hategame logo
Игрите на 2020 година - как ще стартира новото десетилетие?
пуснато на 13 януари 2020 от pseto
cyberpunk lastofus
2020 година настъпи. А с нея и началото на новото десетилетие. За мнозина от нас обаче това не е чак толкова важно, защото пред нас виси един солиден въпрос - какво ще ни предложи 2020-а откъм игри? Традиционно за сайта идва време и за материала, в който ще се направи обзор на предстоящата ни година.

При която има едно доста интересно нещо - игрите с точна дата на премиера са сравнително малко. Само половин година от гейм календара за 2020-а е ясна, а остатъкът е общо взето обвит в мистерия. А още по-любопитното е, че през есента ни очакват премиерите и на Xbox Series X, и на PlayStation 5. С други думи и Micrsoft, и Sony несъмнено имат множество аса в ръкава си... но засега предпочитат да не ни показват своите карти.

Поради което ни остава едно нещо - да се концентрираме върху онова, което вече е обявено. Като няма как да не започнем с големите игри. Претендентите за GOTY 2020. А те несъмнено са Cyberpunk 2077 и The Last of Us II.

cyberpunk 2077

Новото творение на CD Projekt Red очакваме от години. А датата на премиера наближава с пълна сила - 16 април. Тогава Cyberpunk 2077 ще е наличен за всички с PC-та, PlayStation 4 или Xbox One конзоли. А очакванията тук са меко казано големи, особено и след много успешния The Witcher 3.

the last of us 2 1

Месец и половина по-късно пък ни очаква другото заглавие с голям шанс да стане игра на годината - The Last of Us II. Предходната част беше една от добре продаващите се ексклузивни игри изобщо и само заради нея мнозина се сдобиха с PlayStation 3 (и по-късно PlayStation 4, когато се появи ремастъра). В двойката историята на Джоел и Ели ще бъде продължена... но дали Naughty Dog са способни да нивото от миналата част? Ще разберем на 29 май.

Оттук нататък мога да премина и към останалите по-интересни AAA игри, които ни очакват тази година.

doom eternal gameplay

Doom Eternal, който трябваше да се появи през есента на 2019-а, има дата на премиера през март. Или по-конкретно - 20 число от месеца. Платформите са PC, Xbox One и PS4, като очакванията са да видим все същият бърз, кървав олдскул геймплей, но тук ще имаме и мулти.

half-life alyx

Отново през март - макар и да не е обявено точно кога - ще видим и Half-Life: Alyx. След епохалното чакане за Half-Life 3 играта така и не бе обявена на Valve. Вместо това вселената на култовия им франчайз ще бъде пренесена във виртуалната реалност. Дали експериментът ще е успешен ще научим в началото на пролетта.

nioh 2

Пак през март ни очаква и Nioh 2. Souls-оподобната игра успя да се сдобие с прилична фенска база и несъмнено двойката ще бъде очаквана. Заглавието обаче ще е налично единствено за притежателите на PlayStation 4. Естествено играта не е за онези, които не си падат по високата трудност - както сме уточнили многократно Souls игрите далеч не са за всички.

dying light 2

По някое време в периода април-юни очакваме и Dying Light 2. Първата част на зомби играта със солиден паркур елемент беше страхотна, а разработчиците Techland определено не бързат в продължението. Можем само да се надяваме това да означава напълно изпипана игра - а от геймплея, който видяхме миналата година за нея нямаме особени причини да смятаме, че поляците ще стъпят накриво. Платформите за играта са обичайното трио PC, PS4, Xbox One.

ghost of tsushima

Друго любопитно заглавие, което прикова интереса на мнозина е Ghost of Tsushima. Играта ще ни върне в 13 век по време на Първата монголска инвазия в Япония. Ние ще поемем контрола над самурай, който ще трябва да отблъсне натрапниците. Заглавието ще е поредният PlayStation 4 ексклузив, като го очакваме в периода април-септември на 2020-а.

watch dogs legion 1

В края на годината се очаква и Watch Dogs: Legion. Играта на Ubisoft има сериозни амбиции, поставяйки ни в обувките не на няколко, а на десетки и дори стотици различни персонажи. Вероятно за да бъде реализирана играта на ниво тя бе отложена. Първоначално я очаквахме през февруари тази година, но премиерата бе забавена до нейния край. Кога точно - предстои да научим. Традиционно за Ubisoft ни очаква пълна мултиплатформена премиера... може би и за Xbox Series X/PlayStation 5?

halo infinite

В края на годината ни очаква и поредната Halo игра - Infinite. Засега не знаем особено много за нея, освен че ще имаме "много по-човешка" основна сюжетна линия. Шутърът отново ще включва Master Chief в центъра на историята, като ще го видим за Xbox One, Xbox Series X и PC.

marvel's avengers

Сред по-големите и интересно изглеждащи проекти е и Marvel's Avengers на Square Enix. Играта има дата на премиера - 15 май тази година, като платформите са PC, PS4 и Xbox One. Названието ѝ вероятно е многозначително - ние ще поемем контрола над много от Отмъстителите, с които ще трябва да се преборим с поредната нова и неизвестна заплаха и за тях, и за бъдещето на целия свят.

hellblade 2

А когато говорим за заглавия, които си струва да се отбележат - то няма как да се пропусне и Hellblade: Senua's Sacrifice 2. Първата част, появила се през 2017 година, се превърна в хит и получи отлични оценки. Продължението бе само въпрос на време - а по някое време тази година то ще се появи на пазара. Заедно с това разработчиците Ninja Theory бяха придобити от Microsoft, което означава, че не би трябвало да имат каквито и да е финансови проблеми за реализирането на играта. Заглавието ще е налично за PC и Xbox Series X.

И оттук нататък може би ще продължа в абсолютно произволен ред с остатъка от игрите, които съм си набелязал за 2020 година.

warcraft 3 reforged

Warcraft III: Reforged. Преработената версия на култовата стратегия в реално време ни очаква на 28 януари единствено за PC. Заглавието изглежда повече от добре в новата си кожа, като ще видим не само пълната кампания, но ще можем да се впуснем и в мултито... както едно време.

yakuza.

След броени дни ни очаква и Yakuza: Like a Dragon - PlayStation 4 ексклузив, който е своеобразно ново начало за серията. Освен различен главен герой ще имаме и смяна в жанра, който ще направи завой към тактическото RPG. На 16 януари ще научим дали новата визия за серията ще е успешна или не.

the walking dead saints sinners

Интересно е, че ни очаква и нов The Walking Dead този месец - с подназвание Saints and Sinners. Става дума за зомби игра от първо лице, в която ще можем да се справяме брутално със зомбита и с различни меле оръжия, и с огнестрелни такива. Играта е опит на Skybound - компанията, отговорна и за комиксите, дали живот на популярния франчайз - да навлезе в гейминга. На 23 януари ще видим какъв ще е крайният резултат.

wasteland 3.

Любителите на олдскул RPG-то пък вероятно биха очаквали с нетърпение Wasteland 3. Датата на премиера е 19 май, а платформите - PC, PS4 и Xbox One. Това ще е първата игра на inXile, откакто ги купи Microsoft, макар че интересно неин разпространител ще е Deep Silver (несъмнено с оглед на сключена преди това сделка). Също както преди и в Wasteland 3 ще видим постапокалиптична атмосфера, този път в заснежените планини на Колорадо, САЩ.

gears tactics

Докато сме на фаза тактически игри - какъвто ще бъде и Wasteland 3 - можем да споменем и още две заглавия. Първото от които Gears Tactics. То също има дата на премиера - 28 април, като ще ни позволи да изживеем вселената на Gears of War по съвсем различен начин - чрез тактическа, подобна на XCOM игра. Платформите тук са PC и Xbox One.

desperados 3 debut trailer

Друга тактическа игра, която може и да се окаже интересна, е Desperados 3. Това е поредният франчайз, който THQ Nordic вади от прашасалите мазета на гейминга. Предишната игра в серията видяхме през 2006-а. Тройката изглежда ще гони класическата атмосфера - ще имаме тактически битки в уестърн обстановка. Няма как да се мине и без ролев елемент, разбира се. Очакваната премиера е в неопределен момент след април тази година.

godfall game.

За да сменя малко темпото ще спомена Godfall. Играта беше обявена съвсем наскоро, като представлява повече от лъскав луут шутър, разпространяван от Gearbox. Играта ще е частичен конзолен ексклузив - ще е налична само за PlayStation 5, а освен това и PC. Датата на премиера очевидно ще е някъде през есента, когато очакваме и PS5. Вероятно ноември.

outriders

Друга игра, която може и да се окаже интересна е Outriders. Тя е дело на People Can Fly - студио, което е способно на големи неща, но в последните години е някак в периферията на гейминга. В Outriders ще можем да изследваме нови извънземни светове, като заглавието чакаме някъде между април-септември тази година. Платформите са обичайното трио PC, PS4, Xbox One.

the settlers 2020

2020-а ще ознаменува и завръщането на The Settlers серията. Поредното издание от нея няма да има нито номерче, нито пък подназвание - показвайки, че говорим за ново начало. The Settlers цели да привлече както класическите фенове, така и да "докара серията до настоящите визуални и геймплей стандарти". Второто може да звучи малко притеснително, понеже е лесно да се разчете като "опростяване". Но от друга страна нивото на микромениджмънт във франчайза понякога можеше да ни смачка, така че малко... "модернизиране"... може да дойде добре.

little nightmares 2

2020-a ще ни предложи и Little Nightmares 2. Хорър играта с нестандартен визуален стил на Bandai Namco получи добри отзиви, което гарантира и нейното продължение. То ще се появи в неопределен момент от годината за PC, PS4, Xbox One и Switch.

last hope

На хорър фронта се очаква и The Dark Pictures Anthology: Last Hope. Става дума за поредна кинематична игра от създателите на Until Dawn. Вече видяхме едно заглавие от антологията - Man of Medan, което бе като цяло добре прието. Last Hope обаче няма да е свързан по никакъв начин с него, като ще включва различен набор персонажи и събития. Платформите са PC, PS4, Xbox One.

resident evil 3

И докато сме отворили темата - Resident Evil 3. На 3 април ще се появи пълен римейк на играта. Capcom определено имат солиден успех с предлагането на модернизирани версии на заглавия от популярния си франчайз, като точно преди година видяхме Resident Evil 2 HD, превърнал се в хит както откъм отзиви, така и откъм продажби. Естествено бе въпрос на време и тройката да бъде ремастерирана напълно. И тук всички с PC-та и конзоли Xbox One и PS4 ще могат да разцъкат преработената версия.

vampire bloodlines 2

Говорейки за големи завръщания, тази година ще видим и Vampire: The Masquarade - Bloodlines 2. Продължението на една игра, появила се преди цяла вечност - през 2004-а, все още няма солидна дата на премиера. В момента разработчиците Hardsuit са се заели с довършването на заглавието, опитвайки се да не допуснат основната грешка на първата част - тя се появи полуготова в продажба. Така е възможно да минат месеци, а може дори и играта да бъде отложена до 2021-а. Все пак ако дебютира тази година заглавието ще е налично за PC, PS4 и Xbox One.

twin mirror 2

През 2020-а ни очакват също така не една, но две игри на Dontnod - талантливото френско студио, отговорно за Life is Strange и Remember Me, което обаче скоро направи прилична стъпка накриво с Vampyr. Тази година обаче компанията ще залага на сюжета.

Twin Mirror ще ни предложи историята на журналиста Сам, който се завръща в своя роден град и започва да изследва куп мистериозни събития. Заглавието е своеобразен модерен куест, като акцентът ще е на диалози и разкриване на околната среда и едва ли ще има каквато и да е бойна система.

dontnod

Tell Me Why няма да е много по-различен откъм идея. Тук обаче имаме двама герои - близначките Алисън и Тайлър (втората от която сменила пола си от женски на мъжки). Те също ще изследват спомени от тежкото си детство, като интересното е, че версиите на близнаците са различни. Ние ще трябва да решим на кого да повярваме, което ще повлияе и на завършека на играта.

rainbow six quarantine

И така, списъкът ми игри силно намаля. Останаха ми само няколко - една от които Rainbow Six Quarantine. За тактическата игра на Ubisoft не се знае почти нищичко. Видяхме само един кратък трейлър и това горе-долу е всичко известно. Все пак има шанс да видим играта тази година за PC, PS4 и Xbox One.

psychonauts 2 delayed

Тази година след куп отлагания трябва да ознаменува и премиерата на Psychonauts 2. Кампанията за обществено набиране на средства приключи преди 5 години. След няколко забавяния разработчиците Double Fine бяха придобити от Microsoft, като с това финансовите им несгоди приключиха. Така тази година - неизвестно кога засега - платформърът ще може да се появи на пазара за PC, PS4 и Xbox One.

ori and the will

Една от отложените от миналата година игри - Ori and the Will of the Wisps, ще видим на 11 март за PC и Xbox One. 2D платформърът е част от успешната Ori серия, като можем да очакваме и тук продажби и отзиви да са на ниво. Любопитно е да отбележим, че след премиерата на играта разработчиците Moon Studios ще се насочат с пълна сила към съвсем различен жанр - екшън RPG-то.

total war saga troy

И тук мога да приключа с една стратегия - A Total War Saga: Troy. Това ще е една от по-малките Total War игри, които Creative Assembly обяви преди няколко години. Тези заглавия обаче далеч не са доене на серията, ами по-скоро целта е да се експериментира с нови механики, които след това да бъдат интегрирани в пълните игри от франчайза. Така A Total War Saga: Troy може да е достатъчно интересен за нас.

Това горе-долу е 2020 година. Поне от обявеното досега. Можем да сме сигурни обаче, че нещата ще се променят и че новите премиери ще се увеличават, особено когато се наближи излизането на пазара на Xbox Series X и PlayStation 5.

Коментари
Rostik79 avatar
Rostik79
13 януари 2020
Интересни заглавия тази година.
Голяма част от игрите са римейци и продължения. Нормално с оглед натрупания гейм-фонд.
Може да се споменат и две за мен любопитни заглавия:
Biomutant и Witchfire. Нямат обявени дати, само за пуснати, че ще са 2020-та.
nightwarrior avatar
nightwarrior
13 януари 2020
Biomutant чакам да го видя и аз. Любопитна ми се струва.

Чакам и Gods & Monsters. Оставя ми Breath of the Wild вайб, ще ми се да има такава игра и друго освен Нинтендо, но имам едно на ум, щото е ново IP на Ubisoft все пак...

pseto avatar
pseto
13 януари 2020
Дам, Biomutant определено трябва да го добавя в статията. Съвсем забравих за него, а и уж го отложиха точно до тази година. Имам някакви прилични надежди за него, освен всичко друго.

Ама нещо годината ми се струва по-празничка от миналата, особено и при положение, че ще има отложени неща за 2021-вa със сигурност. Мисля, че тепърва ще се обявяват разни неща. За новите конзоли особено.

Rostik79 avatar
Rostik79
13 януари 2020
При старта на новото поколение със сигурност ще излязат няколко необявени засега заглавия. Личните ми надежди са за Horizon Zero Down 2, макар че засега нямам намерение да вземам конзола тази година и не ме топли.
LethianDream avatar
LethianDream
13 януари 2020
За да не правя нова тема, както всяка година, ще си сложа трите типа игри:

Задължителните (преордър или ден 1) - The Last Of Us II, Cyberpunk 2077

Интересните (които ще играя със сигурност през годината в даден момент) - Dying Light II, Gear Tactics, Outriders, VM: Bloodlines II, The Dark Pictures: Last Hope, Twin Mirror, Tell Me Why

Очаквани епохални провали - новият Doom Eternal, ново CoD, новата игра на Skybound за зомбита.

От игрите, които не си споменал лично аз чакам римейка на System Shock, както и Journey to the Savage Planet.

toti avatar
toti
14 януари 2020
Даaaaa и мойте игри са CP 2077 и TLOU 2...само дано да няма някакви отлагания в последният момент
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
13 януари 2020
Мисля,че Elden Ring,ще излезе по някое време през 2020,така че още един пропуск.
nightwarrior avatar
nightwarrior
14 януари 2020
Мен ме съмнява, не сме видяли нищо освен един консепт трейлър, ама и не знаем откога реално се разработва. Дано греша де, нямам търпение за игра на Фром. Четох някъде, че ще покажат повече на Taipei Game Show което е в началото на другия месец.
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
14 януари 2020
Аз четох в един сайт(не си спомням кой точно беше),че са я започнали веднага след последното ДС3 DLC,демек The Ringed City и целта им била да я пуснат някъде юни 2020. Това разбира се са само слухове от хора,които са по-навътре с работите на ФРОМ.На мен също не ми изглежда много правдоподобно, имайки предвид,че още нищо не сме видели. Само някакъв трейлър. Аз лично се надявам да я пуснат тази година. Едва ли има соулс маниак,който да не се.
nightwarrior avatar
nightwarrior
14 януари 2020
Ако вярно видим нещо повече в началото на февруари, не е невъзможно да се пръкне лятото. Ще видим какво ще избухват, макар че и към края на годината няма да им се разсърдя, вярно че тепърва ще се разкриват игри, ама засега есенно-зимния сезон на 2020 е много рехав.
pseto avatar
pseto
14 януари 2020
За Elden Ring-а не помня да съм хващал някаква официална информация за 2020-а. По-скоро това е надеждата. Наистина тук-таме From се справят бързо с игрите, ама по-скоро 2021 ми звучи по-резонно. Ще видим в Тайван какво ще обявяват (и дали ще дадат някакъв прозорец).
Skygleam avatar
Skygleam
14 януари 2020
На мен пък освен Cyberpunk 2077 и The last of us 2, ми е интересно дали ще излезе новия Assassin's creed: Vikings или както му е подзаглавието. Вече доста неща лийкнаха за него и предполагам ще могат да го изтипосат края на годината за новото поколение конзоли.

EDIT: Официалното заглавие е Assassin's creed: Ragnarok

pseto avatar
pseto
14 януари 2020
Дам, и това също. Би трябвало да го пуснат тази година, ама пък Ubisoft пак казаха, че нарушават ежегодния цикъл, ама дали това значи едни път на две години... не е ясно.
rosniak avatar
rosniak
14 януари 2020
Avengers е забавен до Септември! По-добре отколкото dumster fire-a дет беше Anthem!
rosniak avatar
rosniak
16 януари 2020
Cyberpunk 2077 забавен до 17.09.2020!
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл