hategame logo
Седем Call of Duty игри най-успешни комерсиално за миналото десетилетие
пуснато на 21 януари 2020 от pseto
call of duty
Кои са най-успешните игри на изминалото десетилетие? По-рано през месеца NPD пуснаха класация по темата, а тя не изглежда никак изненадващо. В нея доминиращата серия е Call of Duty с цели 7 представителя в челната десетка.

Класацията включва приходи от дигитални и физически продажби, като на първото място е Grand Theft Auto V. При положение, че играта влезе в Гинес със своите 800 милиона долара приход за ден и 1 милиард за три дни, то водещата позиция не изненадва никого.

Оттам нататък виждаме много Call of Duty. На второто място е Black Ops, след това Black Ops II на третото, Modern Warfare 3 на четвъртото, Black Ops III на петото. Доминацията на Call of Duty бива разчупена единствено от Red Dead Redemption II на седмото място и Minecraft на десетото.

Освен класацията биват разкрити и някои продажби. Тези на GTA V са колосалните 115 милиона (особено и когато говорим за игра на пълна пазарна цена). Minecraft пък има 176 милиона продажби, но струва далеч по-малко. Тези на Red Dead Redemption II пък са 26 милиона.

Що се отнася до Call of Duty серията, нейните общи продажби са над 250 милиона, а пък приходите – повече от 15 милиарда долара.

Пълната десетка за миналото десетилетие изглежда така:

1 Grand Theft Auto V
2. Call of Duty: Black Ops
3. Call of Duty: Black Ops II
4. Call of Duty: Modern Warfare 3
5. Call of Duty: Black Ops III
6. Call of Duty: Ghosts
7. Red Dead Redemption II
8. Call of Duty: WWII
9. Call of Duty: Black Ops 4
10. Minecraft

Коментари
Mitko6000 avatar
Mitko6000
21 януари 2020
Жалко наистина. Щом Activison си плащат на големите гейм медии да им дават позитивни ревюта, нищо чудно да се заемат толкова много позиции от CoD. Признавам, има и части които ми харесват, но все пак. Activison ще продължават да си ги пускат всяка година. Поне добре, че има разработчици като Рокстар. Пускат по една игра на 4-5 години, но пък чупят рекорди винаги. Дано това десетилетие има повече успешни игри с оригинална концепция, макар и тези които излизат всяка година да продължават да излизат.
vanmx avatar
vanmx
22 януари 2020
Call of Duty е феномен, няма какво да се лъжем. За мен поредицата умря след CoD 4, заглавие което е като крайпътен камък в гейм индустрията. Играта от 2007-ма промени концепцията за това какво трябва да бъде една ААА игра.

Трябва да се отбележи, че таргета на тази игра е една доста голяма група - разните реднек/негра от гетата на американските мегаполиси, места където темата за великата американска армия е доста вървежна, така както българските селяци от панелните гета милеят по Бай Тошо и съветската армия

Не само че всяка следваща игра от поредицата използва всичко от Cod 4 похватите които я направиха хит, ами и другите разработчици правят същото, даже и игрите им да са привидно друг жанр.

В тази игра за първи път е реализирана такава скриптираност, линейсност и кинематография за сметка на липса на дълбочина в геймплея. Така играта е не само неангажираща, но и е по лесно да се превръща в сериал - CoD e направо олицотворение на консуматорското общество в което живеем.

Стелт мисията в Припят предизвика фурор. Затова всяка следваща игра от поредицата има няколко такива стелт нива, направени в същия стил. Това е тренд и досега - почти всеки шутър по някое време те кара да се правиш на нинджа.

Почти всяка игра, от 2007-ма досега, където има стреляне има поне едно от следните неща:
- Някаква форма на XP Points които се трупат като правиш килове
- Опции за промяна на скина на оръжията, разни perk-ове и тем подобни неща, които сега даже можеш да си ги купуваш допълнително
- Hit indicators - това "X"- че което се появавя когато учелиш някого, доста помагащо ако искаш да надурчиш някого през някаква паянтова преграда
- Регенериращ Health, без да се събират аптечки, реално сега почти няма игра където кръвта да не се регенерира

Всичко това предполагам е излишно да казвам откъде дойде

Mitko6000 avatar
Mitko6000
22 януари 2020
Press F to pay respects...

Съгласен съм с теб напълно. Наистина поредицата е имала принос за развитието на гейм индустрията, но ми се иска да се спрат поне за година. Сега за спортните игри всяка година, мога да разбера какво им е атрактивното, да си запалянко и да искаш всяка година нов ростър, екипи и неща. Аз самият следя НБА, макар и още да си цъкам 2K16 като последната добра, за мен, игра от поредицата.

При CoD ще е добре да си дадат малко почивка. Всяко нещо омръзва, понякога ще променят малко концепцията, ще сложат някой нов елемен, както в AW примерно, но идеята просто омръзва. Трудно е да измислят нещо ново, но поне нека оставят да се позабрави малко. Година без CoD ще е шок и ако не друго ще им докара, и по-голяма реклама.

pseto avatar
pseto
22 януари 2020
То в серията значителни подобрения няма, откакто си замина реалния Infinity Ward. Който под формата си на Respawn се вижда, че има какво да предложи на гейм индустрията. Оттам нататък само Treyarch вкарва тук-таме нещо по-интересно и то най-вече под формата на малки подобрения в мултиплейъра.

Ама Activision са последната компания, която ще спре да прави игри точно когато е напипала G-точката. Ще се дои Call of Duty, докато се продава, а като гледам тази класация каквото и да направят, грешна стъпка нямат.

LethianDream avatar
LethianDream
22 януари 2020
Талашът на съвременния гейминг от 1 до 10. Разбираемо, за децата е важно да бъдат или гангстери, или войници Това е класация като в Холивуд- топ 10 филма по продажби, от които 7 са на марвелските лайна. Няма да коментирам повече, ще ме сметнете за хейтър, какъвто може и да съм.
lyubohar avatar
lyubohar
22 януари 2020
Помня с какво нетърпение ги чаках в древните времена, когато все още бяха за WW2 и се въртяха около single player.
Veluvian avatar
Veluvian
22 януари 2020
Днес гледах някакво видео на Gamespot за игрите, на които досега са давали оценки 10/10. Да, между тях имаше от поредици на Super Mario, Zelda, Metal Gear Solid, Witcher 3 и т.н., НО ВСИЧКИ БЯХА SINGLE PLAYER ИГРИ.
Така че доколко се плаща на големите гейм медии... да, всички могат да са подкупни. Но и без това биологичният материал обича това да си купува, консумира дребно и бързо тщестлавие, бързо плакнене на сетива и после забравяш какво си играл. Добрият маркетинг може да издигне в култ и най - голямата посредственост.
Продуктите, които оказват огромно влияние в дадена област, невинаги, дори бих казал рядко представляват успешни комерсиални резултати. В киното мнозина се кълнат особено в първия Blade Runner на Ридли Скот, но през първите години този филм бележи тотален паричен провал (до голяма степен заради конкуренцията му с "Извънземното" на Сбилбърг, който излиза по същото време и обира наградите). През 2019-2020 г. нека преценим за кой филм се говори повече.
Понякога разбира се качеството и парата вървят ръка за ръка, като LotR на Питър Джаксън. Отплеснах се във филми, но мнозина ще намерят реверанс и в много хвалени и не толкова хвалени игри в историята, за които всички говорят днес с възхита.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 януари 2020
Тъкмо си казах "Ето мнение, което може да е мое, подкрепям" и ти намеси ЛОТР и качество. Надявам се, имаш си предвид визуалната част на филма, няма какво друго да е.
Veluvian avatar
Veluvian
22 януари 2020
Да, Драконе, качествена е продукцията на Питър Джанксън, но не и съвършена в никакъв случай. Моите представи за качество не са сложени в един калъп. Понякога качество може да означава добро отразяване на книга върху филм, друг път качество може да означава филм, който ужким е по - книга, но в един момент няма нищо общо с нея (Сталкер на Тарковски), защото е създал собствен живот. Качество е откровеноста на твореца, който застава зад творението си.
Ако Алехандро Ходоровски беше успял да направи "Дюн", той също нямаше да има кой знае колко общо с книгата на Хърбърт, а щеше да наблегне на психаделичните визии, той искаше да накара зрителите да се превърнат в ясновидци без да употребяват LSD.
А що се касае до игри... може би например заради това ме грабна преди години Senua: Hellblade. Огромните компании, които конвеирно произвеждат игри ежегодно като CoD не създават живот, но умеят да печелят с маркетинг. Авторството се губи, когато 1000 и повече човека работят по ААА заглавие често, макар и от добра работа може да излезе някой фън от геймплей, но се забравя. Сега липсата на авторство се компенсира с HD версии или римейкове. Трябва да призная, че заради това и Коджима или Хидетака Миадзаки са успешни - те са луди автори и Имена, независимо какво правят, нямат нужда от много думи и обяснения, само с появата си предизвикват хайп и обсъждане на игрите им.
А за филма LotR, просто знаех колко е невъзможно да направиш филмова версия на нещо толкова огромно. Толкова зле и провалено приключи пък Хобита за сметка на това. Да, липсваха ми някои неща от книгата, но много са уловили много образи. Трябваше да е мюзикъл, ако извънредно копираше книгата на Толкин.
Скоро докато четох биографията на един автор в списание Терафантастика от някакъв стар брой от 2007ма, пишеше, че любимият му автор е Толкин, защото изкарва най - хубавото от човека, а антиавтор е Карл Маркс, защото е отровил половин свят, пишейки толкова много истини, но обяснени по много неправилен начин.
pseto avatar
pseto
22 януари 2020
Мисля, че Call of Duty е по-скоро навик и мода, отколкото продукт на маркетинга. Да, и той има своето влияние, но мисля, че по-скоро основната му функция е всеки да разбере, че излиза поредно Call of Duty, да не забрави да си го купи. Подобно е положението и при FIFA. Ако се замисля тези две серии нямат особено голям хайп и не се вкарват много пари в маркетинг месеци преди пазарните им премиери. EA дори не шмъцва нищо за FIFA преди E3 и я пуска 3 месеца след това в продажба. Просто около премиерата се налива яко бюджет по-скоро за припомняне и толкоз.

Call of Duty си е явление, каквото и да си говорим, цяло десетилетие и повече ежегодно изкарва повече от най-успешните не-COD игри (с шепа изключения). Ама какво показва това явление вече можем да дискутираме и едва ли някой ще даде еднозначен отговор. По-скоро е някаква комбинация от много неща.

Много хора искат уменията им от една игра да се трансферират автоматично в друга и да не е нужно да се учат на нея. Много хора играят по няколко игри годишно, а може би дори 1-2. Някои цъкат само Dota 2, други League of Legends, трети Counter-Strike, четвърти Call of Duty. След цяла година искат нещо леко различно, понеже настоящото им е омръзнало, но не съвсем по-различно, че наученото досега да се окаже безполезно. И ето ти копи и пейст.

Предполагам това е солидното ядро, после имаме децата, които идват всяка година и заместват онези, които тотално са се отказали от серията. Имаме и контингент хора, които купува Call of Duty през 2-3 издания. И т.н.


Не мисля, че от Call of Duty или FIFA може да се извади генерален извод за масата геймъри или за цялата гейм индустрия. Както не може да се правят изводи от Counter-Strike: GO или Dota 2. Това са серии, които се играят предимно от "моногамни" геймъри, отдаващи се само на една игра. Не мисля, че чак толкова много хора, които минават по да кажем десетина игри годишно плакнат очи по Call of Duty и не го пропускат.

DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 януари 2020
Вел, аз имам малко по-различно мнение за образите, които представи Джаксън, но това е за друга тема и го споменавам не за да съм контра, а като лично виждане.
bojosan avatar
bojosan
22 януари 2020
CoD и ГТА са поредните доказателства че простите неща на тоя свят са най здрави, трайни и обичани от най много хора.
Charcharo avatar
Charcharo
22 януари 2020
GTA реално не е проста игра. Даже напротив, и тя и RDR 2 са доста по-трудни за игра от много игри.
bojosan avatar
bojosan
22 януари 2020
Не знам ама комшийчето е първи клас и друго освем Житиай не признава, а и целата им кохорта дето са се събрали само това им дай.Уичър 3 например ,или Д.Соулс игрите дори не са и чули за тях, а и надали скоро ще чуят
pseto avatar
pseto
22 януари 2020
Аз не виждам абсолютно нищо трудно в GTA V. Наистина, какво би могло да затрудни някое дете 3-4 клас, а дори и по-малко, както казва bojosan? Това е елементарна игра и неслучайно е толкова супер популярна сред децата.

RDR2 няма механична трудност, просто е труден за издържане. Аз не мога да си представя дете на 10 да го изиграе. То супер много възрастни хора умират от скука, камо ли дете. (Между другото моето RDR2 го продадох на някакъв пич, дето сигурно беше 6 клас или нещо от рода, даже ми стана сконфузно за момент, че досега винаги съм продавал игри поне на пълнолетни хора; много ми е интересно дали играта го е впечатлила. )


Иначе твърдението на bojosan е факт. Простите неща продават. И в добрия, и в лошия смисъл на думата. Някои простички мобилни концепции продават в милиарди. При PC и конзоли обикновен шутър с някакъв лек туист (battle royale в момента) пак носи милиарди. Между другото винаги казвам, че простите неща са най-хубави и почти винаги простото решение е най-доброто решение, ама при игрите някак... нещо не ми се връзва.

pseto avatar
pseto
22 януари 2020
vanmx avatar
vanmx
22 януари 2020
GTA е съвсем друга бира... Това е едно нещо което се опитва да бъде много неща едновременно и е единствената игра успяваща да изпълни тази цел толкова успешно, затова е такъв хит.

Привлича COD феновете, фенове на рейсърите може да привлече, на екшън адвенчър игрите, който иска историйка и кинематография - има я, който търси яки графики и технологични чудаса, пак няма да е разочарован и т.н. Играта е от всичко по малко и всеки я възприема според това какво търси в една игра.

Няма аналог просто това нещо, все още няма компания която да може да налее толкова пари в една игра, да наеме толкова различни специалисти да вкара толкова реклама и т.н. Даже и да има, няма да посмее да се конкурира с Rockstar, защото летвата е вдигната адски високо и преднината е колосална.

Дълги постове за GTA поредицата съм писал доста пъти вече, няма нужда да се повтарям. Казано накратко - има защо GTA да оглавява класации и да троши всякакви рекорди.

igra4 avatar
igra4
23 януари 2020
Защо се хабиш, успешните хора и неща винаги са били плюти.
Rostik79 avatar
Rostik79
23 януари 2020
Никой не е плюл жетеа-то. Само се отбелязва, че е с проста концепция и може да се играе от първокласници почти толкова успешно, колкото и от възрастни. Както и COD игрите.
Mitko6000 avatar
Mitko6000
23 януари 2020
С голяма част от игрите е така. Днес масово се гледа да се достигнат колкото може повече хора. Малко игри са за конкеретен тип геймъри. Всичко трябва да е опростено и лесно за разбиране. Това не прави дадена игра добра или лоша, но в момента стандартите са такива.
God avatar
God
23 януари 2020
Koгато имаше зали и учениците цъкаха цс и подобни, гта го играеха само най-малките, дето не можеха друго. Код е модерен цс, затова се харчи. Както и всяко проговорило дете дето иска гта.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл