hategame logo
Obsidian "преосмисля формата" на олдскул RPG-тата си
пуснато на 11 ноември 2019 от pseto
pillars of eternity 2.
Obsidian ще преосмисли формата на игри като Pillars of Eternity, става ясно от интервю на Джош Сойер, директор по дизайна в студиото. Той говори за слабите продажби на Pillars of Eternity 2: Deadfire, чудейки се къде компанията е сгрешила.

"Трудно е да знаеш защо продължение се е продавало по-зле от оригинала, особено и когато ревютата за него са положителни. Дали първата игра е задоволила търсенето на аудиторията на жанра и тя не се е интересувала от втората част? Дали рекламната кампания не е била достатъчно добра? Дали въпреки положителните ревюта на първата част, хората все пак не са я харесали? Или комбинация от всичко това?", пита се Сойер, отговаряйки на въпрос дали ще видим Pillars of Eternity 3.

Той добавя, че в момента Obsidian не знаят как да процедират, защото нямат представа какво е довело до провала на Pillars of Eternity 2. Сойер споделя, че би било по-лесно от някаква гледна точка, ако играта бе получила много негативни ревюта - поне тогава щеше да е ясно защо е била неуспешна.

В крайна сметка той отбелязва, че Obsidian ще преосмислят формата на своите изометрични олдскул RPG-та. Но от думите му звучат така, сякаш скоро няма да видим подобни от страна на компанията.

Последно от студиото видяхме The Outer Worlds, появил се в продажба в края на миналия месец. Играта, която е RPG шутър, подобен на Fallout 3/4, получи добри отзиви и вероятно има по-добри продажби от Pillars of Eternity 2. Което означава, че вероятно на подобни игри ще акцентират Obsidian в бъдеще.

Коментари
hyper avatar
hyper
11 ноември 2019
E wow, елементарно е - технологията напредна и 3D first/third person RPG-тата са 10х по-потапящи от изометричните, които са продукт на времето си. Добре е да се появяват от време на време, но тяхното време да са новост и "най-доброто на пазара" отдавна отмина и е естествено, че ако се пускат постоянно, ще продават все по-малко. Особено при Обсидиан, които след Ню Вегас връщането към олд скуула - поне за мен - беше стъпка назад, но ми е ясно откъм бюджети защо се е наложило. Малко все едно някой да прави шуутъри с квадратния стил на Doom 1/2 и да се пита ама защо 20 години по-късно не се продават като топъл хляб XD
Rostik79 avatar
Rostik79
11 ноември 2019
Е, да ама колко хора мрънкат как вече не ги правели игрите като едно време...
pseto avatar
pseto
12 ноември 2019
Не знам, мен поне Pathfinder: Kingmaker ме потопи много повече в атмосферата си, отколкото един The Outer Worlds. Всичко си зависи от реализацията. Перспективата си е перспектива, тя не прави добри или лоши игри сама по себе си.

А и реално в последните години заради това виждаме леко завръщане към изометричните игри и по-сериозно към 2D заглавията - ако всичко е едно и също става скучно. А пускането на игра от първо/трето лице е първото възможно нещо, което идва наум на повечето компании.

Enetor avatar
Enetor
12 ноември 2019
Или Divinity Original Sin 1 и 2. Да битките там не бяха в реално време, но може би и за това ми хареса. Толкова часове не бях прекарвал с една игра от доста години. Логиката, че играта трябва да е first или third person дори няма да я коментирам.
LethianDream avatar
LethianDream
11 ноември 2019
Аз искам още като The Outer Worlds, Обсидиан буквално погребаха жалките последни два Fallout-а с тази игра. На Fallout 4 стигнах 4-5 ниво с някакви адски клизми и мъчения, а на The Outer Worlds в момента съм 25 ниво и нарочно играя странични куестове, толкова ме кефи играта, че не искам да свършва.
lyubohar avatar
lyubohar
12 ноември 2019
F4 вкара първокласни FPS битки в жанра, които преди това бяха дървени, освен това добави нова за жанра система за строене. Дали играта ти е харесала или не няма значение (на мен ми хареса), въпросът е, че беше достатъчно смела и иновативна. Outer Worlds тепърва ще го играя подробно и се надявам да ми хареса, но въпросът ми е с какво точно надгражда над New Vegas 10г. по-късно? Едно нещо ми кажи И добрият shooting не се брои, това не е ново вече.
LethianDream avatar
LethianDream
12 ноември 2019
O, TOW e класа над F4 - и като герои, и като спътници, и като история- диалози,влияние на решенията ти, включително странични и companion куестове (поне за мен). И преди казах кое ме дразнеше най-много в F4- нацепваш се като куче в някоя зона, където ти виждат сметката. Това го има и в TWO- но не в началото, а в средата на играта. И е много по-лесно да си намериш грешките, да седнеш на workbench-a и да си оправиш въоръжението. Това ти дава шанса играта да се "отвори" за теб, а не като в F4 да се чудиш накъде да тръгнеш.
lyubohar avatar
lyubohar
12 ноември 2019
Влиянието на решенията го видях, същите комбат/persuade/lie варианти отпреди 10 години. Същият хумор. Нищо ново. Нямам нищо против като цяло, NV ми е една от любимите игри, така че ще я изиграя пак и в този й вид Но в крайна сметка нека сме честни - OW е повече от същото. Този път ще им се размине, но още една предъвкана версия на същото - едва ли. F4, с всичките си проблеми, не беше "повече от същото". Yahtzee доста добре описва някои от нещата, които и аз усетих интуитивно, но не мога да обясня толкова добре https://www.escapistmagazine.com/v2/the-outer-worlds-zero-punctuation/
pseto avatar
pseto
12 ноември 2019
За мен и едната, и другата игра си има своите плюсове. Историята във Fallout 4 не беше впечатляваща (най-меко казано) и доста придружители и персонажи като цяло издишаха здраво. Определено The Outer Limits е по-добър, плюс качеството на сценария като цяло. И куестовете са по-интересно направени.

От друга страна пуцалката и геймплея като цяло ми допадат повече на Fallout 4. Стрелбата е прекалено стерилна в The Outer Limits, оръжията са малко, почти всички виждаш в началото и после просто отключваш онези с по-високо ниво. При предметите няма някаква тръпка, че ще намериш нещо яко като разбиеш поредната стая, почти винаги има яко джънк - муниции и разни други глупости и толкоз. Геймплеят като цяло на The Outer Limits ми се струва солидно средняшки. Върши работа, но само толкоз.

То и това е търсено като ефект, мисля, по-скоро приятна лековата игра, ама за мен не издухва Fallout 4 по всички фронтове. А дори не съм фен на Fallout 4.

LethianDream avatar
LethianDream
12 ноември 2019
Аз винаги съм бил повече фен на историята, затова и така ме погълна TOW. Може би Любо сравнява с Диско Елизиум и затова така подценява силата на TOW. Но като сравнение с F4, Псето много точно коментира и съм напълно съгласен с него. А и винаги ме е кефило повече такъв тип отношение към живота- веселяшко, с чувство за хумор и готини герои (TWO), а не толкова мрачният свят на Fallout. Пак казвам, дотук TOW ми е основен фаворит за игра на годината.
lyubohar avatar
lyubohar
12 ноември 2019
Да, това че я поиграх след Disco-то се отрази наистина, затова я спрях и я оставих за по-натам. Просто се хванах за сравнението с F4, което според мен не е много честно. Освен всичко останало, очакванията и хайпът около F4 бяха огромни, затова и много хора се почувстваха разочаровани, а играта всъщност си беше доста добра. Ако тази игра се казваше Fallout: Outer Worlds щеше да има поне с 30% по-ниски оценки Иначе аз се кефя много повече на post-apocalyptic сетинг, така че и от тая гледна точка винаги ще предпочета Фолаут среда.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл