hategame logo
Игрите на 2021-а или какво да очакваме в гейминга до края на годината
пуснато на 07 февруари 2021 от pseto
2021 games 1
Тази статия оптимално трябваше да излезе някъде преди един месец - след началото на новата 2021 година. За съжаление позакъснях с нея - но това не беше задължително лошо. Защо ли? Понеже вече имахме първите 6-7 отлагания на игри само през януари. Които щяха да попаднат в тази статия по един или друг начин.

И така, кои са по-любопитните игри, които очакваме през годината? В интерес на истината списъкът към момента е сравнително къс. В последните години разпространителите се опитват все по-малко и по-малко да се ангажират с конкретни прозорци на премиера, дори и обширни такива като цяла година. Та ето какво горе-долу е обявено към момента.

Нека започна с няколкото интересни конзолни ексклузива. Макар и PS5 да излезе миналата есен, то все още нямаме особена мотивация да се сдобием с платформата. Но такава ще има скоро.

horizon 2 forbidden west

Първо, Horizon: Forbidden West. Играта очакваме във втората половина на годината, като ще е продължение на много силния Horizon: Zero Dawn. Редно е да посоча, че играта ще е налична и за PS4, освен PlayStation 5.

god of war ragnarok

След това имаме God of War: Ragnarok. Засега играта е обявена единствено за PS5, макар че това може и да се промени. Прозорецът за премиера е обширен - цялата 2021-а, но несъмнено това ще е едно от заглавията, които да накара геймърите да мигрират към PlayStation 5.

gran turismo 7

Тази година очакваме и поредно издание на Gran Turismo серията - седмо пълно такова. Което не може да е изненада - щом имаме нов PlayStation е сигурно, че няма да се мине дълго, преди да видим издание от рейсинг франчайза. Gran Turismo 7 има обширен прозорец на премиера от цялата 2021-а и е обявен само за PS5.

halo infinite

И Microsoft ще пусне издание на един от марковите си франчайзи през годината - Halo Infinite. Заглавието трябваше да излезе миналата година, но получи значителни критики заради външния си вид. Разработчиците 343 Industries се съгласиха с тях и отложиха играта, за да бъде довършена. Halo Infinite се очаква през втората половина на годината.

Оттам нататък минаваме към мултиплатформените игри, които имат дата на премиера.

little nightmares 2

Little Nightmares II е играта, която очакваме най-скоро - само след 4 дни на 11 февруари. Заглавието е хорър платформър, отличаващ се с нестандартния си визуален стил. Играта ще е налична за пълен набор платформи - включващ PC, Switch, настоящото и предходно поколение на Xbox и PlayStation.

persona 5 strikers

По-късно през февруари ще видим и Persona 5 Strikers - поне на запад. Играта излезе точно преди година в Япония. За какво става дума ли? За разлика от Persona франчайза, който е походов, Strikers ще е екшън ролева игра с масови битки, включващи десетки и стотици противници едновременно. Така ако сте фенове на действието - заглавието може да вид допадне. Датата на премиера е 23 февруари, а платформите - PC, Switch и PS4.

biomutant 4

Една от най-интересните игри, обявени засега през годината, несъмнено е Biomutant. Играта чакаме на 25 май за PC, PS4 и Xbox One. Заглавието, окачествявано като постапокалиптична кунг фу приказка, ни дава възможност да поемем контрола над куп антропоморфни животни. Самата игра е екшън с меле битки и пуцалка.

outriders 1

В същата категория влиза общо взето и Outriders - говорим без животните, разбира се. Играта на People Can Fly очакваме на 1 април, като основните нейни вдъхновения са Destiny и Gears of War. На разположение ще имаме куп герои с всякакви специални умения - едни залагащи на меле битките, а други на стрелбата. Ще имаме и луут система, но по-големият въпрос е - дали играта ще се отличава достатъчно или ще влезе в категорията на обикновените клонинги?

monster hunter rise

На фронта на Switch очакваме Monster Hunter Rise на 26 март. Заглавието е едно от най-очакваните външни заглавия за конзолата на Nintendo, като времето му за премиера почти настъпи.

deathloop 2

Ако преминем към големите разпространители, очакваме две игри от Bethesda. Deathloop - дело на студиото Arkane - има дата на премиера от 21 май за PC и PS5. Заглавието ще предложи нестандартен геймплей изцяло в духа на френското студио.

ghostwire tokyo

Ghostwire: Tokyo пък е дело на Tango Gameworks, които познаваме с The Evil Within. Този път не говорим за хорър, ами научнофантастично екшън-приключение, при което повечето от жителите на Токио мистериозно изчезват, а също така в града се появяват мистериозни духове. Заглавието чакаме през октомври за PC и PS5.

far cry 6 2

Що се отнася до Ubisoft, от тях също чакаме две игри - и интересно, нито една от тях не се казва Assassin's Creed. Поредното издание във Far Cry серията - шестото пълно, трябва да излезе по някое време през 2021-а за PC, настоящото и предходно поколение на PlayStation и Xbox (плюс Amazon Luna и Google Stadia). Играта първоначално се очакваше през февруари, но беше забавена с неопределено време, за да бъде завършена.

rainbow six quarantine

Освен това очакваме и Tom Clancy's Rainbow Six Qurantine - отборна кооперативна игра, от която засега сме видели прекалено, прекалено малко. Тя най-вероятно ще излезе през 2021-а, но може и да се забави до началото на идната година. Особено пък ако не видим нищо ново откъм геймплей в следващите месеци.

riders republic

От Ubisoft ще видим - ако не се случи отлагане - и две аркадни игри, посветени на екстремните спортове. Rider's Republic е своеобразен наследник на Steep, а пък Roller Champions ще ни направи част от спорта ролер дерби - нещо, повече популярно в САЩ, отколкото в България. И двете игри се очакват за PC, настоящото и предходно поколение на PlayStation и Xbox.

resident evil village

Отново през май очакваме Resident Evil Village. Новата игра в серията ще е налична за PC, настоящото и предходно конзолно поколение на PlayStation и Xbox.

returnal 2

На 30 април очакваме и още един ексклузив за PS5 (който забравих да спомена по-горе) - Returnal. Става дума за шутър от трето лице с roguelike елементи и мотиви на психологически хорър. Играта определено се отличава с нестандартната си атмосфера, но ще е интересно да видим и дали ще е успешна. Returnal е обявен само за PS5.

gotham knights

В списъка на що-годе големите игри попадат още две заглавия. Първото е Gotham Knights. Прозорецът на премиера е обширен - цялата 2021-а, като платформите са пълен набор - PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X. Играта е дело на WB Games Montreal, които познаваме с Batman: Arkham Origins. Играта ще залага на кооперативния геймплей и на разнообразните си откъм стил на игра четири супергероя.

new world amazon

Скоро трябва да излезе и New World - MMO-то на Amazon има прозорец на излизане от "ранната" 2021 година. Играта ще е първият наистина сериозен продукт на интернет гиганта, а ако се провали е съвсем възможно да накара Amazon да се откаже от гейм амбициите си.

Оттам нататък продължавам малко фрийстайл - не че и цялата статия не става супер хаотична.

back 4 blood

Back 4 Blood e новата игра на Turtle Rock - студиото, което познаваме най-вече с Left 4 Dead (които пуснаха и не толкова успешния Evolve). Датата на излизане е 22 юни, а платформите - пълният набор от PC и конзоли (с изключение на Switch).

vampire bloodlines 2

Vampire: The Masquarade - Bloodlines 2 се очаква по-късно тази година. По план очаквахме вампирската игра през 2020-а, но тя бе забавена. Куп напускания на водещи кадри повдигат въпроси относно това дали няма проблеми в разработката. Платформите са PC, PS4, PS5, Xbox One и Xbox Series X/S.

dark alliance

Dungeons and Dragons: Dark Alliance е екшън ролева игра от трето лице, представена през 2019 година. Тя трябва да излезе по някое време през 2021-а зa PC, Switch, PS4 и Xbox One, като ще е с кооперативен привкус. Някои хора правят сравнения и с Baldur's Gate: Dark Alliance (който се появи преди години, но беше изометричен). Като имаме предвид обаче, че още не сме видели геймплей от заглавието, то вероятно няма да го видим през 2021-а.

baldur's gate 3.

Като стана дума за Baldur's Gate - вероятно Baldur's Gate III на Larian ще се появи през тази година. Докато нямаме дата на премиера, заглавието вече е налично в Steam Early Access. Обикновено отнема на Larian към година да изчистят игрите си и да ги пуснат изцяло.

dying light 2

В категорията "игри, които очакваме тази година, но нямат дата" влиза и Dying Light 2. Зомби играта от първо лице със сериозен паркур елемент се разработва от прилично дълго време, като отлаганията бяха няколко. Първо я чакахме през 2019-а, после през 2020-а. Този път Techland решиха да не се ангажират с прозорци за премиера.

elden ring

Друго заглавие, което ни се иска да излезе през 2021-а, ама не е сигурно дали ще се случи, е Elden Ring. Колаборацията между Джордж Р.Р. Мартин и From Software буди интерес у всеки любител на Souls-подобните заглавия, но за съжаление още не сме видели геймплей... а всъщност дори и скрийншот от заглавието. Да, наистина From не са много по маркетинга и предпочитат просто да пускат игра, когато е готова... ще видим дали и сега ще подходят по същия начин.

psychonauts 2 delayed

Ако се върна към заглавията, които поне имат обявен прозорец за 2021-а - нека спомена Psychonauts 2. Платформърът е в разработка от изключително отдавна, но най-накрая, след като Microsoft придоби Double Fine, изглежда играта ще може да види бял свят. Платформите са PC, PS4, Xbox One, Xbox Series S/X (но не и PS5, поне засега).

the dark pictures house of ashes

И може би като за край на статията - The Dark Pictures Anthology: House of Ashes се очаква през 2021-а. Платформите за хоръра с акцент на историята са PC и PlayStation/Xbox конзолите.

Едва ли има нужда да пиша за обичайните заподозрени. Ясно е, че през 2021-а ще има Call of Duty. Можем да очакваме FIFA 22, а също и PES 2022 - последният се очаква да е изцяло next-gen, като ще е интересно да видим дали ще може да се конкурира с FIFA. Вероятно през 2021-а ще видим и Battlefield VI.

Както обикновено е сигурно, че имам пропуски в тази статия... но тях можем да дискутираме отдолу.

Коментари
lyubohar avatar
lyubohar
07 февруари 2021
Warhammer 3 липсва от по-големите, иначе аз лично чакам Subnautica: Below Zero и S.T.A.L.K.E.R. 2, може би и още няколко без дати да излязат тази година, но те така или иначе са по-малки заглавия.
Charcharo avatar
Charcharo
08 февруари 2021
Не мисля, че STALKER 2 ще е тази година.
BundyBari avatar
BundyBari
07 февруари 2021
Аз чакам през 2021-ва най-вече ремастъра на "Mass Effect - трилогията", навремето играх само първата част, врътнах и Andromedata и ми хареса, та с удоволствие сега ще ги мина всичките. Разбира се, надявам се качеството да е ала "Shadow of the Colossus", a не нещо в стил "War Craft 3:Reforged".
Mitko6000 avatar
Mitko6000
08 февруари 2021
Освен Far Cry 6 отложиха и римейка на POP The Sands of Time за неопределено време. Честно казано, няма да ми е проблем ако и не види бял свят. Не че мразя римейкове, даже напротив. Харесвам и разбирам римейкове на игри от PS1 ерата, като Resident Evil 2 и 3, както и FFVII. Самите механики и начинът, по който тези игри функционират е прекалено остарял, че да бъде забавно да се играе, колкото и добър сюжет да имат, поне в моите очи, за разлика от дори по-старите ретро платформъри и 8 и 16 битови игри, много от ранните 3D игри остаряват по-лошо. Римейка на Мафия, също адски много ми допадна, даже си го взех на PS4, защото исках физическо копие да добавя към колекцията. Но като видях трейлъра на Принца, изглеждаше като игра от преди 10-на години, която не е нужно да съществува. Миналата година врътнах оригиналната SOT и бих казал, че още е страхотна игра, с не толкова остарели механики, че да са неприятни. Графиката също има някакъв ретро стил от горе-долу средните 2000-ни години и пак ми беше приятна за окото, както и ориенталската атмосфера. Тук виждам игра, която е изсмукана от пръстите, само защото името едно време се е продавало. И на практика, се опират на стари лаври. Нещо като The Forgotten Sands. Но пък, тук работи новото индийско студио на Ubisoft, така че може и да направят нещо свястно и достойно за пресъздаване на оригинала. Не знам, дано греша.
Nathan Drake avatar
Nathan Drake
08 февруари 2021
Дано продажбите на POP са добри и Ubi да направят пълна ААА игра след това.Аз ще я купя нова със сигурност.Също интересна игра която предстои да излезе е Sherlock Holmes Chapter One.
Mitko6000 avatar
Mitko6000
08 февруари 2021
Не мисля, че ще го направят. Не биха инвестирали в изцяло нова част на поредицата, ако не могат да я направят с безличен отворен свят и бъкана с микроплащания. По-вероятно е да направят още римейкове на другите 2 части от трилогията, но да видим тук как ще е. Аз искам повече нов Splinter Cell, който да е по-подобен на първите 3 части, но вече нямам много надежда, че ще го видя.
LethianDream avatar
LethianDream
08 февруари 2021
Да добавя още няколко доста интересни заглавия (основно индита), които чакам тази година (ако няма закъснения ):
1/ Darkest Dungeon 2
2/ Fabled Lands
3/ Stray
4/ Kena - Bridge of Spirits
5/ Hood: Outlaws and Legends
bojosan avatar
bojosan
22 март 2021
R.I.P геиминга ..........
bojosan avatar
bojosan
26 юни 2021
Ужас !!! Кратос са го направили като Талибанин.Вече кьораво и кьопаво, куцо и сакато взе да избива комплекси правеки се на Дагестанци борци.Ама ония хора такава им е религията и от време оно все така си ходат, а белите имитатори ги тресе комплекса, искат и те да се прават на много мъжествени
nightwarrior avatar
nightwarrior
27 юни 2021
Е слава богу, че са талибаните, щото бради в Европа никога не е имало... Вярно, някои прекаляват с политическата коректност, ама и тия дето виждате политическа коректност навсякъде, малко прекалявате.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл