hategame logo
F1 2020 - доста добър рейсър, подходящ не само за любителите на симулатори
пуснато на 19 август 2020 от pseto
f1 2020 cover 2
F1 2020 е стабилна рейсинг игра, независимо дали сте любители на симулаторите, аркадите или нещо средно между двете - с различните настройки можете да си докарате горе-долу всяко едно от тези преживявания.

grafika
Ако изключим някои моменти като интервютата с журналисти, които изглеждат грозничко, графиката в състезанията е супер.
zvuk
Звукът е точно това, което ви трябва, за да се потопите в едно Формула 1 състезание.
gameplay
F1 2020 има сериозно поле за преиграване - дори и да спечелите 1-2 сезона, то рядко ще си кажете - "Ето, постигнах всичко, спирам с играта" - винаги има още асистенции, които да махнете, още накъде да увеличите трудността на AI-то, за да има винаги интрига в състезанията.
ocenka
Дълго се канех, преди да почна да играя F1 серията, но определено не съжалявам, че я поиграх най-накрая.

f1 2020 4

Каня се да започна да играя F1 серията на Codemasters от поне няколко години - четейки положителните ревюта за нея. Но в крайна сметка нещо винаги ме отказва. Какво точно... не съм много сигурен. От една страна последно Формула 1 следях активно някъде преди две десетилетия - че даже и станах към четири и нещо сутринта, за да гледам финалното състезание от сезон 1999-а, когато с бруталното си каране Хакинен и Шумахер направиха почти обиколка разлика на третия Еди Ървайн.

Но може би от друга страна - имах съмнения, че F1 серията ще залага прекалено много на симулацията. На която поне аз не съм прекалено голям фен. Както съм споменавал немалко пъти - любимият ми тип рейсъри са такива, в които управлението е някъде в средата между аркада и симулация. Хем да е нужно да се натискат своевременно спирачки преди завоите, за да не излетиш от тях, хем да няма и глупости като rubberband изкуствен интелект, хем и автомобилите да се държат не напълно като реални возила (тоест да се губи прекалено лесно контрол над тях, особено на завой). Е, F1 2020 ме изненада приятно. Поради една причина - с множеството си настройки на управлението играта може да бъде едновременно почти тотална аркада, сим-аркада или баш симулатор.

Така няма чак такова значение по какъв тип рейсъри си падате - заглавието на Codemasters потенциално може да се вмести във всички основни категории.

f1 2020 2

Вероятно и това е основният плюс, за който бих отделил малко време още в началото. Да, наистина почти всеки симулатор на пазара предлага множество асистенции - срещу поднасяне на завоите и т.н., но много рядко дори и всички от тях да са включени геймлпеят се променя чак толкова много. По-скоро дадена игра се превръща от симулатор в някакъв окастрен симулатор, когато включим всички тях. В F1 серията е положен доста труд, за да бъдат спечелени феновете на всички аудитории.

Аз, като почнах да играя F1 2020, си пуснах някакви средни асистенции. Първите 20 пъти не можах да направя и една обиколка, без да се завъртя брутално. С проба и грешка установих, че има огромно значение колко силно натискам десния тригер (за газта) на джойстика. Ако го задържа докрай - съответно издувам обороти докрай, което става адски трудно за овладяване на 1 или 2 скорост. Изобщо не говорим ако някое от колелата ми се намира в пистата - тогава завъртането е сигурно.

Накрая се изнервих и реших да пробвам играта с максимални асистенции. Тогава геймплеят беше коренно различен! Автомобилът беше като залепен за пистата. Нямаше никакво значение дали натискам газта на макс или не - играта сама си подаваше колкото е нужно, за да не се завърти болидът. Всичко, което се искаше от мен, беше да натискам газ и спирачка и да завивам - туйто. Да, все пак е нужно да натиснеш спирачка навреме преди завоя, за да не излетиш. Но с няколко настройки по екраните F1 2020 се превърна в тотална аркада.

f1 2020 5

Мен, разбира се, нещо ме глождеше, когато трябва да играя по подобен начин. Макар че ако нагласите най-високата трудност на изкуствения интелект ще намерите предизвикателство и в аркадата, особено ако не ви се занимава да заучавате играта в детайл. Та се върнах пак на средните асистенции в F1 2020. При чието що-годе научаване играта започна да ми носи все по-голямо и по-голямо удоволствие. Има някаква особена тръпка в разгара на напрегнато състезание, когато си на челната позиция и зад теб Хамилтън или Ботас напират да те изпреварят, а ти, мислейки за асовете на Мерцедес, да се панираш на някой завой, задържиш газта на макс, докато изрязваш леко напряко завоя... само за да видиш как автомобилът ти се завърта и цялото състезание отива в кофата...

Макар че F1 2020 не наказва грешките чак толкова свирепо (и за щастие). Да, ако решите да играете на пълна симулация ще трябва да сте общо взето перфектни. Както и предполага самото название на режима. Но пък ако не сте максималисти имате две екстри, които да направят състезанията приятни, без същевременно да ви карат да преигравате при всеки инцидент. И да, аз правех грешки... прекалено често. А стандартната настройка за дължина на състезание ви е 25% от реалния брой обиколки - което често прави 14. Предостатъчно време, за да се обърнете, да си потрошите автомобила или направо да се забиете в някоя предпазна ограда.

Та какви са помощите от страна на F1 2020? Говорим за два вида такива. От една страна можем да върнем времето назад с някъде около 5 секунди. Това ни позволява да преиграем някой завой, когато го изпуснем по една или друга причина. Но има и още един помощен елемент - сейвове по време на сесия. Когато сме на пистата - независимо дали на тренировка, квалификация или истинското състезание - можем да направим бърз сейв. Ако направим някоя грешка, тогава е възможно да заредим състезанието от него.

В общия случай при малки инциденти е достатъчно само краткото превъртане. Само че във F1 2020 може да направите и по-сериозни грешки. Например ако сгафите при управлението на вашето гориво. Преди състезание можете да изберете колко да заредите вашия болид. Ако не бъзикате нищо по автомобила стандартните настройки са си напълно окей (те ви вкарват бензин за 14.5 обиколки, тоест половинка "за всеки случай"). Имате обаче и алтернативни стратегии.

f1 2020 3При създаване на отбор в My Team нямате възможност да наемете най-добрите пилоти... но пък за сметка на това останалите вдигат опит и повишават уменията си с течение на времето

Ако вкарате повече гориво е възможно да променяте сместа на бензина по време на състезание. По-богатата увеличава разхода, но и ви дава преимущество откъм скорост и ускорение. Бедната прави точно обратното, естествено. Ако си стоите в средата няма да имате проблеми и болидът ще харчи толкова, колкото е предвидено преди това. Та на мен ми се случваше, улисан в някое напрегнато състезание, да забравя да върна сместа от богата към стандартна. Само за да се окаже, че на 200 метра пред финала оставам без бензин и в сцена, сравнима с Wacky Races, возилото ми започва да се влачи пред финала, докато всички останали ме минават като пътен знак. Та в този случай връщане назад с 5 секунди няма да ви спаси състезанието. Трябва или да се възползвате от бързия сейв, или... да преигравате отначало. А 14 обиколки отнемат едно двайсетина минути - или повече.

Да, честно казано имаме и по-кратко времетраене на състезанията - само 5 обиколки. Поне на мен обаче този режим не ми допадаше хич. Някак си не ми идва като "истинската" Формула 1, особено и защото при само пет врътки на пистата нямаме влизане в бокса. При 14 обиколки имаме едно задължително минаване през бокса някъде в средата им.

Както може да се досетите във Формула 1 игра няма как да се мине и без захабяване на гумите. И във F1 2020 това ви е основната причина да минете през бокса. Когато стигнете някъде седмата обиколка и гумите ви вече са солидно захабени. В резултат трябва да намалявате повече и от по-далеч на завоите, с което губите време. А това е Формула 1, където стотните играят огромно значение... а какво говорим за цели секунди загуба, когато гумите ви станат кофти.

f1 2020 11

В повечето (кратки) състезания имате възможността да влезете в бокса между четвъртата и седмата обиколка. Нищо не пречи и да се забавите още, но пък това вероятно ще е по-скоро противопоказно.
По-ранно влизане в бокса означава, че можете да натрупате малко преднина, докато останалите на пистата карат с по-захабени гуми. Проблемът е, че тогава болидът ви е по-тежък (защото има повече гориво), а освен това в ключовия момент - края на състезанието, вашите гуми ще са по-захабени и конкурентите могат да наваксат преднината и да ви изпреварят.

Гъстотата на горивната смес също е елемент от тактиката ви, който не бива да подценявате. Тя например може да ви остави малко по-дълго в състезанието, когато гумите ви са захабени - позволявайки ви да наваксате на правите загубите от време, записани на завоите.

Имайте предвид, че всичко, което пиша дотук все пак са размислите на един новак във франчайза. Във F1 2020 имате значително количество настройки за правене по автомобилите. Колкото повече играете, толкова повече усещате нюансите на всяка от тях. Но това не значи, че F1 2020 ви задължава да бъзикате всичко по време на надпревара. Напротив, нищо не ви пречи да ползвате просто препоръчителните настройки и да продължите със състезанието, без да му мислите много.

f1 2020 1

Не съм сигурен дали има смисъл да задълбавам по елементите на симулация - те очевидно са насочени към най-големите маниаци в серията. При тях камерата е фиксирана вътре в болида - от перспективата на пилота, скоростите са ръчни, екстремално важно е колко газ подавате на завоите (трябва да сте максимално педантични, за да не се завъртите), всякакви докосвания на чуждите болиди водят до наказания (които на средни настройки са занижени, а на ниските - почти липсват), минаването напряко през завоите се наказва сериозно и т.н. Както писах в началото крайната симулация не е за мен, едвам успях да направя няколко обиколки на тренировки с тези настройки и то със скорост като на някоя бабичка в неделния трафик. Четох разни мнения, че F1 2020 не бил баш истинска симулация - тук не мога да се изкажа. Със сигурност без никакви асистенции изглежда достатъчно тегава.

И понеже тъй или инак задълбах за геймплея, то бих казал и някои добри думи за изкуствения интелект в състезанията. Другите пилоти в F1 2020 правят добро впечатление със своята агресивност и опити да ни задминат. Те нито приличат на някакви прекалено кухи ботове, които просто си следват перфектната линия и не им дреме за нищо на света, хем и не са никак лесни за затваряне, когато сме на лидерска позиция. Естествено, че на по-тесните завои можем да задържим ценното си първо място, но противниците ни винаги намират начин да се шмугнат край нас, когато има дори минимално възможно разстояние. Да, тук-таме имаме и някоя катастрофа, когато някой ни подпре, но все пак опонентите ни не са като в някои Need for Speed игри, които бяха завили повече към симулацията (в които ботовете до такава степен си следяха собствената линия и скорост, че действаха така, сякаш не сме на пистата и ни отнасяха брутално отзад на завоите - в F1 2020 това не се случва особено често... освен ако не набием прекалено много спирачка рано и не тръгнем да затваряме агресивно някого, но тогава вината тъй или инак си е наша).

Заради добре направеното AI състезанията винаги са интересни - не се случва просто да се потопим в рутината и да си караме на първата позиция без грижа в света.

f1 2020 12Време е за представяне на нов болид

И тук може би е време да премина към режимите в F1 2020. Вероятно мнозинството от геймърите ще се насочат към два от тях - стандартната кариера или My Team. Всъщност второто е новост в играта, интегрирана в тазгодишното издание. За какво става дума ли?

Както бихте се досетили по името My Team ни дава възможност да си създадем свой собствен отбор. Ние влизаме едновременно в ролята на собственик и първи пилот в него. Имаме пълната свобода при избор на цветове, скинове на болида ни и т.н. Колкото повече прогресираме в кариерата (и вдигаме нива в нея), толкова повече козметични екстри се отварят за нас.

Започвайки в My Team можем да си изберем производител, който да ни осигури двигател. Ферари и Мерцедес логично са най-скъпи, но ако се насочим към тях - тогава ни остава по-малък бюджет за наемане на силен втори пилот. Също така новият ни отбор няма никаква инфраструктура - нужно е да инвестираме пари в различните екипи, отговарящи за аеродинамиката, шасито, двигателя, електронните системи на автомобила ни. Ако в началото на играта си вземем по-хубав двигател няма да можем да направим начална инвестиция в тези отделения. Но пък от друга страна ако се насочим към по-скромните производители ще ни е по-трудно да започнем да печелим точки... но изборът си е наш.

f1 2020 9

При всички положения в началото на кариерата си няма как да мечтаем за титлата, особено и ако изберем малко по-висока трудност на изкуствения интелект. Трябва методично да развиваме отбора си. Преди всяко състезание имаме тренировъчни сесии, в които можем да изпълняваме определени предизвикателства, за да получаваме точки за ъпгрейди. Тях можем да инвестираме за подобряване на болида ни.

Като собственици на отбор от Формула 1 имаме и други задължения. Например да организираме различни тренировки за отбора си, с което да повишаваме една или друга статистика на нас, втория пилот или екипа конструктори. Отвреме-навреме трябва да търсим и спонсори - колкото повече реноме получава отбора ни, толкова по-големи риби са склонни да инвестират в него.

Имайте предвид все пак, че в My Team не ви се губи особено времето в скучна бюрокрация. Основният акцент е на състезанията, а ако си изберете по-гъсто наситен календар с 24 такива - такива имаме всяка седмица. Редно е да се посочи, че всеки ъпгрейд на автомобила отнема определено време - така понякога ще е нужно да изкарате 2-3 състезания, докато се отключи нещо, което да ви даде сериозно предимство занапред.

f1 2020 6

Ако пък не ви се занимава да си създавате собствен отбор от нулата можете да цъкате стандартната кариера. Каква са разликите там ли? В нея след трио уводни състезания във Формула 2 можем директно да изберем в кой отбор от Формула 1 да преминем. Така пред нас не стоят на дневен ред проблемите, които има изпълнителният директор в режима My Team - не трябва да мислим за спонсори например и откъде идват парите.

Все пак елементът с ъпгрейдите на автомобилите си остава - от нас зависи да изберем по кой път точно да се поеме (за да може возилото да пасва идеално на стила ни на каране). В зависимост от това колко голям отбор изберем - толкова и по-читаво ще е возилото ни. Очевидно Мерцедес са номер едно, след тях са Ферари и т.н. За разлика от реалния живот обаче във F1 2020 е доста по-лесно да разчупим доминацията на Хамилтън в спорта.

За по-голямо предизвикателство можем да се насочим и към по-малките отбори - макар че поне аз не виждах нищо чак толкова привлекателно в това. В крайна сметка ако ще почваме със слабак, защо да не си направим собствен отбор и да развиваме него? Стандартната кариера по-скоро е подходяща - поне след интегрирането на My Club - за "летящ старт" с Мерцедес и Ферари, но нищо повече.

f1 2020 13Не съм голям фен на интервютата след състезанията, малко сухички ми идват, но все пак те целят да ни вкарат малко повече в атмосферата на Формула 1 и да ни накарат да създадем някаква персона на виртуалния си пилот

Ако прецените, че сте стигнали достатъчно високо ниво в сингъла можете да преминете и към мултито, което естествено е налично във F1 2020. За съжаление аз няма какво да кажа толкова по темата от позицията си на новак в серията - реших да си спестя разгромите, които несъмнено ме очакваха от далеч по-компетентните геймъри в онлайн режима.

И така, вече наближавам финалните редове. Но преди това - малко за графиката и звука.

Въпреки че в някои елементи - интегрирани, за да ни потопят напълно в играта, например даването на интервюта и т.н., моделите на журналистите и хората около тях изглеждат доста дъртички и дървени, в състезанията F1 2020 е страхотен. А в крайна сметка това е нещото, което ще правим изцяло - ще се състезаваме. Понеже играх на PS4 версията на играта - тя изглеждаше супер, макар че за PC несъмнено ще е още по-добре.

f1 2020 10

Е, да, вижда се, че настоящото конзолно поколение издъхва със своите твърди дискове. На моменти зарежданията на ново състезания са прекалено дълги. Хубаво е обаче, че 5-секундното връщане назад се зарежда моментално - с други думи най-честите малки грешки, които допускаме, могат да бъдат поправени моментално, без да се нарушава целия ритъм на състезанието (което понякога се случва, когато режим да заредим бързия сейв или още по-лошо, ако рестартираме отначало).

При звука също изпълнението си е на топ ниво. Атмосферата се усеща като във Формула 1... или поне няколкото състезания, които изгледах в последните седмици, докато цъках играта. Понеже както написах не следя спорта от доста отдавна. Е, сега определено не е най-доброто време да се подпалиш по гледане на Формулата... особено с тоталната липса на интрига покрай доминацията на Хамилтън.

Финалните думи? F1 2020 е стабилен представител на рейсинг жанра. Едва ли има нужда да го препоръчвам на любителите на симулатори - вероятно те са запознати със серията от много отдавна. По-скоро, както си личи и от ревюто ми, подхождам като кежюъл геймър в случая. И мога да кажа, че ако ви се цъка някакъв подобен рейсър, но ви е страх, че F1 2020 е прекалено неприветлив към новаците - това не е истината. Има достатъчно настройки, с които да "се качите и да карате", ако трябва да цитирам една от най-обичайните фрази в мобилето. Препоръчителните настройки ще са ваш първи приятел, ако стартирате в серията. А след това, когато навлезете повече, ще можете да ги бърникате.

f1 2020 7

Хубаво е, че ако един път се запалите - потенциалът за преигрване в F1 2020 е значителен. Дали чрез избиране на аркадните настройки, но увеличаване на трудността на опонентите. Или пък ще е с плавно премахване на повечето помощни средства, без които навлизането в F1 2020 ще ви е доста трудно. Възможностите са множество.

Но най-важното - състезанията са интересни и напрегнати. Няма ластици в AI-то, няма евтини трикове и гадости, изобилстващи в рейсърите от последните години. От вас зависи как ще се представите в едно състезание... а еуфорията от умелото ви водене на колоната може бързо да се превърне в куп псувни, ако се увлечете и изпуснете следващия завой.

Накратко - F1 2020 не е само за феновете на симулацията, а ако ви изпадне за малко пари - можете и да се замислите за него.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл