hategame logo
Rockstar под обстрел за 100-часови работни седмици
пуснато на 16 октомври 2018 от pseto
rockstar red dead redemption 2
Студиото Rockstar се очаква да пусне Red Dead Redemption 2 по-късно през месеца. Но докато очакваме един от силните претенденти за GOTY тази година компанията изненадващо попадна под обстрел от куп страни.

Защо?

Всичко започна от изказване на Дан Хаусър, шефът на Rockstar. Той споделя в документален филм, че в подготовка за премиерата на Red Dead Redemption 2 служителите на компанията работят по... 100-часови работни седмици!

Репликата на Хаусър бива спомената мимиходом, докато той говори и за куп други числа, свързани с уестърн заглавието. Но именно това привлича най-много внимание. Особено и след скорошния фалит на Telltale, около който пак лъснаха практики като например голямо количество извънредни работни часове (и то нерядко неплатени такива).

Интересно Хаусър се опитва да замаже ситуацията с официално съобщение. От което всъщност тя се влошава. В него се споменава, че „само някои старши кадри са работели по 100 часа“ и че „никой, старши или младши, не е бил задължаван да работи здраво“. Начинът, по който е формулирано последното – „работи здраво“, намеква, че всеки с под 100 часа седмично едва ли не скатава. Което... едва ли има нужда от коментар, особено за всички нас, които се чувстваме достатъчно изморени и от стандартната 40-часова работна седмица.

Отвреме-навреме дискусията за дългите периоди на crunch в гейминга (въпросните дълги работни седмици) избухва. От която се уверяваме отново и отново, че в много гейм компании се счита за нормално да се работи почти постоянно по 70, 80, 100 часа. Голям скандал имаше относно и Team Bondi, създателите на L.A. Noire (който проект беше ръководен от... Rockstar). В общия случай обаче дискусиите се забравят бързо и не се променя нищо.

Коментари
BossOfGermany avatar
BossOfGermany
16 октомври 2018
Преди години имаше подобни новини за Rockstar San Diego. И с разработчиците на Вещера също, така че това не е нещо чак толкова изненадващо.
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
16 октомври 2018
Изтрит коментар
pepito avatar
pepito
17 октомври 2018
Сега, ако правиш нещо, което ти я приятно 100 часа са нищо, ако обичаш работата си и създаваш някаква чудесна игра и искаш да се изпиша всичко, разбираемо е. Но наистина жалко за тия хорица, можеха да хвърлят труд за нещо по-смислено, а не за поредния комерсиален боклук
BundyBari avatar
BundyBari
17 октомври 2018
Без да се заяждам pepito дефинирай смислен проект свързан с гейминга, както ти го виждаш... просто ми стана интересно. Аз мисля, че са доста малко качествените игри ала уестърн и това си е доста смислен проект
nightwarrior avatar
nightwarrior
17 октомври 2018
100 часа на седмица не са ок при никакви обстоятелства, цикъл сън/работа/сън е чисто и просто нездравословен. Да не говорим, че в повечето случаи(реално почти всички) няма общо с това дали ти е приятно и т.н., а си е чиста принуда. Дори за Rockstar това не е прецедент, имаше такива новини и при първият Red Dead, както се спомена по-горе.

С всичко това казано, пак както се спомена по-горе, Рокстар не са единствени. За жалост това е проблем на индустрията като цяло. Лошото е масата фенове, които казват колко е ок това, само щото е от любима компания. Пичовете трябва да бъхтят поне 14/7, зарежи физическата, психически умора ще те довърши.

toti avatar
toti
17 октомври 2018
ей какво нещо е...години на упорита работа,то е тормоз,то са нерви,то са и куп пари и безсънни нощи хвърлени по този проект и накрая като излезе,тези години работа са кеф за 1 най много 2 седмици и после се забравя,че е излизала такава игра даже...е освен феновете на Рок Стар които ще я боготворят с години наред тази игричка все едно само Рок Стар правят игри и други студия не съществуват...
igra4 avatar
igra4
17 октомври 2018
влез през още два три профила, да потролиш, боклук.
toti avatar
toti
19 октомври 2018
спокойно бре фенче,хехех какво лошо съм казал...казах това което си е това си е нищо особено single player-че за 2 седмици с някакъв измислен multiplayer,колкото да те задържи за още 2-3 месеца и после хоп хайде обратно в кутийката...но разбира се това си е отделно,играта сигурно ще е хубава особено за феновете на играта,но няма да е нищо особено,най обикновена пуцалка с хубава графика като повечето игри напоследък
Veluvian avatar
Veluvian
17 октомври 2018
Въобще не е окей при подобни подозрения, разбира се всичко трябва да е доказано. Ако имаш със сигурност в компанията си кадърни хора, настани ги в подходящите условия, изкарай най - доброто от тях. Това няма да стане с феодални отношения, почивката е необходима. Извънредната работа ако произведе гениалност, това по скоро следва да е една чисто индивидуална работа на някой изобретател или артист, но не може да се говори за екипна работа, въпреки че всеки допринася с нещо според специалността си, всички създават органически едно цяло и трябва да са в идеална кондиция. Иначе така стават грешките, бъговете. Все пак Рокстар полират нещата си, така че не бих избързал с осъждания, но информацията е прелюбопитна.
voxy avatar
voxy
17 октомври 2018
всички големи проекти са така, в началото се работи по 4 часа накрая по 12 часа, стандартно разпределение за всеки програмист, и никой не се оплаква защото си знаят, че сума ти време са се скатавали и накрая просто наваксват.
BundyBari avatar
BundyBari
17 октомври 2018
Какво значи "не е редно". Не е редно, ако си подписал договор за 8 часа, а те карат да бачкаш по 16 и заплашват да те уволнят, ако откажеш. Ако извънредния труд се заплаща и не се оказва друг натиск (което е съмнително) и по 24 часа ще бачкат ако желаят. Не е здравословно, спор няма, но то и експериментални лекарства срещу заплащане не е здравословно да се приемат, но хората го правят. Така че, ако всичко е регламентирано, не виждам какъв е проблема дори и от морална гледна точка.
nightwarrior avatar
nightwarrior
17 октомври 2018
Това е, че е не е по желание. Пак казвам и преди са излизали неща, че е принудително и избора е бачкаш или се махаш. Пак казам, май беше точно при първия Red Dead, оплаквания от служители или семействата им(вече ми е смътна 2010та).

Реално ако е по желание на служителя, ок, но пак трябва да има някакви мерки(както има и такива при изпитания на лекарства, ти се съгласяваш с рискове, но доколкото знам доста изкъсо те следят за проблеми).

Но пак казвам, това не е само при Рокстар, просто пича си мушна автогол, че се похвали с това в интервюто. Проблемът е на цялата индустрия и с него лесно се обясняват доста от проблемите в нея.

BundyBari avatar
BundyBari
17 октомври 2018
Може и да е маркетингов трик, ако е така гениален, защото уж случайно се изпуска вдига се шум, нищо не може да се докаже т.е не могат да ги пипнат, а обикновения потребител си казва: я да подкрепя разработчиците, които са се изгърбили от труд, за да си правя аз кефа, а не да я изпиратствам. Признавам си, в моята глава се зародиха такива мисли, като допреди мислех да изчакам и да я взема като й падне цената, а вече мисля за преодър, а аз не съм от най-чувствителните. Но това е само една теория, няма как да разберем.
nightwarrior avatar
nightwarrior
17 октомври 2018
Само дето така не подкрепяш разработчиците, а мениджмънта и шеърхолдърите. Дефакто подкрепяш тези, които вероятно са наложили 100 часовата работна седмица. Малко е изкривено, не схващам как го интерпретираш по твоя начин.

Не мисля, че е маркетингов ход, според мен си е необмислено изказване.

Ако е, е обратното на гениален - из интернета почнаха да подмятат за бойкотиране на играта и т.н. Сега, доколко това е реване, което няма да доведе до нищо и доколко е реално - клоня повече към първото, но не смятам, че която и да е компания ще рискува нарочно да се покаже в лоша светлина броени дни преди премиерата на играта си.

BundyBari avatar
BundyBari
17 октомври 2018
Моята интерпретация е следната... като купуваш играта, подкрепяш всички създали я служители, макар и не пряко - по-добро заглавие, повече престиж, повече печалби, по-добра реклама и по-малък шанс да те застигне съдбата на TellTale. А за изказването, мисля че времената са такива, че каквото и да се каже, или направи, винаги аудиторията ще се раздели на 2 групи - подкрепящи и критикуващи. В случая медиите, търсейки сензация, се фокусират върху критиката. Но другата група, в която съм и аз (мълчаливата) си казват... ей, какви работни пчелички, изпипали са нещата, не са ги претупали като EA Games, ще си купя играта им, да им бутна едно рамо. Ако всичко е ок, това ще се види в последствие по продажбите и статистиките. А относно случайното, или не изказване, скромния ми опит в тази сфера казва, че хора на такова ниво, много рядко (почти никога) не правят "случайни" изказвания. Все пак за това отговарят доста PR-служители. Добра дискусия се получи, но и да го обсъждаме до утре няма как да разберем, кой е по-прав. Много са всеобхватни и субективни нещата в бизнеса като цяло.
nightwarrior avatar
nightwarrior
17 октомври 2018
Когато изказването идва чрез прес релийз(ПР отдел), бих се съгласил, когато е в интрвю, правят се грешки, човешко е. Да не говорим, че и той осъзнава какво е направил, щото след това излезе с изказвания, че това уж се отнасяло само за него и още 2ма. В последствие се появиха изказвания на бивши служители, че той лъже, като и взеха да се ровят пак онези чудни писма.

Не смятам, че подкрепяш работните пчелички, а тия дето си казват, ей направихме яко продажби, значи 100 часа са си ок. Да, естествено, ако са ужасни продажбите и т.н. студиото ще затвори(не вярвам, че е възможно в случая). Но всичко отгоре отива за шефчетата, не за обикновения служител, който пак ще бъхти 100 часа седмично по следващата игра. Може би има някакъв морален момент, че ще си кажат "Е, бъхтиха ме като китайче във фабрика, ама поне някви пичове харесват играта, по която работих".

Не се опитвам да се заяждам с теб, просто ми е интересно мнението ти, защото не очаквах подобно от когото и да било. В смисъл очаквах фенбойчета да обясняват колко е готино всичко това, очаквах някви дето реват, че това е ужасяващо, позиция като моята дето, разбирам че е кофти, не ми харесва, ама какво от това. Но твоя вариант не го очаквах. И да, в крайна сметка не можем да извадим някакви генерални изводи, щото така или иначе има много неизвестни и за двамата и всеки интерпретира нещата от своята гледна точка.

BundyBari avatar
BundyBari
17 октомври 2018
Така е, прав си, и на мен ми хареса дискусията, просто темата на статията я предразполага... този проблем го има навсякъде, не само в гейминга. А на служителите пожелавам, заради тези 100 часа, голям успех и всеки гордо след добре (надявам се) свършената работа, да има самочувствие да иска повишение, или да търси щастието (финансово и всяко друго) в конкурентни фирми, при възможно най-добри условия. А на нас геймърите, дано всички тези над 60 часа игрално време ни доставят удоволствие, защото има и много примери, където количеството е за сметка на качеството и дано играта, ако има успех, убие порочните практики на ЕА , Активижън ,Убисофт и другите, които гледат да минават "тънко"
pseto avatar
pseto
19 октомври 2018
Схващам гледната точка на BundyBari - ако така или иначе си работил 100 часа седмично, то единствената светлина в тунела ще е играта да е успешна откъм продажби и качество. Така, че като си я пишеш в CV-то да го споменаваш с гордост. Щото ако една игра фейлне брутално, то хем си работил 100 часа, хем и на всичкото отгоре няма да можеш да извлечеш максимални дивиденти.

Но все пак съм съгласен с nightwarrior. Реално ако купуваш Ultimate Team тестета пак подкрепяш косвено разработчиците на FIFA, но пряко подкрепяш криминална схема и дебелите вратове, които ще вземат дивидентите и които сто процента зад затворени врати се подиграват на лаиците, които купуват. Както и в компании тип Rockstar се смеят на работните пчелички, които ги правят мултимилионери.


Но истината е, че всички сме цинични и ще си купим играта, ако искаме, без да ни ебе как е направена. Така работи светът, чисто и просто. А и в крайна сметка никой не е затворен с верига да работи. Ясно е какви са намеците, ясно е, че се вкарва психологически тормоз - но в крайна сметка не си в мина за диаманти нейде из Африка с легион бабаити с калашници и ако решиш да излезеш от мината - направо загиваш. Тъй че... малко ми звучи като сълзливите истории на хората, на които им било скъпо в Силициевата долина - по дяволите, в САЩ си, защо трябва да работиш точно в Силициевата долина. Има избор, сам си преценяваш и туйто...

igra4 avatar
igra4
17 октомври 2018
Дават им кока и допълнително пари и може и по 168 часа да бачкат
Псе не пусна, новината че играта ще е 60 часа само главната история, ами тая новина. Предвид предубедоността ти към Рокстар, пак е нещо.
pseto avatar
pseto
19 октомври 2018
Покрай GTA V съм предубеден, да, не съм го крил изобщо. Но също така - тази новина ми се струва по-интересна от поредното число, което някой шеф казва за някаква кампания.
pepito avatar
pepito
17 октомври 2018
Между другото дори в нашата "мила" родина ПО ЗАКОН не можеш да бачкаш 100 часа на седмица дори и да искаш. А ако въпреки това го направиш, няма как легално да ти се плати за тези 100 часа на седмица.
sauron93 avatar
sauron93
19 октомври 2018
По тролеите бачкат по 14 часа на ден. Знам защото съм работил навремето.
nightwarrior avatar
nightwarrior
19 октомври 2018
Кофти, а на смени ли беше или ежедневно. Щото някъде бях чел, че макса е 12 часа, ама не знам как стои при работа на смени.
pseto avatar
pseto
19 октомври 2018
То по закон много неща ги има на много места, ама винаги има начин едно или друго нещо да се заобиколи. И после ако стане скандал работодателят да каже - "Ами те хората сами са решили да си разменят смените, аз отде да знам, че така станало".

Все пак повечето IT-та, които познавам и за които четат у нас функционират в доста "бял" вид. Ся наистина нямаме Rockstar и прочее, ама може би си трябва и някаква специална работохоличност или не знам какво друго, че да бачкаш като чак такова теле. В САЩ кариерата им беше издигната на пиедестал, култ. Тука като балканци имаме малко по-друго отношение към това да умрем на работното място.

Аз, откровено, не знам как човек изобщо може да работи дори и няколко месеца нонстоп и само да спи. Ако е нещо твое - разбирам, но ако си някаква пчеличка - изобщо не. Аз не бих имал тотално никаква мотивация за подобно нещо. Случвало ми се е за известно време да отицкля - я по личен проект, я на "реална" работа и ако не тренирам няколко седмици и се заседя и като почне да ме боли половината тяло... си представям какво би било, ако го правя една, две години. Ще си докараш такива хронични гадости, че сигурно ще ги теглиш до гроба. Странна история...

П.С. Иначе доколкото говорим за спекулации и доколкото Rockstar се опитва да омаловажи ситуацията и се почна с коментарите на щастливите разработчици, то слуховете са прекалено много. Те работеха с Team Bondi при онзи скандал с L.A. Noire, реално те бяха разпространителя и те даваха зора. И други пъти около Rockstar са витаели подобни слухове. Ама кой знае наистина.

П.П.С. Все пак е яко да идеш на някое напълно забутано, ирелевантно място от картата на GTA V и да видиш как всички храсти в него са различни и всеки е пипан сякаш на ръка.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл