hategame logo
2018 година – кои бяха разочарованията и провалите в нея
пуснато на 28 януари 2019 от pseto
hate review cover
Новата година настъпи и то още преди няколко седмици. Което означава, че е крайно време за обзорните материали за игрите, попаднали в двете основни рубрики на сайта – ънхейтабъл и хейт ревюта. Като започвам с последната.

През 2018-а в хейт ревюта беше по-празничко. Кой знае, може би пропуснах да изиграя някои по-разочароващи игри. Или може би просто годината е била достатъчно силна, че да може повечето заглавия, които цъкам да попаднат в ънхейтабъл. Но както и да е – нека започна с обзора.

Коя е играта, с която ще започна? Разбира се, че Red Dead Redemption 2. Моето лично anti-GOTY. Вероятно е най-прехваленото заглавие, което някога ми е попадало. След всички западни ревюта, в които се пишеше за „нов стандарт в гейминга“, неповторима, велика и не знам си каква друга игра... то аз видях една дървена конзолна отломка от 2005 година в куп аспекти. Управление, пуцалка, липса на каквато и да е свобода. Но това щеше да се преживее, ако Red Dead Redemption 2 не беше толкова фрапантно флегматичен без право на обжалване, ако не бяха тези безкрайни разкарвания с коня, които пречат с пълна сила на човек да се концентрира върху историята и кинематичната част – един от малкото плюсове на заглавието. Да, играта има едни 25% фанатични фенове, които са го преполовили и превъртели. Аз обаче бих повярвал на останалите 70-75%, изоставили играта до нейната половина. Да, Red Dead Redemption 2 нямаш право да го хейтиш. Това е като да кажеш, че не те кефи Metallica през 90-те години на миналия век... но числата са неоспорими. Пък 25-те процента да фанатизират колкото искат.

monster hunter world

Оттам нататък имаше още една игра с предимно положителни отзиви, която попадна в хейт ревюта и това е Monster Hunter: World. Противно на Red Dead Redemption 2 тук по-скоро гледната ми точка е, че геймплеят далеч не е за всеки. Което мисля е нещо доста важно за която и да е игра. Ако говорим за The Witcher 3 и Skyrim например – болшинството от хората, които са ги пробвали ги харесват. В такива случаи можем да кажем, че имаме неоспорими GOTY-та. Monster Hunter: World е прекалено японска игра в прекалено много ситуации – ако говорим за неясноти, ако говорим за грайнд. И далеч не е за всеки – но все пак мога да разбера хората, на които им допада.

battlefield 5 cover

Карайки нататък е време да се поспра малко на... EA. След като през 2017-а разочарованията от тяхна страна бяха немалко, то сега нещата са подобни. От една страна имаме Battlefield V, който за пореден път се появи в продажба във вариант на бета. Сингъл кампанията беше кратка и недовършена. Мултито – бъгаво до безумие. Но не само това. Геймплей механиките бяха наклонени повече към Call of Duty пуцалката, което разедини Battlefield феновете, а пък съдържанието в играта също бе малко (и като за капак – предимно рескин на Battlefield 1). Доколкото DICE работят здраво и поправят каквото могат – то първоначалните адски негативни впечатления се изчистват трудно.

fifa 19 cover

От друга страна имаме FIFA 19. Която продължава да бъде една криминална ротативка, която съществува единствено за да подтиква хората да вкарват още пари в Ultimate Team. Не, нямаше да имам голям проблем с това, ако поне геймплеят беше повече базиран на умението и по-малко – на momentum-а, разбъркващ статистиките на футболистите постоянно. Но уви. Все пак е хубаво, че тази година Pro Evolution Soccer си стъпи на краката – поради което мога да кажа спокойно „майната ти, FIFA, майната ви, EA”.

far cry 5 cover

След EA спокойно мога да мина и на Ubisoft. Също с две игри в хейт ревюта за миналата година. Първо – Far Cry 5. Поредният копи и пейст във франчайза. Ако сте играли Far Cry 3 – общо взето сте играли и трите заглавия след него. Дотолкова безлична игра, че след година време спомените ми за нея са съвсем размътени.

the crew 2 cover.

Другата игра на Ubisoft в хейт ревюта бе The Crew 2. Рейсърът можеше и да оставя по-прилични впечатления, ако не беше отвратителното AI… но с фрапантния си изкуствен интелект играта успяваше да унищожи немалко от потенциалното удоволствие от състезанията.

vampyr cover

Последната двойка игри в хейт ревюта беше от по-малък калибър. Vampyr на французите Dontnod се надявах да е добър продукт и в началото ми допадна. От един момент нататък обаче сякаш бюджетът е свършил – защото историята започва да се влачи, а тъй или инак скучните и сравнително дървени битки стават прекалено много на брой. Механики като моралните избори за това от кого да пием кръв също бяха изпълнени на разочароващо ниво.

a way out cover

Що се отнася до A Way Out, то играта определено имаше някои добри страни. Най-вече показвайки, че split screen-ът има място и в модерния гейминг, при който мнозина от цъкат от разстояние, а не делят една стая и един екран, както беше преди. Откъм камера A Way Out също прави добро впечатление. Но все пак играта е с акцент на историята, не толкова на геймплея. А там нещата не са розови. Сюжетът е супер предсказуем, а озвучаването – ужасно, дори и за инди.

И това като цяло бе 2018-а в сайта, поне ако става дума за хейт ревюта.

Коментари
igra4 avatar
igra4
28 януари 2019
Ще запомня годината в сайта, как Псето бе сразен и безпощадно размазан от гейм общността, заради негативното си и ниско компетентно ревю на РДР2.
Също с излагациите и правенето на шпалири на Юбишит, като похвали буламачите АC.
nightwarrior avatar
nightwarrior
28 януари 2019

Е тва е да си живееш в собствен свят
pepito avatar
pepito
29 януари 2019
ама естествено, един се осмелил да оплюе някаква си глупава и прехвалена игра с платени ревюта, да каже истината и веднага бива заклеймен че не се води по мейнстрийма
Veluvian avatar
Veluvian
29 януари 2019
"Гейм общността"... оле мале, да, някакви бяха писали в един форум на тема hategame.com, ама чак пък гейм общността... сигурно я представлява тая гейм общност някак да говори от нейно име, с пълномощно може би, нотариално заверено, или са го избрали в учредителния акт ако е търговско дружество или дружество с нестопанска цел

И все пак тя се върти...

pseto avatar
pseto
29 януари 2019
NikiiiBG avatar
NikiiiBG
30 януари 2019
Незнам ама RDR трети месец още се мъча да я довърша ,на чаптър 4 съм скучна на копеле.
LethianDream avatar
LethianDream
29 януари 2019
Металика през 90-те години съкваха мощно, вероятно си имал предвид 80-те, когато излизат най-силните им албуми. През 90-те излезе само великия флагман Metallica'91, който е феноменален албум, но след това избухнаха Load и Reload лайната в лицето ти. Играч, тук виждам две игри на "Юбишит", значи Псето не го виждам да е клекнал да се мазни на франсетата. Новият Асасин е много зарибяващ, ако махнем тоновете грайнд, повече ме хвана от Origins като история. Продължаваме напред в 2019
pseto avatar
pseto
29 януари 2019
Ревюто ми на Odyssey се е получило по-негативно, отколкото си мислих, като му хвърлих едно око преди няколко дни, ама нейсе, явно иронията ми, че това е GOTY-то на 2018-а дълбоко се е загнездило в неговото съзнание и това на Токси (който така и не докосна Red Dead Redemption 2).
toti avatar
toti
30 януари 2019
абе махай те го това недоразумение RDR тази ПРЕХВАЛЕНА БОЗА не е за коментар даже...между дрyгото преди малко четох колко от геймърите са минали до край дадени игри и гледам великата RDR само 22% от хората са си причинили нещастието да я докарат до край хах,а поредната асасин игра е с 24% хах смях голям...явно тия 22% са изперкалите фенчета на рокерчетата,че иначе не вярвам нормален човек да си причини тази агония
pseto avatar
pseto
03 февруари 2019
Тези статии в западните медии все пак бяха написани тенденциозно. Защото се говори за това колко души са минали кампанията. То е ясно, че те никога не са много. Има игри, на които съм изкарал десетки и стотици часове и не съм ги завършил официално. Това е едно.

Но друго е 75% от хората да са се отказали до половината! Това вече е симптом на отвратително огромна скука. Което е нещото, с което ще запомня Red Dead Redemption 2 и нищо друго.

jenssn avatar
jenssn
05 март 2020
играта е супер и аз мислех че ще е бавна флегматична ... ама не е .. играйте си там ЦС-а и тъпото скапано диабло !
toti avatar
toti
30 януари 2019
хей Псе явно се оказа прав хахаха 78% са и били шута на тази пародия...ако някои от тези хора даже я е почвал,а 100 процента има и такива...
SpiderSharp avatar
SpiderSharp
31 януари 2019
Ти пък какво разбираш от игри pse, не знам просто. Не мога да си обясня. Как ще сложиш FIFA 19 и A Way Out. Сиг си слаб на фифа и си яко саднат. A Way Out струва 60 лева, за парите си е добра. Другото което е, графиката е добра. Според мен сюжетът не е предвидим, ама ти си знаеш. Аз съм заклет фен на PES, ама никога не хуля фифа. Абе кво ти обяснявам, ти нямаш акъл в главата. Не пишеш трезво.
vanmx avatar
vanmx
03 февруари 2019
Аз не знам какви очаквания може да има човек от тия игри, че чак и да остане разочарован.
jenssn avatar
jenssn
05 март 2020
Коя е играта, с която ще започна? Разбира се, че Red Dead Redemption 2. Моето лично anti-GOTY. Вероятно е най-прехваленото заглавие, което някога ми е попадало.

дабеее туй че мразя скапаното диабло и тъпия уаркрафт не ги прави прехвалени .. просто за теб друга вид бира на вкуса ти идва.

jenssn avatar
jenssn
05 март 2020
A Way Out е супер свежа игра бтв ...
jenssn avatar
jenssn
05 март 2020
A Way Out е супер свежа игра бтв ...
jenssn avatar
jenssn
05 март 2020
ако не бяха тези безкрайни разкарвания с коня, които пречат с пълна сила на човек да се концентрира върху историята и кинематичната част – един от малкото плюсове на заглавието.

Точно пък в тия моменти историята е най пленяваща със диалозите... при не успешен първи опит на мисията като минаваш маршрута диалозите са различни .. както беше в гта4 гта5 ....

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл