистина това е фактор за човешко същество значи или е ментално ретардирало или е изрод с извратена морална система и не заслужава уважение."

pseto avatar
pseto
21 април 2019
@Charcharo, хората не са рационални същества. Много по-често се водим от емоциите, отколкото от логиката. Ако всички се водехме само от логиката - можеш да си сигурен, че щяхме да живеем в утопия.

Примерно аз нерядко си купувам игри за PS4, които ги има и за PC, само заради това, че ще ми е по-удобно да ги цъкам с джойстик. Въпреки че абсолютно нищо не ми пречи да върша контролера към PC-то. И въпреки че на PC-то ще ми върви с повече фреймове и по-добра резолюция. Това рационално ли е? Не. Дори е безумно. Но го правя. По някаква причина не обичам да играя на PC с джойстик и изключение правя само за FIFA/PES (които са немислими с клавиатура). Ето, Sekiro-то с клавиатура и мишка - не е перфектно, но и не съм страдал за джойстика.

Та нещата не са рационални. Понякога дори човек може да си каже - "Тая игра ми се играе на конзолата" и да си я купи за нея. И това ми е случвало. Въпреки че, както казах, много добре осъзнавам, че няма как да ми върви по-добре, отколкото на PC-то.


Реално хардуерът си е просто желязо, а дали игрите са супер красиви или грозновати е горе-долу все тая. След няколко часа човек свиква и с красивото, и с грозното. Красивото не го впечатлява толкова, грозното не му прави впечатление толкова. Винаги, задължително нещата опират до атмосферата и до самото качество на играта. А там фреймовете (стига да са стабилни) не играят основното значение. Нито пък дали има ray tracing или няма. Е, да, винаги е имало хардуерни маниаци, но аз никога не съм разбирал хората, които имат PC за няколко бона, което ползват само за бенчмаркове - пускат някоя нова игра, издуват я до край, гледат фреймове, после играят 5 часа и я заебават.

Charcharo avatar
Charcharo
22 април 2019
"хората не са рационални същества. Много по-често се водим от емоциите, отколкото от логиката. Ако всички се водехме само от логиката - можеш да си сигурен, че щяхме да живеем в утопия."

Логиката не води до утопия. Както и да е, ще е добре да се променят хората. Иначе няма смисъл от тях...

"Реално хардуерът си е просто желязо"

Индустрия за повече пари от гейминга, която е на първа линия с ИИ и четвъртата индустриална революция. С учени и инженери значитално по-умни и високоплатени от всичките пишлемета, които правят видео игри. Също така по-важни, защото от тях зависи поне една част от бъдещето на човечеството...

"дали игрите са супер красиви или грозновати е горе-долу все тая."

Не е.

"Винаги, задължително нещата опират до атмосферата"

Която зависи от стил и графика...

"А там фреймовете (стига да са стабилни) не играят основното значение."

Да нали, защото да виждаш слайдшоуто е толкова immersive! Все едно съм на powerpoint...

"Нито пък дали има ray tracing или няма."

Технология с геймплейни приложения. Основна част от филмите също.

"Е, да, винаги е имало хардуерни маниаци, но аз никога не съм разбирал хората, които имат PC за няколко бона, което ползват само за бенчмаркове - пускат някоя нова игра, издуват я до край, гледат фреймове, после играят 5 часа и я заебават. "

Тяхното е по-логично от конзолен геймър.

voxy avatar
voxy
18 април 2019
PS5 идва есента на 2020, има няма живот в PS4, Microsoft няма как да чакат до 2021.
SSD-то 1TB вече е 230лв. крайна цена за потребителя, това означава че за Sony ще е най-много 80-100лв. никаква цена няма да увеличи драстично, но е задължително предвид големината на игрите, които вече все по-често са по над 70GB
Art3mis avatar
Art3mis
18 април 2019
И аз не я разбирам тази драма "РС или конзола", но ако трябва да избирам между поредната цензурирана с черни ленти игра на Сони за PS и "пеце" версията, е ясно кое ще е.
LiquidSnake avatar
LiquidSnake
18 април 2019
Играя на всичко на PC,PS4 и xbox,но някак най се кефя на playstation-a,екслузивите са най-яки,графиката е супер,компа ми хич не е слаб но някой игри страшно лагват и насичат някой път,уина често се сбъгясва и преинстал и пак отначало стийм и там дръги истории докато наредя взе да ми писва.С конзолата пей сърце,кадрите ми е все тая - не са ми преоритет,графиката чук,тв-то ми е огромно и играя отдалеч не си тваря очите,детайлността на текстурите е яка но отдалеч не я виждам.
LethianDream avatar
LethianDream
18 април 2019
+1
pseto avatar
pseto
21 април 2019
Да, така е, понякога все нещо се случва, което да те издразни с PC-то и то обикновено когато си изнервен по някаква причина и ти се иска само да сипеш едно вино и да играеш. Понякога се оправя с един рестарт, понякога не, понякога Windows ти казва "ей ти сега едно ъпдейтче за половин час, ти го чакай" и те такива неща. Пък се чудиш дали не трябват нови драйвери за нещо, пък Хрома ли гълта титанично ресурси безпричинно. Конзолата пускаш и това е и не ти дреме.
toti avatar
toti
18 април 2019
abe vajnoto e da ima qki igri pak platformata nqma zna4enie,no ina4e uvajavam reshenieto na hora koito iskat max grafiki,pove4e fps abe maksimalno prejiviqvane v koeto nqma losho estestveno...men kato cqlo me privlqkoha s igrite GOD OF WAR,BLOODBORNE i drugite ot spisuka koito sa super igri4ki,i stana rabotata sega cukam vsi4ko na konzola
Charcharo avatar
Charcharo
18 април 2019
Ще игнорирам, че горките игри като Gof of War и особено Bloodborne страдат от това, че са на PS4. Защо би играл всичко останало на конзола? Не е ли неоптимално решение?
toti avatar
toti
18 април 2019
ami sviknah pak i pove4eto igri sa ot poznati i priqteli koito imat ili sa imali konzola...dal sum pari za okolo 10-na igri ot koito i GOD OF WAR,ama nqmashe kak prejalih 120 leva ina4e v momenta sum na free games warframe,apex legends i path of exile koqto pak cukah na PC predi vreme,a sega na PS i bih kazal 4e e dosta dobre o4akvah da e dosta zle za konzolata
toti avatar
toti
18 април 2019
no PC-to estestveno vinagi shte e v surceto mi...LOL,WOW,CS i podobni sa si samo za PC i nqma konzola za tiq igri taka 4e...
igra4 avatar
igra4
20 април 2019
Да, тези игри дето си изброил са най-тъпите игри за загубеняци, съгласен съм че нямат място на конзоли.
logout avatar
logout
20 април 2019
LOL, CS са за загубеняци? Това се стриймва почти постоянно и има турнири с наградни фондове по 500 000 долара...(а CS-a направо няма аналог все още, дай пример за друга, която толкова за време все още се играе активно). LA2, WOW, GW2 са игри, които с години генерират приходи или както обикновено се изказваш за да си контра на някого.
bojosan avatar
bojosan
21 април 2019
Бах мааму,пичове кво прайте вие бе ? Влизам и гледам цел роман сте написали по темата колко Война и Мир голем.И накрая - пак нищо ! Хаха..не разбрахте ли че от тия спорове файда никаква,и квито и доводи всеки един да изкарва - другия лагер си го мести в другия крачол, и те така.......На никой му не дреме другия на кво играе. Всеки луд с номера си,аз например ПС4 ката вече отдавна не я поглеждам,джиткам си на тройката и 360 ката,за мен поколението ПС4 беше истински провал,с нищо добро няма да го запомня и точка.Мнението ми за петицата е че нещата ще се повторят.Истинските игри излизаха до началото на ПС4 и Оne.След това всичко е DLC демек шит.
Charcharo avatar
Charcharo
21 април 2019
Конзолите нараняват гейминга. Уви, афектират ме.
bojosan avatar
bojosan
21 април 2019
Те така.Давам 100 евра на човек който тука писмено и аргументирано успее да убеди Charcharo, че конзолите са по добрия избор за игрички.И Charcharo публично да признае че до сега е бил много заблуден и потребителя еди кой си с доводите си му е отворил очите.Същата награда се отнася и за човек който успее да убеди мен и Играча да се откажем от конзолите . Така че всички знаем че това са мисии невъзможни.Нашето пристрастие към определен вид хардуер оприличавам с политическото пристрастие на всеки един.Или си комунист по сърце или не си и никога няма да бъдеш.
Charcharo avatar
Charcharo
21 април 2019
100 евро лол.
Политиката също има обективност. Живота не е субективна супа от извинения и своеволия...
toti avatar
toti
21 април 2019
Много се хабите за толкова безсмислена тема...и РС-тата и конзолите не са от вчера имат си огромна маса от потребители и невиждам как може едното или другото да изчезне...истината е,че те ще си бъдат заедно още доооста дълго време независимо дали на някой му харесва или не и това докато облачните услуги и телефоните не завземат света окончателно тогава вече ще трябва да мислим какво ще правим...аз сигурно ще се отрека от гейминга ама ще видим
pseto avatar
pseto
21 април 2019
Те телефоните са просто един алтернативен аспект на гейминга и са си в "свое царство", тъй да кажем. Не мисля, че някога ще "убият" PC и конзолите, както конзолите няма да убият PC и PC няма да убият конзолите. Най-малкото докато не влезем в Стар Трек винаги ще има сериозна разлика в производителността.
vanmx avatar
vanmx
22 април 2019
Гледам горе, че сте писали че избора на конзола вместо на PC било емоционален избор и няма обективна причина човек за избере конзолата и сте заформили поредния спор.

Това безспорно е така - то самото решение да играеш игри, вместо да правиш нещо продуктивно е също емоционално решение. Все пак мога да се сетя за няколко обективни причини да си харесвам конзолите:

- Колекционерска стойност на игрите както и на хардуера - тези неща с времето стават все по-скъпи. Физическите копия са направени по-яко. То при PC-то няма какво да се говори - там всичко е дигиталка, а стар процесор = електронна скрап (в повечето случаи) докато старо нинтендо си е нещо значимо. Затова не бих купил игра за PC, на пък там замунда играе важна роля поне за мен

- Когато пътувам насам-натам, много по-удобно е да разнасям конзолата защото е по-малка и да я включвам там където отивам към телевизора. На PC не съм виждал напоследък да се играят игри за двама човека на еднин компютър, докато конзолите поддържат от 2 до 4 джойстика и доста игри са правени за тази работа. Абе казано накратко - по е удобно за гейм партита. Мисля си някой ден да си направя някякво геймърско компютърче тип HTPC, но пак няма да е толкова удобно.

-Хардуера на конзолите се оползотворява много по-добре. Когато излязат подкарват игрите на същото ниво като на малко по-скъпо PC. Постепенно разликата отива на страната на PC-то и в края ня комерсиалния си живот конзолата има мега орязана графика и/или нисък фреймрейт, но самия факт че PC с аналогичен пърформънс не може да подкара и гол Womdows ме кара да се забавлявам (това май пак е емоционален аргумент)

Не разбирам тези от мастър расата гледат на конзолите като на нещо ново, което се е появило супер скоро и заради него игрите страдат, защото се нагаждат за конзоли.
Добре де, конзоли има откакто има игри. Даже исторически погледнато електронни устройства специализирани за игри има преди да има понятието геймърски компютър - устройсвата на Magnavox, Atari и Nintendo реално дават началото на тази индустрия по времето когато компютъра е бил просто някаква изчислителна машина, която може да се намери в някаква лаборатория или университет, а не под телевизора във всекидневната на средностатестическия човек. Как при това условие игрите "вече" се нагаждат за конзолите и от конзолите игрите страдат ?

Това че игрите днешно време страдат заради това че се търси масовост - ако има как и баба ми да седне да играе и да си дава пенсията за игри. От 20+ години съм геймър, късал съм се да играя на всякакви конзоли и на PC и аз също се дразвя че игрите се правят все по-зле откъм физика, детайлност, геймплей и т.н Тези неща са скъпи, а масата не им обръща внимание - тя иска кинематографско усещане за еднократна употреба, което да консумират неангажиращо на порции, получавани всяка година. Никога не би ми хрумнало че конзолите са виновни за това, не виждам логиката просто.

С конзоли или без е все тая - издателите искат с най-малко пари да направят възмож най-популярно нещо с което да изкарат най-много пари.

И аз искам някакви технологично напреднали игри, искам игри с replay value, с нещо иновативно в добрия смисъл, но няма да стане защото времената са вече други - не, не защото са се появили конзолите (както казах вече, те са преди PC-то като геймнг платформа) просто вече игри не се правят от ентусиасти за ентусиасти, а са се превърнали в част от поп културата.

И все пак предимствата на PC-то са ясни. За мен PC - то само по себе си е също една игра - от това да си го кустумизираш и сглобиш и цялата занимавка свързана с него. Нямаш проблем с обратна съвместимост, ъпгрейдваш го когато с каквото си искаш, може да изкараш по-добра графика и пърформънс и т.н

За чен лично човек ако иска да изпита гейминга на макс, по нячина па който създателите на игри са предвидили, човек не би трябвало да се огравичава откъм гейминг техника.

Не че вземам някаква страна в този вечен спор, ама "конзолните селяни" по ги разбирам. Примерно да се ограничиш само до конзола, ако искаш да се огриничиш на макс от техническите неща, от които не е казано, че всеки трябва да се вълнува. Или другия сценарий - седиш 8 часа на ден в офис пред компютъра - след това довечера вкъщи е нормално на някой да не му се занимава пак с компютри.
Мастър расата ми е трудно да разбера предвид по-горе написаните факти. Ако всички от тази група бяха с PC-та над 3000лв и играеха всичко на 120 fps, би било по обясним този феномен, но е ясно, че това не е така.

Charcharo avatar
Charcharo
22 април 2019
"Това безспорно е така - то самото решение да играеш игри, вместо да правиш нещо продуктивно е също емоционално решение. Все пак мога да се сетя за няколко обективни причини да си харесвам конзолите:"

По принцип не е така. Изкуството е една от колоните на обществото и е важно. Но игрите са калпави редом до книгите и дори и сравнително слабото кино.

"- Колекционерска стойност на игрите както и на хардуера - тези неща с времето стават все по-скъпи. Физическите копия са направени по-яко. То при PC-то няма какво да се говори - там всичко е дигиталка, а стар процесор = електронна скрап (в повечето случаи) докато старо нинтендо си е нещо значимо. Затова не бих купил игра за PC, на пък там замунда играе важна роля поне за мен"

Тук имаш донякъде право, но PC игрите все още имат физически копия. И ако си мислиш, че конзолите ще си останат главно на физическо, лъжеш се. Постепенно но сигурно и те отиват към дигиталното бъдеще. Не казвам, че е добро или лошо, просто сигурно.

Грешиш обаче за дисковете и самата конзола. Освен ако не си музей или пък знаеш как да ги пазиш, още от сега ти казвам, че те ще умрат преди теб. Хардуера умира. Старите Nintendo конзоли всеки ден стават все по-малко и по-малко. Дисковете и касетите също ще умрат. До края на този век, няма да има хора с Nintendo конзоли и PS1-3 дискове и конзоли. Последните ще са в музеите. Самите игри ще оцелеят на PC емулатори.

"-Хардуера на конзолите се оползотворява много по-добре. Когато излязат подкарват игрите на същото ниво като на малко по-скъпо PC. Постепенно разликата отива на страната на PC-то и в края ня комерсиалния си живот конзолата има мега орязана графика и/или нисък фреймрейт, но самия факт че PC с аналогичен пърформънс не може да подкара и гол Womdows ме кара да се забавлявам (това май пак е емоционален аргумент)"

Не. PS4 все още е на едно ниво с директният си PC еквивалент от същата година. Предполагам конзолните оптимизации помагат да не падат кадрите на смешното извинение за процесор, но това, че конзолите имат някаква магическа оптимизация е мит. Недей го повтаря, смешно е.

"Не разбирам тези от мастър расата гледат на конзолите като на нещо ново, което се е появило супер скоро и заради него игрите страдат, защото се нагаждат за конзоли. "

Преди имаше смисъл от тях. Вече няма. Просто реликва на миналото, съживена от тъпо американско мислене.

"Никога не би ми хрумнало че конзолите са виновни за това, не виждам логиката просто."

Самите конзоли просто не могат да правят тези неща и да държат OK графика докато ги правят. Имаш технологичен проблем. Самите хора, които предпочитат конзоли са средно по-малко изискващи откъм игрите си. Имат ниски стандарти. Имат и по-странно мислене, ето това с мързела и колко страшно е един кабел да се сетя да купя. Имаш проблем на манталитет.

"С конзоли или без е все тая - издателите искат с най-малко пари да направят възмож най-популярно нещо с което да изкарат най-много пари."

Тук съм съгласен. Аз затова знам, че дори с този 8/16 Ryzen 3000 процесор в новите конзоли, пак игрите ще са малоумни филми за хамериканските кретеноиди. Ама поне единият проблем няма да го има.

"За чен лично човек ако иска да изпита гейминга на макс, по нячина па който създателите на игри са предвидили, човек не би трябвало да се огравичава откъм гейминг техника."

Просто ще емулираш конзолните боклуци след време...

"Не че вземам някаква страна в този вечен спор, ама "конзолните селяни" по ги разбирам."

Рядко е да видя човек да каже, че разбира по-тъпите в един аргумент по-добре. Следващите части са емоционални и конзолата е вид компютър...

"Мастър расата ми е трудно да разбера предвид по-горе написаните факти. Ако всички от тази група бяха с PC-та над 3000лв и играеха всичко на 120 fps, би било по обясним този феномен, но е ясно, че това не е така."

Има видео карти за под 400 лева, които ще ти стигнат 120 кадъра на 1920x1080. Има и процесори за под 300, които ще направят същото. Откъде извади 3000 лева не знам.

Като че ли да смачкаш някаква си японска играчка не е трудна цел...

Пък и като видиш 120 кадъра на PS5 ще си промениш мнението...

Както и да е :

https://www.quora.com/Why-is-PC-gaming-still-a-thing/answer/Alexander-Yordanov?__filter__=&__nsrc__=2&__snid3__=3845750283

toti avatar
toti
22 април 2019
Чудно ми е какво ли щеше да бъде без конзолите...по добре или по зле щеше да бъде...или пък обратното,ако имаше само конзоли,а пък РС-тата да си бяха останали само за работа какво ли щеше да е в момента...
Charcharo avatar
Charcharo
22 април 2019
PCтата не могат да останат само за работа, за добро или зло. Пък и работа >>>>> игри.

Иначе без конзолите щеше да е по-зле. Поне до около 1999.

vanmx avatar
vanmx
22 април 2019
Ако хората не правеха неща от емоционални подбуди, ами се водиха само от логичното и обективното, то комунизъма щеше да е още жив

Иначе да - нещата които ги написах май важат повече за периода до PS3/Xbox 360. Факт е че конзолите стават все повече като PC, както и това че физическите копия и те са на път да изчезнат. Аз затова и вече не се вълнувам толкова от появата на поредния плейстейшън. Ще скоча веорятно на PS5, защото ще е нещо като PS4 pro v 2.0, ама след това едва ли ще се занимавам - нещата се сговнясват прогресивно.

Не знам колко умира хардуера, аз моя мисля да си го пазя до-дълбоки старини. Може да го даря на музей преди
аз да умра

Емулацията е яко нещо колкото да видиш какво представлява дадена игра. Усещането не винаги е същото, даже за Mega Drive не съм виждал емулатор който да подкарва звук като на конзолата. Винаги има бъгове и ограничения. Мисля си че бъдещето на старите конзоли е във някави устройства със FPGA чипове. Игри за тях даже още се правят и ще продължават да се правят

"Самите конзоли просто не могат да правят тези неща и да държат OK графика докато ги правят." - Charcharo, обзалагам се че не си виждал много конзолни игри на живо, вероятно защото ти е под достойнството и интелекта да се занимаваш с тези боклуци присъщи за селяните Технологичния проблем е само с по-ниския фреймрейт и рядко нещо орязано по графиката. Безспорно, човек ако е по-взискателен ще си цъка на PC-то. Аз лично понякога преди да си взема дадена игра първо гледам сравнение в youtube дали играта на PC изглежда по-добре от на PS4 и ако е така не я вземам на конзолата. При доста игри обаче няма разлика освен фиксираните 30fps, които за мен на се проблем при повечето жанрове.

Другите проблеми се оправят с някакви трикове.
Скрийншот на 8 битова игра е по-голям от самата игра на дискетата, има Quake 2 за PS1 който не би трябвало да върви на такъв хардуер, шутърът black на PS2 върви на машинка с 32мб рам, PS3 версията GTA 5 върви на машина с 512рам и видео еквивалент на Geforce 7600GT.. на такова PC и Windows 10 не върви като хората

И пак казвам, предимствата на PC-то са безспорни, това обаче не означава че трябва да се ограничаваме само с него.

"Преди имаше смисъл от тях. Вече няма. Просто реликва на миналото, съживена от тъпо американско мислене."

Как така, как се съживява нещо което никога не е умирало ?

"Просто ще емулираш конзолните боклуци след време..."

За емулацията казах вече - вариант е, но не винаги работи както трябва. За "боклуците" казах снощи - те се резултат не от конзоли и от технически ограничения, а от ограничени мозъци и корпоративни психопати

Както чалгата - боклук правен за посредствени хора, независимо дали ще я слушаш от телефона или от някаква яка Hi-fi система. Техническите ограничения са най-малкия проблем днешно време.

Айде стига толкова, че трява и някаква работа да се свърши днес

Charcharo avatar
Charcharo
22 април 2019
"Ако хората не правеха неща от емоционални подбуди, ами се водиха само от логичното и обективното, то комунизъма щеше да е още жив "

Ми... не.

Няма как да не стават повече като PC. Това е "the only winning move". Също така, Sony и Nintendo просто не могат да направят читав хардуер. Не са способни. Нямат инженерите, нямат опита, нямат IPтата, затова трябва да молят по-компетентните AMD, Intel, Nvidia за помощ. А те правят X86-64 и ARM. Тъй, че това НЯМА да се промени.

И все пак има физически копия за PC.

"Не знам колко умира хардуера"

Зависи от процеса и самия хардуер, но конзолката ти ще си отиде. Децата на децата ти няма да могат да играят на нея.

"Може да го даря на музей преди аз да умра"

Евалата, ако все още работи.

"Емулацията е яко нещо колкото да видиш какво представлява дадена игра. "

Не съм съгласен. Не мога и няма да играя нещо с под 60 кадъра, ако мога да променя това. Ако мога да не съм на 240x240 резолюция, също бих поправил това. Това са 100% обективни неща и не може да се спори по тях. Повече е по-добре. Самата игра си е същата.

Още повече, няма да имаш избор. Само емулация може да спаси *всички* игри.

"Мисля си че бъдещето на старите конзоли е във някави устройства със FPGA чипове. Игри за тях даже още се правят и ще продължават да се правят"

Ако можеш да ми кажеш, че всичките игри и всичките конзоли, завинаги ще продължат така, ще ме спечелиш. Уви, не мога да накарам дебилите в Япония да подпишат това.

"обзалагам се че не си виждал много конзолни игри на живо, вероятно защото ти е под достойнството и интелекта да се занимаваш с тези боклуци присъщи за селяните "

Факт. Повечето конзолни игри не съм. Но виж, без да искам видях God of War на base PS4. OK e. LOD е ниско, липсва теселация, AO е на някаква ниска резолюция, лека е на геометрия, пести object clutter. Ако знаеш къде да гледаш, играта е средно ниво. Пусни PC игра на Medium с текстури на High.

Друго, е че Art дизайна е красив, и че в днешно време всички игри са красиви. Но обективно просто не е кой знае какво.

При все това, дори с това ниво на графика, това е горе-долу макса на конзолата. Тя не МОЖЕ да ти даде нещата, за които говорехме. Ще падне под 20 кадъра или ще спре да работи.


"PS3 версията GTA 5 върви на машина с 512рам и видео еквивалент на Geforce 7600GT.. на такова PC и Windows 10 не върви като хората"

кодовата база на GTA V не е PS3/X360 а PS4/XboX1. PS3 е на настройки по-ниски от най-ниските, спрямо PC версията.

"Как така, как се съживява нещо което никога не е умирало ? "

По време на златната ера, имаше малък шанс да се отървем от бракмите, ама уви.

"За емулацията казах вече - вариант е, но не винаги работи както трябва."

Това е най-доброто, което ще имаме. Емулаторите са много навити копелета. Ще успеят и това, недей се безпокой.

Виж, ако нямаше конзолни ексклузиви, нямаше да имаш този проблем.

"Айде стига толкова, че трява и някаква работа да се свърши днес"

Днес ми е почивен ден

vanmx avatar
vanmx
22 април 2019
Ти си от най-радикализираните PC master race сектанти/философи за които знам. А съм виждал доста, и по форумите, и IRL. Поздравления

Аз поне говоря от гледната точка на човек минал през всичко - от гаражите със Sega и китайските ментета на нинтендо до видеокартите на цената на кола на старо и знам какво говоря


Провокирам се да ти отговоря с още една стена от текст, ама ще се сдържа, защото колкото и да е забавно, няма смисъл - тъпи и лапешки спорове на нивото на старата PC Mania

Charcharo avatar
Charcharo
22 април 2019
Важното, е че казвам истината и повечет неща, които казвам, са реално обективни. Те са математика. Не са до спорене... проста математика е. От там нататък не ми дреме за евтини термини като "сектант" или тем подобни.

Само на Балканите ще видиш хора да казват на "Its muh subjective feelings XD people are different y'all!" умна и честна позиция, а на математиката или доказуеми параметри дървена философия. Наистина няма спасение за нас май...

Прави каквото си искаш. По-добре ще е да използваш числа де. Така ще имаш шанс да ме убедиш. Иначе не.

BundyBari avatar
BundyBari
22 април 2019
Ето един "факт" и от мен с цифри, щом държиш... по-изгодно ми излиза ps4 за 500 лв., Nintendo switch за 600 лв. и нисък клас лаптоп само за работа за 600 лв., вместо геймърски лаптоп за 2500-3000 лв. Сега доволен ли си?
Charcharo avatar
Charcharo
22 април 2019
Евтин лаптоп и "OK" настолен ще е още по-евтино. Пак ще е над PS4 Pro, около X1X като GPU.
LethianDream avatar
LethianDream
22 април 2019
За какво ти е Суича, не разбрах? Ще те оборя дори аз на секундата - трябва да даваш пари за игри на конзолите, тоест в дългосрочен план не е толкова изгодно "Сектантите" Чарчаро и воина пресметливо избегнаха да коментират мазалото за 2-4 джойстика, което е налично на конзоли. Пичове, разберете, че ние сме технически "блондинки", а и не всички сме инженери и искаме да блъскаме на компютри 24/7, за да установим дали бенча на някоя игра е супер и колко кадъра има. На конзолата нещата са хипер елементарни- пускам диска и играя. Не се бавя да свалям драйвери, да ми излизат черни екрани и прочие. В крайна сметка излишен спор, нито вие ще се промените, нито ние- "конзолните селяни" ще почнем да цъкаме на PC. Вчера даже си вързах контролер към стийм и почнах Deus Ex: Human Revolution, но ми се стори много дървено. Да, може да се играе, но чувството е отрязано, нищо общо с джойстика, вибрациите дори (макар че звуча като куха блондинка, която се кефи на вибрации). Дребните елементи за мен са важни. Но вие си цъкайте на PC, сингъл игри като Уичъра и Скайрим са за там с модове и всичко.
BundyBari avatar
BundyBari
22 април 2019
Charcharo , настолния компютър за мен вече отдавна не е вариант поради ниската си (никаква) мобилност, иначе си прав, с такова PC за нищо пари ще сглоби човек с познания яка машина.

LethianDream , аз Switch все още нямам, но сериозно обмислям да си купя, ще ми се да имам нещо преносимо с мен в джоба, като се наложи да пътувам, а и има добри игри, които няма как да се изиграят на друга платформа.

PS: Предпочитам да не слагам всички яйца (работа и гейминг) в една кошница, че като всяка друга техника, колкото повече ползваш нещо, толкова по-бързо се чупи, особено като се има предвид как товарят игрите процесора и видеокартата и как загряват (лаптопите нисък клас са с доста кофти охлаждане), така че лаптопа ползвам за работа, филми, музика и интернет, а конзолата само за игри... това е моя аргумент

nightwarrior avatar
nightwarrior
22 април 2019
LethianDream, имаш грешка. Не съм като Charcharo краен. Нямам претенция да ти казвам на какво да играеш. Неколкократно казах - всеки има право да си се кефи и играе на каквото иска. Просто изразих несъгласието си с това, че обективни факти и лични мнения се поставят на едно ниво, а не са.

Не знам как усещането би било по-дървено, играта е конзолен порт и не би трябвало да има разлика. Играя и Секиро и НБА на PC с контролера и нямам проблеми(вибрацията си работи, светлината). Деус екс не съм пробвал, а и го нямам на конзолата, но при Dark souls например, няма никаква разлика в контрола.

Не съм го подминал това за 2-4 щото не мислех, че има нужда да се оборва. На РС буквално всички спортни имат такъв ко-оп(както и на конзола) с брат ми, а и с приятели сме се разбивали на PES, Fifa и Кеч дори. Рокет лигата има сплит скрийн, Дивинити ориджинал син, Portal. Serious Sam, където може да се цъка дори първия. Файтърите също. Като цяло няма мулиплатформена игра със сплит скрийн, която да не го поддържа и на РС. Ако говорим за ексклузиви, това очевидно е друга тема... Сега ще ми кажеш, ама на конзолата го усещам по-иначе - твое право, но това е лично мнение, факт е, че може.

Точно такива неАргументи са ми проблемът. Няма сплит скрийн на РС - не е вярно; не мога да си играя от фотьойла - не е вярно (от седмица не съм сядал пред компютъра, а основно играя на него... От фотьойла.


Сложно - ок, това може да е субективно, но пак ти казвам(мисля че на теб бях го писал) откакто взех новата видеокарта октомври, буквално пускам-играя-гася. Почти 7 месеца вече (реално са повече, но броя новата видеокарта за ресет на брояча).

При все това, играй на което те радва, но нека не бъркаме истината с личните предпочитания.

Charcharo avatar
Charcharo
22 април 2019
"трябва да даваш пари за игри на конзолите, тоест в дългосрочен план не е толкова изгодно"

Давам повече пари за игри от вас...

"Чарчаро и воина пресметливо избегнаха да коментират мазалото за 2-4 джойстика което е налично на конзоли."

Защото е несериозен аргумент. И двамата знаем, че все по-малко игри имат тази функционалност. Не го казвам, защото ми харесва, а защото е така. Все по-малко игри със Split-screen Co-Op излизат.

На PC имаш немалко такива игри + модове за други, които работят. Тъй, че смело мога да кажа, че като цяло има повече Split Screen Co-Op игри на PC отколкото на която и да е *една конзола.

NightWarrior не е съгласен с мен тук. Не го намесвай човека

"Пичове, разберете, че ние сме технически "блондинки", а и не всички сме инженери и искаме да блъскаме на компютри 24/7"

Разбирам, ама не ми харесва нещо толкова лесно и просто да се изкарва кат триумф на мисълта .

"за да установим дали бенча на някоя игра е супер и колко кадъра има."

Тогава я сложи на средни настройки и не гледай. Не разбирам проблема? Пичове, това, че МОЖЕШ да правиш нещо не значи, че ТРЯБВА да го правиш.

"Не се бавя да свалям драйвери, да ми излизат черни екрани и прочие."

Това вече е автоматично. Дразни ме адски много, но ето заради хора като вас са се примирили. Трябва да го спирам аз вече

"Дребните елементи за мен са важни."

Като например?

"Но вие си цъкайте на PC, сингъл игри като Уичъра и Скайрим са за там с модове и всичко."

В момента играя Секиро и Anomaly. Но повече чета...

Има модове, които карат света на Horizon да изглежда като мъртва пародия на интерактивен свят. Защо удряте надолу към модовете?

"Charcharo , настолния компютър за мен вече отдавна не е вариант поради ниската си (никаква) мобилност,"

Може да се направи добър Mini-ITX комп също . Но да, не е като лаптоп.

"в една кошница, че като всяка друга техника, колкото повече ползваш нещо, толкова по-бързо се чупи, особено като се има предвид как товарят игрите процесора и видеокартата и как загряват "

Тук има логика, но повечето части имат по-здрави PCBта от PS4ката. Ще издържат повече. А процесор да умре... и то от видео игра... не знам. Смисъл ако има проблем на силициево ниво може разбира се, ама иначе не.

toti avatar
toti
22 април 2019
gledam Charcharo gi razbira neshtata i imam vupros
kak da razbera na kakvi nastroiki sa exklusivite na PS zashtoto ne 4e mi dreme,no vse pak mi e interesno da razbera zashtoto igrah vednuj god of war na ps4 pro i horizon zero dawn sushto probvah i bqha napravo kato izvadeni ot PC,pri tova se dvijeha stabilno makar i na 30 fps...i kato edin CONSOLE PEASANT mnogo se izkefih
Charcharo avatar
Charcharo
22 април 2019
Търсиш най-близките еквиваленти като сцени/дизайн. Не е особено трудно. И играта е красива, всички игри вече са красиви
bojosan avatar
bojosan
22 април 2019
Вие полудехте.....
igra4 avatar
igra4
22 април 2019
Прав си.
Freenod avatar
Freenod
22 април 2019
Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя...както е казал поета,не по този повод,но...се сетих за един от слоганите на Playstation- for the players !
Не за някой друг !(което си мисля ,по някакъв начин ни обединява всички тук,независимо коя платформа предпочитаме за нашето хоби)
Нека всеки да си играе каквото иска и на каквото си иска,но да не си налага едноличното мнение !
Че обикновено така започват диктатурите,независимо дали на пролетариата или други
Бай дъ вей,никога не съм играл игра само защото има повече кадри в секунда ,по-добри текстури или по-добра резолюция ! Ако само това се гледаше ,нямаше да играем игри а само да гледаме технологични демота !
Лека вечер и от мен !
Charcharo avatar
Charcharo
22 април 2019
"Бай дъ вей,никога не съм играл игра само защото има повече кадри в секунда ,по-добри текстури или по-добра резолюция ! Ако само това се гледаше ,нямаше да играем игри а само да гледаме технологични демота !"

Addressing a non-existent argument no one made, ever.

vanmx avatar
vanmx
23 април 2019
Каква математика те гони бе Charcharo, това твоето е цифромания

Аз ти казвам че в 90 процента от конзолните версии на игрите няма никаква разлика, а останалите в 10 разликата се вижда само ако сравняваш скрийншоти side by side - нещо което съм правил доста. Това е конкретно при PS4. Може и да има определени заглавия които са мега по-зле от PC версиите вървящи на максимални настройки на PC с аналогични чаркове и цена, дотолкова че да предпочета PC-то, но аз такова нещо не съм виждал при сегашното поколение конзоли. А ти като типичния master race представител даже не си и виждал такова нещо на живо, нито си си сверил числата, нито си усетил "конзолните боклуци" ( btw доста обективно определение ), но филосовстваш че не било така, защото математиката

Да, 30FPS < 60FPS +, но това няма отношение към качеството на игрите. Има хора които се вълнуват от цифри, в което няма нищо лошо, но има такива които ги вълнува повече арт-а, историята и т.н. Това че не всички са цифромани като тебе, не означава че са по-малко взискателни, тъпи и т.н Иначе да, тъпо е да не можеш да си свържеш компютъра към телевизора примерно


При по-старите конзоли си личаха доста по-често техническите ограничения от платформата, това най-често беше в края на комерсиалния живот на конзолите. Днешно време обаче техническите възможности (демек математиката) са най-малкия проблем.
Качествата на една модерна игра зависят от решенията, уменията, ресурсите на една камара народ + сума ти му други фактори, а не от това колко ядра ти е процесора или там което и да е число показващо ниво на пърформънс.

И въобще доста е смешно да се търси някаква обективност или мерило когато става дума за ентъртеймънт и изкство. Математиката я търси в МЕИ-то, което очевидно доста е размътило главата ти

toti avatar
toti
23 април 2019
da taka e...ne sum specialist po grafiki,no ot tova koeto sum vijdal e che edinstvenite razliki sa v ili senkite,ili 4e tuk-tame ima nekoi drug hrast v pove4e ili druv4e i FPS-a tova e...imashe osobeni razliki po vremeto na ps3/x360,no sega po4ti nqma po moi nabludeniq,a sus sledvashtite konzoli sus sigurnost ve4e nqma i da ima samo FPS-a,ako produljat s tiq 30,moje tova da ostane kato razlika
Charcharo avatar
Charcharo
23 април 2019
"Аз ти казвам че в 90 процента от конзолните версии на игрите няма никаква разлика,"

Благодаря ти, че наричаш сетивата ми свръхестествени. Това да имам генетично превъзходство с моето зрение ме радва.

"А ти като типичния master race представител даже не си и виждал такова нещо на живо, нито си си сверил числата, нито си усетил "конзолните боклуци" ( btw доста обективно определение ), но филосовстваш че не било така, защото математиката "

Нали те казах, че съм видял едно? God of War, новия. И това "усещане" е малоумен термин. Законите на физиката и моята биология няма да се променят за някаква си конзолна игричка...

"Да, 30FPS < 60FPS +, но това няма отношение към качеството на игрите."

Една и съща игра. Едната на 30. Другата на 144. Да, повярвай ми, това е значително по-добре. Няма да спаси кирлива история или простичък геймплей, но е по-добре да си на 144 отколкото на 30.

"Има хора които се вълнуват от цифри, в което няма нищо лошо, но има такива които ги вълнува повече арт-а, историята и т.н. "

Смешното, е че аз най-много се интересувам от историята...

"Днешно време обаче техническите възможности (демек математиката) са най-малкия проблем. "

Това просто не е вярно. Една от причините за орязването на ИИ в модерните игри са слабите процесори на конзолите.

"Качествата на една модерна игра зависят от решенията, уменията, ресурсите на една камара народ + сума ти му други фактори, а не от това колко ядра ти е процесора или там което и да е число показващо ниво на пърформънс."

Нали, за това се смееш на инженерите от AMD, които правят PS5цата ти и взимат много по-високи заплати от който и да е гейм дизайнер.

Затова ли Naughty Dog дават толкова пари за простотии като Mo-Cap или хора да правят PBR и добро осветление? Обясни защо го правят и защо искат Navi GPUта в новите конзоли.

"И въобще доста е смешно да се търси някаква обективност или мерило когато става дума за ентъртеймънт и изкство."

Дори и в изкуствата има обективност.

"Математиката я търси в МЕИ-то, което очевидно доста е размътило главата ти"

Факт, но по принцип съм си луд ;d

LethianDream avatar
LethianDream
23 април 2019
Няма нужда от такъв спор конзоли-PC, всеки си играе на това, което му харесва, дори аз признавам като конзолен играч, че има жанрове, буквално неиграеми на конзола - стратегии и куестове Както и никой не може да ме убеди, че видиш ли, игрите не стават, а книгите и киното са супер. Навсякъде има комерс, въпросът е, че има скрити диаманти - например началната сцена на The last of Us е много по-силна от много книги и филми. Или някоя от сцените в Detroit: Become Human- те задминават почти всички съвременни книги и филми. Но Чарчаро си е наумил, че книгите и киното са велики, а игрите са боклуци..и така Няма как да го оборя с аргументи, защото не чаткам математика, значи съм някакъв тъпанар
toti avatar
toti
23 април 2019
+1 za na4alnata scena na the last of us naistina beshe mnooogo dokosvasht surceto moment...predstavqm si samo v 2ta kakvo sa ni prigotvili sigurno shte si izpla4eme dushite
iNfRaSoNiC avatar
iNfRaSoNiC
12 май 2019
Вечния спорт, кокошката или яйцето Конзолата или PC-то. На първият въпрос отговора несъмнено е петела, но на втория отговор за всички няма.
Като човек с над 12 годишен "стаж" като PC геймър ще споделя, че за мен годините и идеята за гейминга са решаващи.
Пример давам: Като бях между 11 и 25 години бих искал да имам и конзола и комп и да играя всичко, което ми харесва и на двете платформи. FPS и стратегии на компа, а останалото + ексклузивките на конзолата. Стига обаче мама и тате да имат пари, че да притежаваш и двете неща си е скъпо удоволствие.
Сега вече малко над 30 годишен, цъкам си копчето на контролера, сядам си на дивана с кафе/цигара/биричка поигравам си за развлечение и хоби и си лягам. Разликата е огромна. Нито мисля драйъври, нито кракове ( на времето познайте дали не теглих всичко от Замунда ) нито Windows, нито каквато и да е подобно простотия. Да, кадрите, да графиката, да управлението особено в някой FPS игри са доста надолу, но удобството е неоспоримо. Виждам пишете за 20-50 метрови кабели и тем подобни...
В крайна сметка важно е всеки да прецени за себе си. Аз като човек със семейство, деца и вече не на 20 години се обръщам към игрите за забавление и разпускане т.е. играя по няколко часа седмично и до момента единствено и само се наслаждавам на PS4-ката си. Особено след серията от игри която изиграх в последната 1 година. The Last of Us Remastered, Horizon Zero Dawn, Bloodbourne, God of War и The Witcher 3. С жената цъкаме от време на време и Overcoocked 1 и 2.

С други думи ако имате време и желание и най-вече средства да имате най-новото и най-мощното - взимайте и добър комп/лаптоп и конзола. Ако обаче сте семейни, не ви остава много време за игри - конзолата е номер 1.

nightwarrior avatar
nightwarrior
12 май 2019
Не е петелът. Доказано е, че е яйцето. Сериозно.

Пак ще почна със задължителното - нека всеки си играе и се кефи на каквото пожелае.

Въпросът е, че наистина ми писва от неаргументи. През седмицата играя точно така - няколко часа, седнал във фотьойл пред телевизора. Пускам машина в зависимост от това какво ще играя. Изключение правят - определени игри, като Метро за които сядам пред РС-то и ги играя с мишка/клавиатура и ако реша да модвам нещо обикновено сядам пред РС. За игри, които играя с контролер(най-пресен пример Секиро и Ниер) нямам никаква разлика с това, което правя като седна на конзолата.

Не съм се тормозил за драйвери, уиндоуси и т.н. буквално пускам и върви без да се човъркам по каквото и да било, поне от миналия октомври (тогава смених картата). Не съм ядрен физик или друг тип гений, щом аз мога да го направя не е голяма философия.

Единственото, за което бих се съгласил с теб - да, ако искаш да имаш и конзола и читаво РС ти трябват повечко пари, отколкото ако имаш само едното.

Пак казвам, ако личният ти вкус те влече към конзола само - лошо няма, забавлявай се, където ти е кеф. Просто не ми харесва РС гейминга да се изкарва по-сложен от квантова физика, щото не е

igra4 avatar
igra4
12 май 2019
Но истината е че даже и в мизерна България все повече хора мигрират на конзоли, на запад и в белите страни, това си е закономерност от години, дали ти харесва или не, няма значение, такива са тенденциите.
nightwarrior avatar
nightwarrior
12 май 2019
Поредни факти извадени директно от задника?

Charcharo avatar
Charcharo
13 май 2019
"Западняците са идиоти но ето ей сега ще ги имитирам!"
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл