hategame logo
FIFA 21 - повече от същото за поредна година без смислени подобрения
пуснато на 07 октомври 2020 от pseto
fifa 21 cover
Дори и да сте очаквали смислени подобрения от FIFA серията, то изданието за 2020 година не е онова, което да ги добави. Геймплеят става все по-нереалистичен и аркаден с всяко следващо издание, а изключително скопената и комично слаба защита може сама по себе си да ви убие удоволствието от играта.

grafika
Графиката на FIFA си остава добра, а броят анимации на футболистите се увеличава всяка година.
zvuk
Щом звука на FIFA серията се ползва и в реални мачове като фон по време на пандемия, то това е достатъчна похвала за него.
gameplay
Скриптиран и аркаден. Така накратко може да се окачестви геймплеят на FIFA 21. А като добавим ужасната защита, то има малко в него, което да ми допадне.
ocenka
Ясно е, че който си играе FIFA всяка година ще продължи да я играе. Но ако се чудите дали серията случайно е тръгнала в правилния път - то отговорът е не. Не и тази година.

fifa 21 6

Писането на ревюта за FIFA става все по-трудно с всяка изминала година. Защо? Понеже серията е дотолкова копи и пейст, че няма за какво да се хвана. Няма какво ново да кажа. И миналата година се чудех дали има смисъл да пиша ревю или ще е най-добре просто да пусна един линк към онова за FIFA 19. Сега съм на същия кръстопът. Всъщност дори в още по-голяма степен. Понеже аз не видях абсолютно никакви разлики между FIFA 20 и FIFA 21. Играта е абсолютно същата. Дотолкова, доколкото и най-малките детайли не са пипнати.

Същият геймплей, същите проблеми.

И оттук нататък не знам как да подходя. За скриптовете ли да говоря? По дяволите, вече като чета из интернет почти всеки се е съгласил, че те съществуват. Почти никой не го отрича. И то напълно нормално. Преди 5 години може би беше нещо като теория на конспирациите. "Случайност". "Ми то в реалния футбол какво ли не става". Ама вече е ясно и за слепец, че има слайдери, които се движат наляво-надясно в рамките на мач, променяйки драстично поведението на футболистите ни (без да има визуална индикация за това).

В някои мачове играчите ни се усещат така, сякаш са ги натоварили с по няколко торби цимент и са ги накарали да тичат. В други дори и най-дървените ми защитници се обръщат като Меси и Иниеста в златните им години. Числата се сменят постоянно във всеки мач. На всичко. Скорост на играчите. Точност на пасове и шутове. Дефанзивни умения.

Обичайните шитни още са си на линия. Например как след всяко изпълнение на център цялата ви защита стои и не мърда. Наблюдава в ступор как противников нападател тича край тях и не правят нищо. Разбира се всеки опикан чийзър знае това перфектно и се впуска на спринт по крилото с някой футболист в търсене на евтин гол. И нерядко успява да го отбележи.

fifa 21 5

Попаденията в 45-тата и 90-тата минута? На линия са. Ако изпълнявате корнер или изобщо ритнете някак топката към вратата в края на мач - имате почти сигурен гол. Обрати след 80-тата минута? Да, бейби. Колкото искате. Ако единият от двамата играчи води с 2 или повече гола - да внимава, защото в последните минути ще настане кошмар.

Възможност за вкарване на попадения "по система" - когато при изпълнение на свободен удар например защитниците са така подредени, че можете с един пас да се озовете сами срещу вратаря? Или от корнер при определена подредба на играчите? Разбира се, че ги има.

И е интересно, че някои от тези неща са налични в серията от шибано десетилетие! Тука не говорим за едно издания. За две. За пет. Или за осем, мамка му! Говорим за повече от 10 игри, в които тези простотии не са оправени. Пасивността на играчите след изпълнение на център, абсурдните голове в края на мача. Те стават брутално скучни, мамка му.

Да, и във FIFA 21 ще ви се случва скриптовете да ви "забраняват" да вкарвате голове. Може да сте вкарали двеста попадения с нападателите ви, излизайки сами срещу вратаря, но в определени моменти просто нищо не влиза. Няколко пъти поред. Определено тези "моменти" идват тогава, когато играта реши, че трябва да лапнете пишката, тоест да загубите. И на вашия опонент всеки удар е гол.

За пореден път числата нямат никакво шибано значение. Всички стойности, които виждате на вашите футболисти - скорост, сила, ловкост, точност на пасове и шутове - те са условни. Един път са по 50/99, друг път - 99/99. Както ѝ щукне на играта. В един мач нападателите ми се движат като комбайни. В другия си завъртат дупарата по-бързо от депутат, когато е надушал далавера.

fifa 21 3

Както обикновено обаче, макар и статистиките да се въртят, най-ефективната стратегия в играта си остава pace whoring-а. Демек да напълните отбора с играчи с по 90 скорост, добър дрибъл и ловкост. Стойност на подаванията? Точност на шута? Това са по-скоро подробности. Важното е да надбягате противника, да стигнете до малкото наказателно, пък оттам откъдето и да ритнете, все ще е гол.

Забавно е как в реалния спорт техниката и футболната интелигентност могат да компенсират липса на физически качества у дадени футболисти, имаме и легенди като Пирло, които нито са бързи, нито силни, нито отскокливи, нито експлозивни. Същевременно във FIFA 21 доминират всякакви житни бегачи, които по принцип търкат скамейките, защото в реалния футбол скоростта не вкарва голове. То и в нашата Тото А група имахме разни бързаци, дето не знаеха откъде се рита топката - и какво? Нищо не направиха.

Ако премина на Ultimate Team фронта пък едва ли има нужда да казвам, естествено, че още с премиерата на FIFA 21 за PC (която беше на първи октомври с EA Play Pro) вече имаше куп хора, които бяха налели четири и петцифрени суми в играта. Да, точно така. Не се ебавам и не преувеличавам. Часове след излизането на FIFA 21 имаше състави, пълни с Месита, Роналдовци от всякакви разфасовки - дебели, зъбати, кристианки. Легенди всякакви също. При наличните тестета за отваряне в момента и при плачевните коефициенти, човек трябва да отвори хиляди такива... шибани хиляди, за да се паднат подобни играчи.

Аз, преди да напиша това ревю по традиция си разпродадох отбора. Успях да изкарам някъде около 70 хилки злато. Купих си десетина тестета с тях, после продадох по-скъпичките нещица от тях. Реално успях да завъртя ролетката около 20 и няколко пъти като за изпроводяк. Преди това пък отворих още към 10-15 тестета - едни бонуси за това, че съм редовен клиент на FIFA, други - екстри от ултимативното издание на заглавието (което получавате в EA Play Pro). От всичко това не получих нито един футболист с рейтинг над 83, нито една звезда във футбола. Тук не говорим за легендите тип Пеле, Марадона, Еузебио, Кантона или ако щете нашият Стоичков. Говоря изобщо да ми се падне някакъв сравнително читав обикновен златен футболист. От 30-35 тестета - нищо. А само за информация - 10 тестета идват на към 25-26 лева, тоест ако трябваше да вкарвам пари трябваше да дам едно 75-80+ лева, за да остана с една кола патка в ръка.

Това го пиша просто като лирическо отклонение, за да разберете колко криминални всъщност са микроплащанията в заглавието. И колко безобразно ниски са коефициентите. Пък който иска да върти колелото на късмета.

fifa 21 1

Макар че в този ред на мисли разбирам EA и тяхната бизнес идея. Разбирам защо геймплеят е пълно говно, изцяло подчиненио на скриптовете. Разбирам защо статистиките на футболистите не означават нищо. Цялата игра е така балансирана, че огромен брой футболисти имат над 80 шут. Над 80 защита. Топ звездите имат 90 или малко над 90. Задавал съм този въпрос много пъти - каква е разликата между нападател с 90 finishing и 80? Това е само 10% повече. Какво означава това в реалния футбол? Че една звезда ще вкара 9/10 ситуации едно на едно с вратаря, а друг по-посредствен футболист - 8/10? Е, това не е огромна разлика. 80% ефективност срещу 90% ефективност. Именно и заради това мега звездите трябва да имат нещо повече. Което да те накара да ги купиш. Нещо, което не е регламентирано официално от EA.

Но изобщо ако изоставя цялата тема за числата, то цялостния геймплей бих окачествил като тики-така на Барселона и Испания в нападение и Моуриньо в защита. Дефанзивната линия почти винаги е дълбока и включва много футболисти, понеже ако е висока цялата игра се превръща в пародия - някой бърз нападател винаги намира пространство да се изстреля и да остане само срещу вратаря. А пък защитниците хем не са особено интелигентни, повечето от тях, хем трябва да прецените влизанията в краката на атакуващ игращ до последната милисекунда, иначе изпускате, те ви минават и излизат сами срещу вратаря.

Обичайни лайна като това да имате линия от четирима защитници и един атакуващ противник и това AI-то, вместо да се опитва да затвори опонента, тръгва настрани и му освобождава още място, също са налични. Така ако бъде преминат управлявания от вас играч - противникът се оказва сам срещу вратаря. Въпреки че в истинския футбол ако има един самотен нападател и трима защитници, те му скочат едновременно и ще му отнемат топката, пък ако ще да е Меси и Кр. Роналдо.

Самите атаки пак се развиват предимно с бързи, автоматични пинг-понг пасове. Дори и играчи с по 70 пас комфортно дават прекрасни топки по фланга, където поредният бързак може да покрие половината терен за нула време. Естествено във FIFA тези нещастни пасове почти винаги минават - не се иска никакво умение за тях. Дори и да имате някой бек до противниковото крило - той почти никога не успява да спре тази топка.

Оттам нататък, след няколко пинг-понг паса, с които се достига до границата на наказателното поле, където стои линия от четирима защитници (или повече), нещата са винаги еднакви. Атакуващият играч се опитва с някакви трикчета да влезе вътре и да залъже защитника да натисне някое от влизанията, което или да позволи футболистът да бъде преминат, или да донесе дузпа. Понеже куп играчи държат топката, залепена за крака си като с лепило. Месита наляво и надясно.

fifa 21 2

Защитаващият се играч обаче е наясно с това и стои със задържан jockey и се опитва да пресече линията на подаването. Така повечето финтчета не са чак толкова полезни (те са най-ефективни когато някой пробива на скорост, точно както и в реалния живот, всъщност). И тогава идва черешката на тортата - просто се пуска пас през краката на играч!

Понякога той минава, понякога не. В първия случай се случват тотално нефутболни голове, през които стена от футболисти, от която Моуриньо би се разплакал с умиление, бива пробита по най-елементарния начин. По дяволите, малко мачове ли гледахме с участието на тики-така Барселона, когато куп отбори научиха как да ги контрират? С една стена защитници пред наказателното? Е, дори и по-посредствени отбори от Испания успяваха да спечелят така. А дори Шави, Иниеста и Фабрегас не съумяваха да дадат перфектния пас, не и във всеки мач. Понеже в реалния живот топката не минава през краката на футболистите. Мамка му, дори и в квартала пак като сложиш няколко човека в една линия и пак ще имаш стабилна защита. Колкото и патрави да са те в краката, все ще избият топката.

Но топката във FIFA 21 минава. По-често през краката на защитниците, които не са в топ 100. По-рядко през звездите на футбола. Направих си труда да погледам и малко про гейминг - играе се точно по този начин (но във FIFA 20). Трикчета, трикчета и накрая опит да се пусне пас през куп от играчи, пък каквото стане. Нищо общо с реалния спорт. Някакво пълно порно.

Самата игра отново пък е подчинена на атаката, а защитата не става за нищо. Освен ако не направите хипер мега супер перфектното идеално влизане, вашият защитник изхвърча напред и към половин секунда и повече стои зашеметен, сякаш играете Captain Tsubasa. Докато нападателят го подминава спокойно. Дефанзивните движения са с малък обхват, много често се случват с някакъв лек input lag (дори и да играете с футболисти с много защита, при която шпагати и влизания за топката трябва да се случват моментално), а като за капак винаги има огромен шанс за всякакви карамболи (например влизате с шпагат, противник ви прескача, а топката бива леко подбутната настрани, с което атакуващият играч пак си я поема и продължава спокойно напред).

В резултат на всичко това го няма усещането от по-стари игри в серията, в които защита имаше, че успяваш да контрираш противник. По-скоро виждаш се въртиш като улав със задържан jockey и се надяваш на магия да пресечеш някой пас или защитникът да благоволи да посегне за топката, когато е долепен на 5 милиметра до противник.

Всичко това превръща геймплея в една огромна скука. Едни и същи атаки. Една и съща защита. Едни и същи голове.

cantona fifa 21След отваряне на тестета на стойност няколко хиляди лева може и да получите някоя легенда като Кантона... евентуално...

Може би 90% от попаденията, които видях във FIFA 21, а може и близо 100% от тях, бяха неща, които съм преживявал хиляди пъти вече. Пасчето успоредно вътре в малкото наказателно, при което вратарят стои като закован за голлинията, вместо да направи една шибана крачка напред и да легне, пресичайки го. При което футболист излиза на празна врата и вкарва. Или пък реализирането на гол 1 на 1, което се прави с леко натискане на техничния шут. Сигурен съм, че вече съм видял всички възможни вариации, по които топката може да влезе така. Хиляди, хиляди пъти.

FIFA 21 има нужда от рестарт. И дано този рестарт дойде от PES 2022. Който се обещава да е наистина next-gen. Дано отрочето на Konami да издуха извращението на EA. Защото е време за това. Време е Konami да вземе малко повече парици и да инвестира здраво в PES. За да могат феновете на футбола да получат реално заглавие, посветено на спорта. А не pay-to-win скриптираната аркада, която е FIFA в последно време. Но ако се замисля - никога EA не са можели да правят футболни игри. Какво може да очаква човек от канадци? Винаги, винаги PES е бил във водещата роля. Дори и настоящият енджин на FIFA е директна, абсолютна и безцеремонна кражба от PES-овете през 2000-ните години. Да, добре ги окрадоха. Дотолкова, доколкото първите няколко игри бяха прекрасни. И съм писал супер положителни ревюта за тях в сайта. Но когато EA трябваше сами да развиват серията, те се осраха за преден път. Деградираха я. Скриптираха я на ужас. Превърнаха я в онова, което беше FIFA през 2000-ните години. Само който е играл знае за какъв буламач иде реч. При който натискаш шута отнякъде на терена и ако скриптовете са с теб - гол. Ако не са с теб - 10 пъти сам срещу вратаря и гол няма. Същото и днес.

Да, човек може да каже, че не всичко е Ultimate Team. Само дето ако искаш да играеш в мулти трябва да чакаш безкрай време за нещо различно от FUT, понеже там хора няма. Освен това пак има скриптове и в тези режими. Просто защото те са навсякъде в играта.

fifa 21 7

Наличен е и сингъл. Дори и в рамките на Ultimate Team. В интерес на истината той е общо взето окей, на фона на цялата друга помия във FIFA 21. AI-то на компютъра като цяло е прилично, мачовете с него стават що-годе интересни. За разлика от предишни издания, в които AI-то беше яко тики-така, сега е малко по-директно и мачовете стават приятни.

Моята критика към компютъра е една (и тя е обичайната ми) - прекалено е очевидно, когато изведнъж вдигне темпото и реши да ни вкара 1-2 гола или пък го свали, позволявайки ни да отбележим. Аз предпочитам трудността да не се променя по време на мач. Да е еднаква. Ако размажем компютъра - хубаво. Ако той ни размаже - пак хубаво. Значи или трябва да се подобрим, или да намалим трудността. Но и в сингъла FIFA 21 прави същото, което и в мултито. Прекалено много контролира развоя на мачовете според някой активирал се скрипт. На мен това не ми носи особено удоволствие. Да, може би само заради принципа. Може би защото адски много ме дразнят всички скриптирани лайна.

А, да, преди финалния ми абзац се сетих, че има една голяма новост във FIFA 21. Почти щях да я изпусна. Възможността да задаваме ръчно посока, в която футболистите ни да се опитат да се освободят по време на атака. Това се случва с бързо натискане на L1 и задаване на посока (като играта избира онзи играч, който по принцип ще тръгне да тича с нормално натискане на L1). Тази новост не мисля, че добавя някаква особена дълбочина в играта. От една страна повечето хора играят с дълбоко изнесени назад защити, а от друга - ако се забавите прекалено дълго могат да ви отнемат топката. Не съм много сигурен колко често ще се ползва тази механика, поне от хората, които не са на ниво про геймър. Не мисля, че тя слага нещо ново на масата в серията. Също така атаката е последното нещо, което има нужда от още подобрения. Защитата във FIFA 21 е ужасяващо лоша, зле балансирана и неефективна. Докато тя не се подобри, тази игра няма как да я приема за нещо повече от детска аркада.

И така, финалните редове. Ако се чудите дали FIFA 21 е някаква повратна точка в серията, която да ви накара да се върнете към нея, ако сте я заебали - то отговорът е твърдо не. Ако пък миналото издание ви е допаднало, това също ще ви хареса, понеже то е почти изцяло същото. Специално ако говорим за геймплей. Хубаво, има разни козметични глупости в Ultimate Team като например сезонния прогрес или пък възможностите за персонализиране на стадиона. Но това са малки, ирелевантни детайли. Винаги е важен геймплеят.

А за него няма какво хубаво да се каже. Тотално аркаден, тотално отдалечен от реалния футбол. Е, стига децата да са щастливи и да крадат кредитните карти на родителите си, за да харчат в Ultimate Team - всичко е точно.

Коментари
LethianDream avatar
LethianDream
07 октомври 2020
Основно си цъкам Squad Battles, там си е добре балансирана играта и няма pace whore истории. Онлайн само като искам нечовешки да бъда мазохист и да ме разлепят
Излезеш ли срещу друг човек с офанзивна схема със защитници на центъра, с два паса те минават и излизат сами срещу вратаря. Трябва да играе човек някакво умряло мегазащитно 5-4-1 или 4-5-1, което не ми е на сърце. Така че офанзивно и голови шоута, нищо че повечето са в моята врата
pseto avatar
pseto
07 октомври 2020
Изкуших се да изиграя още 5-6 мача, въпреки че си продадох първоначалния отбор, пуснах си 4-4-2 като на Анчелоти, диамант в средата с две крила. Купих си най-бързите футболисти за по 1000 (и по-малко) пари, без да ми дреме за Team Chemistry и нищо. Бекове по 90, централни защитници по 80-85 скорост, всички останали пак близо 90. Тоя отбор стана два пъти по-добър от предишния ми, дето го мислех как да го балансирам, с каква тактика да играя, max chemistry, доста по-високо оценени футболисти. Взимаш най-бързите играчи и всичко приключва.

Имам чувството, че някой нереализирал се спринтьор отговаря основно за баланса във FIFA серията и за него всичко в този свят е скорост. Напомня ми на един съсед, който беше спринтьор като играехме футбол едно време - рита топката в другия край на терена и я догонва с нечовешки спринт, после тръгва да я рита към вратата и се получава някакъв шут като на момиченце и аут. Ама по логиката на FIFA щом си бърз, значи си Кр. Роналдо и си добър във всичко.

sauron93 avatar
sauron93
07 октомври 2020
По форумите гледам пишат някакви скандали е имало със ФИФА 21. Еа насърчавали деца да си купуват някакви точки и тн. Типичната схема както всяка година. Сега след месец ще излезе пач който ще направи геймплеят 100% същият като миналата игра. Те това всяка година го правят. Много ме е яд навремето като излезе ФИФА 15 колко ми беше харесала, после я направиха ФИФА 14 със пач и ме беше яд за дадените пари. За скриптове те няма как да бъдат отречени ,и пес имат скриптове ама не са толкова лоши колкото на фифата.

Нямам какво да кажа,всичко което съм си мислел за фифа сериите е написано от псето. Няма какво да се добави. Чакаме пес 22 ,ако сме живи и здрави.

pseto avatar
pseto
07 октомври 2020
Тази година дори не са си правили труда да вкарат нищо ново или да променят геймплея осезаемо. Просто е едно към едно с миналогодишния. Те дори не се опитват да залъжат някого вече, че играта няма да е pace whoring на макс.

За мен FIFA 16 в началото беше последната FIFA, която беше близо до смислен и реалистичен геймплей. Без автоматичните пинг-понг пасове, с добра защита защита, игра, в която човек внимателно трябваше да си построява атаките. После пропищяха и я върнаха в миналото серията. А оттам нататък всяка година се чудят как да я направят още по-аркадна и автоматична. То някои от приликите с Captain Tsubasa са просто стряскащи...

HighFist avatar
HighFist
07 октомври 2020
"То някои от приликите с Captain Tsubasa са просто стряскащи..."

Смятай

Peshp avatar
Peshp
08 октомври 2020
Защо въобще трябва да си играеш да пишеш ревюта за едно и също нещо всяка година (буквално). Няма да се промени положението с Fifa поредицата.
Rostik79 avatar
Rostik79
08 октомври 2020
Поредицата ФИФА винаги я свързвам с критики, че продават една и съща игра всяка година, при това критики най-вече от играещите я (то които не я играят няма как да имат мнение, де). Въпреки това същите тези хора продължават да я играят. Мисля, че е някакъв особен феномен при спортните игри, при които не толкова геймплей се търси, а просто емоционалната тръпка от футболната виртуална игра без значение какво се предлага.
HighFist avatar
HighFist
08 октомври 2020
Има хора, които играят само тази игра, тях по-мога да ги разбера, макар че не подкрепям. Също и запалянковците.

Но останалите 95% от зрелите геймъри според мен е по-добре да не си дават парите в тази престъпна схема.

За лапешорите е ясно, че действат емоционално.

LethianDream avatar
LethianDream
08 октомври 2020
Играя си я всяка година, въртя поне 1000 мача на всяка нова игра, но аз съм футболен фен от много години, а и още от Фифа 2000 съм зарибен по играта. Харесва ми, че отборите и играчите са лицензирани, геймплея си ме радва, дори UT си го играя с кеф (без да наливам пари за него). Пробвал съм да играя ПЕС-а, но много ми е странен и не ме радва, това вече е въпрос на вкус. Да, Ростик, точно емоционалната тръпка си търся, особено като правя кариера- винаги правя мениджъра си българин и най-важното е да стана национален селекционер, ако играя с играч се правя от някое село Куртово конаре с прическа от борческите години и водя национала към победи Да пожелаем успех на момчетата довечера, стискам палци и късмета да бъде с нас и някак да се доберем до Евро 2021. Там вече ще е свинщина като се набием в група с Германия, Франция и Англия
pseto avatar
pseto
08 октомври 2020
FIFA-та не е баш една и съща, в зависимост от изданията има средни до прилични до големи разлики, спрямо миналите. Някои променят геймплея за добро, други за лошо, някои неща се нърфват и т.н. Никога не съм харесвал това "FIFA е еднаква" и в много от ревютата за FIFA съм отбелязвал, че FIFA не е абсолютно еднаква, има си осезаеми разлики понякога, но ако гледаш от страни няма как да ги видиш, защото енджинът си е все същият (малко подобрен), все някакви човеченца ритат топка, те промените се усещат при управление, поведение на футболистите, ефективност в защита, в атака. Заради това и много от нещата във FIFA се обясняват трудно, примерно че защитата е неефективна. Човек сам трябва да разбере за какво става дума. И колко е нечестно да не си прецениш шпагата с 10 пиксела и това да означава да ти минат футболиста и да ти вкарат гол.

Макар че миналата FIFA и тази ми изглеждат почти 100% еднакви, което не е добре.

Иначе да, винаги го има въпросът - "Ама не може ли всичко това да се добави с пач" и отговорът е - да, разбира се, че може, само дето EA не иска по обясними причини. Хем продават микроплащания, хем и играта на пълна цена (е, за PC ти е 30 лева, тоест съвсем окей).


Иначе има нещо странно при спортните игри. Просто е навик, предполагам. И за мен също. 20, 25 години от живота ти - знаеш, че есента идва нова FIFA и нов PES. Това е като идването на рождения ти ден, Коледа или Великден, някакъв факт от живота, за който не се замисляш. Както казваш - "Ей, рожденият ми ден ли дойде вече", същото казваш и за FIFA и PES - "Време за футболните игри ли дойде вече". И всяка година се надяваш да има смислени подобрения, понякога има, понякога няма, понякога играта си е същата... не знам, явно си е някаква сачма, която си бие само спортните фенове.

@Lethian, никога не съм разбирал как не си играл PES, най-малкото през 2000-ните години, когато FIFA беше в дъното, а PES-а просто мачкаше по всички фронтове. Ся в последното десетилетие FIFA-та дръпна здраво, разбираемо е, PES-ът в последните издания далеч повече залага на реализъм и прехода от аркадата на FIFA е труден. Ама все пак.

(Аз, дори и да съм хейтел PES и възхвалявал FIFA, си оставам PES фен дълбоко в сърцето и това не може да се промени, още помня 1996/1997, когато от FIFA преминах на International Superstar Soccer Pro Deluxe... просто не можех да повярвам на очите си, не можех да повярвам, че същата конзола може да ми предложи подобно нещо. В дядото на PES-а и българския национален, Стоичков рита с левия крак, Лечков автентичен с оплешивялото си теме, Балъков, останалите... ся с менте имена, ама все тая... същевременно във FIFA всички човечета малки, еднакви, един и същи скин, еднообразни голове, омръзваше за нула време. Ама това е, първата любов ръжда не хваща.)

LethianDream avatar
LethianDream
09 октомври 2020
Още едно време ПЕС-а не ме кефеше, спомням си, че в клубчето, където играех, админът редовно въртеше сезони на ПЕС-а с Уест Хем, тогава Франки Лампард и Джо Коул играеха там, сигурно преди 20 години. А аз си цъках Фифа 2002 World Cup, в която беше важно да вкараш гол от центъра Много време мина, всяка Фифа внася нещо различно, дори новата Fifa 21 има подобрения по геймплея (извън криминалната схема UT), които се виждат - примерно за мен е много по-добре балансирана от FIFA 20 - в старата всяко влизане на шпагат беше червен картон, което си беше безумие- спомням си, че играех за някоя от купите с Нант срещу Монако и в 15та минута бях с 9 души. Мачът завърши около 65та минута, след като ми изгониха още 3ма души. Сега съдиите са много по-спокойни и не вдигат дори жълти картони за шпагати..
pseto avatar
pseto
09 октомври 2020
Знам ли, при мен в 9 от 10 нарушения съдията даваше жълт картон, мен почва да ме изненадва, когато спря да ги дава. И то при положение, че доста рядко ползвам шпагата, почти изцяло залагам на изправеното влизане. Някои от жълтите картони, дето ми вдигна съдията, в реалния футбол даже няма да са нарушения.

Но си прав за червените картони. Аз в един мач се изнервих и влязох брутално отзад на едни и вече очаквах червен картон (то си беше за червен и в реалността), но съдията ми даде само жълт. От друга страна на няколко пъти като се откъсвах сам срещу вратаря пак така ме подкосиха и мен, ама съдията пак каза - жълт.

П.С. Между другото свободните удари във FIFA 21 са наполовина дузпи, от границата на наказателното вкарах почти всички, които изпълних. При един уцелих гредата, а при още един топката влизаше, но противникът ми използваше един класически трик - сложи един защитник в ъгъла, където бих, и онзи скочи и изби топката. Не съм сигурен дали не са малко имба, но пък по-добре, отколкото някой да даде къс пас до играча на дузпата, който никой мой играч не благоволява да пресече, и той да вкара оттам.

LethianDream avatar
LethianDream
02 ноември 2020
Аз по-странна Фифа не съм играл от години, вече е тотална аркада, правя кариера с Астън Вила, играя мега офанзивно на 4-3-3 с млади момчета, но резултатите са все едно Венци Стефанов е начело на EA - то са обръщалки, резултати като 5-2, 6-3, 5-5, 5-4 са за добро утро на Legendary трудност. Но пък от друга страна тази мега офанзивна схема води до някои парадокси, като в средата на сезона съм на 12 място с голова разлика 50-60 и Оли Уоткинс има десет гола аванс пред Агуеро и другите топ стрелци във Висшата лига. Тотален смях
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл