hategame logo
Водещи кадри напускат BioWare
пуснато на 04 декември 2020 от pseto
bioware
Двама водещи кадри напуснаха BioWare. Става дума за Кейси Хъдсън, ръководителят на компанията, а също и Майк Дара, който е едно от големите имена зад Dragon Age серията.

Хъдсън прекарва над 2 десетилетия в BioWare. Той постъпва в компанията през далечната 1998 година и е работил над MDK, Baldur's Gate II, Knights of the Old Republic, Jade Empire и оригиналната Mass Effect трилогия.

Що се отнася до Дара, той е изпълнителен продуцент на трите досегашни Dragon Age игри. Вероятно той е заемал същата позиция и в четвъртата част, която се подготвя в момента.

И естествено големият въпрос е - защо двамата напускат? От самите тях не научаваме нищо интересно. В типични корпоративни съобщения те благодарят за всичко на BioWare и EA, споделяйки, че решението им да напуснат е било много трудно. Не се намеква нищо за проблеми в отношенията с Electronic Arts.

Рядко обаче имаме раздели в гейминга, които са с лоши чувства. Така не можем да знаем какви са реалните причини за напусканията на Хъдсън и Дара. Може би се готвят съкращения или спиране на проекти в BioWare? Двамата са имали разногласия с мениджмънта? Или пък са решили да основат своя компания?

Коментари
Veluvian avatar
Veluvian
05 декември 2020
Оттам май напускат обикновено когато точно предстои някой нов проект, особено нов ME. Последно с Андромеда пак така напускаха знакови кадри от Био...
pseto avatar
pseto
05 декември 2020
Между другото май по-късно тази седмица или следващата (когато се пада The Game Awards) ще показват Dragon Age-а следващия.

Слочаеност? Но наистина интересна тенденция и ми е чудно защо. Толкова ли не са доволни от вида на игрите, че напускат?

The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
05 декември 2020
За Кейси съм със смесени чувства. От една страна той създаде любимата ми трилогия,от друга беше отговорен за провала с края. Щом напуска веднага след обявяването на новата Мас Ефект игра,100% съм сигурен,че е нещо свързано с това.
pseto avatar
pseto
05 декември 2020
pseto avatar
pseto
05 декември 2020
Явно нещо не са доволни с посоката, в която са ги насочили EA. Иначе... аз не знам доколко мога да виня самите шефове на една дъщерна компания, те правят онова, което им кажат разпространителите. Ако не си доволен - напускаш. Е, на Хъдсън му отне дълго време, ама предполагам, че като си прекарал толкова години в една и съща компания не е лесно да си биеш шута.

Не бих се изненадал обаче, ако се готвят и съкращения. Обикновено преди такива някои шефове напускат. Което пак си е логично, де, не искат да са "съучастници" един вид.

The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
05 декември 2020
Както казваше един приятел,каквото и лошо да става в гейминга,винаги обвинявай ЕА(разбира се можем да добавим и още някои и други разработчици) Кейси все пак е от старите хора в BioWare и аз се чудя как издържа толкова време под шапката на EA,виждайки как се бълват скапани игри.Явно на човека му е писнало и както казваш,кой знае какви нареждания са му дали относно новия МЕ отгоре.Разбира се варианта с уволненията също е много вероятен.
Veluvian avatar
Veluvian
07 декември 2020
Дискусионен въпрос. През октомври когато постнах във форума едно интервю (първа част от него) със Шинджи Миками, той в прав текст разказа какви са стандартните разногласия между един режисьор/главен гейм дизайнер и един продуцент/издател и че той самият е бил и от двете страни.
Не че можем да четем в детайли корпоративните намерения на големите риби, но имам усещането, че ЕА разчитат на количество игри. Активижън не са много по различни.

От друга страна Witcher III може би беше комерсиален успех и най вероятно и Cyberpunk 2077 ще бъде такъв, ако предположим че се получи читава игра. Но дори и това едва ли би представлява модел за финансов успех като чиста печалба и влияние за ЕА от тяхната перспектива, защото CDProject като дизайнери и издатели реално изкарват игра на 5 години. Докато ЕА наистина даже не са на собствен кяр да разчитат на студиа, които да правят игра веднъж на 5 години, а трябва ежегодно да се бълват по десетина продукта, а дори и пет от тях да не стават, голяма работа. Аз не мога да се сетя за примери за нещо ново и интересно, което да е оказало някакво влияние на гейминга или поне нещо малко оригинално. Та най - оригиналното нещо, което видях от много време на сам беше последния Стар Варс от миналата година, която като добър дебют очакваме да бъде осран както всичко друго. Всъщност май няма значение качеството, но количеството е текущо, защото хората купуват и това е.
Разбира се, ако някое дизайнерско студио би искало играта им да достигне до повече хора, значи ли че ще бъде по успешна? Чудя се ако Activition не издаваха Sekiro като изключение, а Bandai Nanco както с повечето игри на From Software, то щеше ли да стане Game of the Year за 2019та пак?

pseto avatar
pseto
07 декември 2020
Според мен EA биха дали мило и драго да имат The Witcher 3 и Cyberpunk 2077 (ако приемем, че е добър) в портфолиото си. Чисто финансовите им успехи мисля, че са достатъчно солидни, въпреки че излизат на всеки 5 години тези игри. Смисъл двата Titanfall-а бас държа, че не са надскочили печалбите на третия Вещер. Ама EA си подкрепя студиото, даже го купи. Последните две NFS-та, които бяха разработвани общо 4 или повече години, също едва ли имат по-високи печалби от The Witcher 3. А пък Cyberpunk 2077 се оформя като потенциален тотален касов хит.

Не че EA и Activision не искат подобни игри, просто когато те придобият някое студио го задушават, най-вече с крайни срокове и принуждаване да комерсиализира всичко. Това е инстинкт за подобни корпорации. Като един вълк - колкото и да го тренираш, в един момент инстинктът винаги ще надделее. EA и Activision може и да осъзнават, че не правят правилното нещо, но не могат да се спрат.

Иначе Sekiro щеше да си е GOTY претендент, който и да беше разпространител. Просто защото са оставили From да си вършат работата. Ама и From не са вътрешно студио... реално Respawn мисля добре се справиха, като бяха външна компания за EA, особено с Titanfall 2, тъй че все пак има изключения. Не съм сигурен дали и Jedi: Fallen Order не го издадоха като независими, преди да ги купят.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл